Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Desetiny od vyřazení, nakonec třetí bod! Oceláři srovnali krok!

11.04.2024 · Daniel Ježek
Třinečtí hrdinové se nevzdávají za žádných okolností! V šestém zápase semifinále časomíra ukrajovala poslední desetinky, když Daniel Voženílek zpoza branky zařídil prodloužení a v něm David Cienciala poslal celou sérii do rozhodující sedmé bitvy!
SF6, čtvrtek 11.4.2024
HC Oceláři Třinec
HC Sparta Praha
2:1p
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 0:0, 1:1 - 1:0  Branky a nahrávky: 60. Voženílek (Cienciala, Nestrašil), 70. Cienciala (Mar. Adámek, L. Hudáček) – 41. O. Najman (P. Kousal). Rozhodčí: A. Jeřábek, L. Květoň - Špůr, Zíka. Vyloučení: 1:0. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 26:29. Zblokované střely: 17:26. Hity: 3:6. Vhazování: 34:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1.  
HC Oceláři Třinec: Kacetl (Mazanec) – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Mar. Adámek, Šenkeřík, Polášek – Hrehorčák, Čacho, Nestrašil – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – M. Růžička (A), Helewka, Voženílek – Dravecký (A), Vrána (C), M. Roman.
HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Mozík, Kempný (A), Mikliš, Krejčík, Irving, Němeček, Moravčík – Forman (A), Sobotka (C), Buchtele – Chlapík, Horák, D. Vitouch – Harper, Lajunen, Konečný – P. Kousal, O. Najman, Hrabík.

Komentář k zápasu

Oceláři vstoupili do šestého semifinále v identické sestavě, jako v pátém utkání v Praze. WERK ARENA viděla od úvodního vhazování opatrnou šachovou partii, ve které nikdo nechtěl udělat chybu. Na větší šance se čekalo, oba gólmani řešili převážně jednoduchá zakončení soupeře. Kovář si v první desetiminutovce sáhl na kotouč po pokusech Ciencialy, Hrehorčáka nebo Nestrašila, Kacetl naopak zastavil střely Irvinga či Konečného.

Od třinácté minuty se tempo hry zvedlo, jako první vážněji zahrozila Sparta, Chlapíkovu střílenou přihrávku od modré však Forman tečoval nad. Na druhé straně pak Nestrašil vjel po pravém křídle do pásma, Kovář vytěsnil kotouč lapačkou. V patnácté minutě Kacetlovu branku minul Kousal, na druhé straně pak po komplikovaném přechodu do třetiny Kovářovu pozornost testoval Dravecký, brankář pražského celku puk za svá záda nepustil.

Střelecky vyhráli první třetinu domácí, druhé dějství naopak bylo po většinu času v režii hostujících hráčů. Kacetl v této periodě čelil dvanácti střeleckým pokusům, hráči s drakem na prsou Kováře pořádně zaměstnali až v samotném závěru dvacetiminutovky. V dvacáté třetí minutě Moravčíkovo nahození vyplavalo před třineckou branku, Buchteleho rychlé zakončení ale Kacetla nepřekvapilo.

O šest minut později poprvé v třetině vážněji zahrozili Oceláři, Voženílek v pásmu vybojoval kotouč pro Vránu, který po kličce na střed těsně minul branku. V dalších minutách bylo větších příležitostí poskromnu. Sparta zkoušela Kacetlovu pozornost ze všech stran, třinecký brankář ale byl stoprocentní. Největší šanci třetiny si tak až do posledních vteřin schovali Oceláři, a to díky Kovářově špatné rozehrávce. Překvapivé zakončení Hrehorčáka zpoza branky ale hostující gólman zastavil.

Na první trefu se tak čekalo až do posledního dějství. Ve velkých šancích nejprve neuspěli Sobotka a Roman, po chybě Šenkeříka ve vlastním rohu se k puku dostal Kousal, který namazal Ondřeji Najmanovi do mezikruží, odkud hostující útočník poslal kotouč do horního rohu třinecké branky. Oceláři byli po inkasované brance chvíli opaření, Sparta toho chtěla využít pro vstřelení pojišťující trefy. Horák v devětačtyřicáté minutě napálil tyč, Oceláři následně přečkali oslabení po vyloučení Hudáčka.

V polovině padesáté druhé minutě byl v obrovské příležitosti Hrabík, který zakončoval na brankovišti. Puk se otřel o dvě tyčky Kacetlovy branky. Oceláři tak stále živili naději na srovnání, dlouho se ale nemohli dostat do souvislejšího tlaku a nebezpečným zakončením. Dvě a půl minuty před koncem Kováře vystrašilo několikrát tečované nahození Adámka, kotouč ale zůstal před brankovou čárou.

Devadesát vteřin do třetí sirény si Oceláři vzali oddechový čas a v šesti se vydali do útočného pásma. Hráči s drakem na prsou drželi kotouč v útočném pásmu, nedokázali však poslat žádnou přímou střelu na Kovářovu branku. Vteřiny a desetiny na časomíře ubíhaly, třinečtí hrdinové se vydali do poslední akce, Daniel Voženílek střelou zpoza brankové čáry nachytal Kováře a poslal duel do prodloužení. Oceláři se nehodlali vzdát!

Z prodloužení uplynulo devět minut a jednadvacet vteřin, když přišlo rozhodnutí. Hráči s drakem na prsou byli po celou dobu nastaveného času aktivnějším týmem, zaslouženě si pak dokráčeli k vítězné brance a zápasu číslo 7. Nahození Mariana Adámka od modré před Kovářem šikovně tečoval David Cienciala, který zařídil Slezanům třetí semifinálový bod.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): „Série, ve které je možné všechno. Hraje se šedesát minut a jsme pověstní tím, že budeme rvát a bojovat do konce. Taky se těšíme do Prahy a uděláme všechno pro to, abychom tam byli úspěšní.“

Pavel Gross (HC Sparta Praha): „Bylo to oboustranně krásné, rychlé utkání. Oba mančafty hrály velmi dobře. Vezmeme si pozitivní věci ze zápasu a jdeme dál. Gratuluju Třinci k vítězství, ke třetímu bodu. Za dva dny se uvidíme znovu a naposled.“