Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Aktivita bod nepřinesla, Oceláři padli v prodloužení

06.04.2024 · Daniel Ježek
Semifinále se přesunulo do WERK ARENY, Oceláři chtěli přerušit vítěznou šňůru Sparty a získat první bod. Hráči s drakem na prsou v základní hrací době dvakrát dorovnali náskok soupeře, v prodloužení byli lepším týmem, čtyřminutové oslabení ale přineslo rozhodující trefu Pražanů. Třinec tak bude ve čtvrtek odvracet první mečbol.
SF3, sobota 6.4.2024
HC Oceláři Třinec
HC Sparta Praha
2:3p
WERK ARENA
Třetiny: 0:1, 1:1, 1:0 - 0:1  Branky a nahrávky: 24. Cienciala (Helewka, Daňo), 57. Kundrátek (Hrehorčák, Čacho) – 6. Buchtele (Lajunen, Mikliš), 36. Řepík (Chlapík, Moravčík), 75. Krejčík. Rozhodčí: Hribik, Pilný – Jiří Svoboda, D. Hynek. Vyloučení: 5:3, navíc Kempný (SPA) 5 min + DKU. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 38:36. Zblokované střely: 31:13. Hity: 6:8. Vhazování: 44:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3. Stav série: 0:3. 
HC Oceláři Třinec: Kacetl (Švančara) – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Mar. Adámek, Šenkeřík, Polášek – M. Růžička (A), Nestrašil, Cienciala – L. Hudáček, Helewka, Daňo – Kurovský, Vrána (C), M. Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký (A).
HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Mozík, Kempný (A), Mikliš, Krejčík, Irving, Němeček, Moravčík – Řepík (C), Sobotka (A), Forman – Chlapík, Horák, D. Vitouch – Konečný, Lajunen, Buchtele – P. Kousal, O. Najman, Hrabík.

Komentář k zápasu

Oceláři do třetího semifinále vstoupili bez potrestaného Daniela Voženílka, do branky se postavil Ondřej Kacetl, kterému záda kryl Patrik Švančara, když se Marek Mazanec zranil na dopoledním rozbruslení.

Do utkání aktivněji vstoupili hosté. Sparta se již ve třetí minutě natlačila do slibné šance, Kousalovu střelu Kacetl vůbec neviděl, kotouč ale vyletěl vysoko nad branku. O tři minuty později už Pražané slavili úvodní trefu, Lajunenovu skrytou střelu Kacetl vyrazil do předbrankového prostoru, s rychlou dorážkou přispěchal Jan Buchtele, který poprvé překonal třineckého brankáře. Oceláři se po inkasované brance dostali do tempa, pohybem si vynutili Sobotkův faul, přesilovku ale Slezané nezužitkovali. V deváté minutě připravil Nestrašil pozici pro Růžičku, ten si ji ještě vylepšil potažením do slotu, pak ale netrefil branku.

Od konce čtrnácté minuty hráli domácí opět v početní výhodě, Řepíkovu hrubost ale potrestat nedokázali, když Kovář vyrazil nebezpečné pokusy Marinčina a po následné kombinaci Daňa. V samotném závěru třetiny nejprve Hrehorčák těsně minul Kovářovu branku, na trestnou pak usedl Kundrátek, Horák ale v přetlačované v brankovišti neuspěl. Jedenáct vteřin před sirénou se pak do zakončení tlačil Čacho, toho ale podrazil Řepík.

Dvacet devět vteřin po změně stran se do velké příležitosti dostal Horák, v nájezdu ale Kacetla nepřekonal. Oceláři otočili hru, ve středním pásmu Kempný u hrazení sundal Hrehorčáka, hostující obránce pak od sudích, kteří si celou situaci prohlédli na tabletu, vyfasoval trest na pět minut a do konce utkání. Oceláři tak měli k dispozici jednačtyřicet vteřin dlouhou přesilovku pět na tři, tu ale domácí nesehráli vůbec dobře.

V klasické výhodě už to byla jiná písnička. Daňo nejprve nevyzrál na Kováře střelou ani dorážkou, následoval velký závar v brankovišti, Vrána ale bekhendem prázdnou branku netrefil. Další šance už přinesla vyrovnání, Helewka zachytil mezi kruhy vysoko letící puk, posunul jej na Davida Ciencialu, který usměrnil kotouč za Kovářova záda.

