Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Draft NHL? Chci hrát dál za Oceláře, hlásí Sikora

22.07.2024 · Luboš Černek
Petr Sikora má za sebou týdenní kemp ve Washingtonu, který si jej v draftu NHL vybral v šestém kole. Osmnáctiletý útočník popsal, že všechny dny vypadaly podobně – tréninky střídaly mítinky, které byly zaměřené hlavně na životosprávu. Líbí se mu i hlavní město USA. V příští sezoně chce ale hrát za Oceláře. To a mnohem více prozradil v rozhovoru pro třinecký Hutník.

„Ve Washingtonu se mě ptali, co chci. Řekl jsem, že bych rád pokračoval v Třinci,“ uvedl Petr Sikora. „Vysvětlil jsem jim, že si myslím, že mi v herním rozvoji více pomůže chlapský hokej v české extralize než juniorský v zámoří. Netlačí na mě, vzali to,“ pokračoval.

Sikora v poslední sezoně odehrál za Oceláře v extralize mužů 22 utkání. Oceňuje, že se stal díky zápasům v áčku hlavně psychicky odolnějším.

„Rozhodně mi prospělo, že jsem ochutnal dospělý hokej. Nejvíce se to projevilo po mentální stránce. Nejsem tolik nervózní, více si dovolím. Když se něco nepovede, poučím se a hodím to za hlavu,“ přiblížil Sikora. „Máme v Třinci výborné hráče, někteří z nich si také prošli NHL. Dostával jsem minulou sezonu prostor. Myslím si, že je lepší, když budu v Třinci pokračovat,“ vysvětlil.

Tušil, že si jej vybere Washington

Petr Sikora se připravuje s áčkem Ocelářů, se kterými podstoupil i kondiční soustředění v Tatrách. Den po návratu sledoval s rodinou draft od třetího kola v televizi.

„Měl jsem od skautů indicie, že bych mohl přijít na řadu ve čtvrtém nebo pátém kole, tak jsem k televizi sedl dříve, abych to nepropásl,“ pousmál se Sikora.

Společnost mu dělali rodiče a sestra. „Nejvíce prožíval draft táta. Ne, že by skákal do vzduchu, ale viděl jsem, že je moc šťastný. Já jsem byl vcelku klidný. Věděl jsem, že můžu být draftovaný ještě v příštích dvou letech. Navíc se do NHL dá dostat i bez draftu. Je to jen krůček,“ vysvětlil.

V pohovorech před draftem jej oslovilo zhruba dvacet ze 32 týmů, které hrají NHL. „Zajímaly je moje tělesné parametry, jako výška a váha. Vyptávali se na rodinu, školu, koníčky. Zjišťovali, jaký jsem. Ze 70, 80 procent měly kluby podobné otázky. Žádná mě nezaskočila,“ prozradil.

Sikora doplňuje, že neví, proč na něj Washington ukázal, ale tušil, že tam skončí. „Agent mi říkal, že tak pět šest týmů by si mě mohlo vybrat. Největší zájem projevil právě Washington, poté Florida,“ upřesnil Sikora a řekl, že oblíbený tým v NHL neměl. „Bylo mi jedno, kdo si mě vybere. Ale líbí se mi, jak to dopadlo. Washington má dobrý tým, je to hezké město. Už jsem si trochu prohlédnul centrum. Měl jsem štěstí,“ podotkl.

Na kemp dorazil se zpožděním

Petr Sikora prozradil, že do Washingtonu dorazil kvůli problémům s letem o den později. „Přišel jsem o přivítání a informace, a jak bude vypadat celý kemp,“ konstatoval.

Přiblížil, že dny vypadaly podobně. Střídaly se tréninky a mítinky. „Tréninky nebyly ani moc náročné. Zapotil jsem se, ale bylo to v klidu. Mítinky se točily všeobecně kolem životosprávy. Jídlo, pití, spánek,“ upřesnil.

Doplnil, že se pohybovali v tréninkové hale, která je asi půl hodiny autobusem od stadionu, kde hraje Washington v NHL zápasy.

„Věci jsme ale měli v kabině, kde se chystají i hráči hlavního týmu. Hledal jsem nějaké číslo na skříňce, kterou jsem měl, abych zjistil, kdo ji používal, ale nic jsem nenašel,“ pousmál se Sikora. Hlavní hvězdou Washingtonu je Ovečkin, který útočí na historický rekord soutěže v počtu nastřílených branek. „Raději mám Crosbyho a MacKinnona, ale nemám ani žádný vzor,“ dodal.

Nejvíce se mu líbil turnaj, ve kterém proti sobě hráli účastníci kempu zápasy stylem tři na tři. „Rozdělili jsme se do pěti pětičlenných týmů. Dostali jsme se do finále a hrálo se mi dobře. Občas jsem nějaký gól dal. Přišlo se podívat i dost lidí. To jsem si užil nejvíce,“ uzavřel Petr Sikora.

 

×
Dnes v 16:00 | Muži
Rouen Dragons
HC Oceláři Třinec