Hráči s drakem na prsou pak pokračovali v přesilovce, zbývající dvě minuty ale nevyužili k otočení skóre. V polovině utkání se probudila Sparta, v akci tří proti dvěma pálil Krejčík z osy kluziště, Kacetl zasáhl lapačkou. O dvě minuty později třinecký gólman likvidoval střelu Konečného z vrcholku kruhů.

Aktivita hostům přinesla přesilovou hru, když podrážel Kurovský, Horák ale po řepíkově pobídce mířil mimo. Čtyři vteřiny před návratem Kurovského na led ale Sparta podruhé udeřila, Chlapík namazal na levou stranu Michalu Řepíkovi, který z první prostřelil přesunujícího se Kacetla.

Na vedoucí branku hostí mohl rychle odpovědět Daňo, jehož do akce poslal Kundrátek, Kovář ale zasáhl betonem. V poslední minutě pak hosté podrazili Nedomlela, sudí ale mlčeli a před Kacetla se natlačil Lajunen, skóre se však neměnilo.

Očekáváný nápor Slezanů od prvního vhazování třetí třetiny přibrzdilo vyloučení Marinčina, Sparta ale podruhé v utkání neodehrála celou přesilovku, když Hrehorčáka krosčekoval Irving. V přesilovce Ocelářů na modré zaváhal Marinčin, čehož pro únik mohl využít Forman. Toho ale stínoval Daňo, který znemožnil Formanovi zakončit.

Přelom čtyřicáté páté s šesté minuty nabídl po jedné velké šanci na obou stranách. Těsně vedle levé Kovářovy tyče nejprve střílel Hudáček, na druhé straně pak Kacetl pokryl střelu Konečného i následnou dorážku Lajunena. V padesáté minutě Helewka získal kotouč před hostující klecí, zády k brance bekhendem těsně minul Kovářovu svatyni.

Závěrečná pětiminutovka základní hrací doby nabídla strhující podívanou. Nadějnou střelu nejprve v branku nepřetavil Nestrašil, Kovář pak ukryl kotouč před dorážejícím Ciencialou. Na druhé straně mohl Spartu do dvoubrankového vedení posunout Kousal, proti třem ale neuspěl. V protiakci pak Helewka s Daněm Kováře nepřekonali. Tři a čtvrt minuty před sirénou WERK ARENU do varu poslal Tomáš Kundrátek, který zakončil do prázdné branky akci svižných přihrávek Hrehorčáka s Čachem.

Dvě minuty po startu prodloužení střílel od hrazení Adámek, Čacho střelu tečoval, Kovářovi kotouč vypadl, hostující obrana jej ale zastavila těsně před brankovou čarou. Na konci šestapadesáté minuty svůj tlak nevyužili Dravecký s Vránou, na druhé straně pak Kacetl fantasticky vychytal střílejícího Horáka. V aktivní hře pak pokračovali Oceláři, Kovář v prvních deseti minutách prodloužení likvidoval deset pokusů, stále však nebylo rozhodnuto.

Na konci sedmdesáté první minuty zasáhl Šenkeřík Najmana do obličeje, sudí po zkoumání u videa vyloučili třineckého beka na čtyři minuty. Horákovu střelu před Kacetlem srazil Hrabík, který následně dvakrát z ostrého úhlu dorážel, Kacetl byl připraven. Chlapík pak z pravé strany orazítkoval tyč. Po dalším vhazování se kotouč dostal na modrou, odkud o vítězi střelou do horního růžku rozhodl Jakub Krejčík.

Oceláři tak prohráli i třetí semifinálové utkání a v dalším utkání budou odvracet konec sezony.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři): “Další z vyrovnaných zápasů, my jsme se dostali zpátky do prodloužení gólem tři minuty před koncem. I v prodloužení jsme měli kvalitní hru, nechci se vymlouvat na smůlu ani štěstí. Potřebujeme puky dostávat do brankového prostoru tak, aby se odrážely za brankovou čáru soupeře. Nevzdáme se a budeme pracovat dál.“

Pavel Gross (Sparta): “Předpokládali jsme, že každý zápas v téhle sérii je těžký. My jsme připraveni, že bude těžká a dlouhá. Třinec je výborný mančaft, čtyřikrát ligu vyhrál a my víme proč. Ani dnešní zápas pro nás nebyl snadný, ale pomohli jsme si přesilovkama, se kterými jsme se dosud trápili. Za to jsme rádi, ale je to jen jeden bod. Pokračujeme dál.“