Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři padli v Litvínově v prodloužení

19.02.2023 · Michal Samiec
Nadějný začátek Ocelářům k početnějšímu bodovému zisku nepomohl. Třinečtí již na konci třetí minuty vedli o dvě branky, nakonec ale musel aspoň jeden bod za remízu v normální hrací době zachraňovat v přesilovce Marcinko.
48., neděle 19.2.2023
Litvínov
Třinec
4:3p
Zimní stadion Ivana Hlinky
Třetiny: 0:2, 2:0, 1:1 – 1:0  Branky a nahrávky: 28. Abdul (M. Sukeľ, A. Kudrna), 37. Š. Stránský (M. Sukeľ, Patrik Zdráhal), 46. Jaks (Š. Stránský, Estephan), 63. Jaks (Patrik Zdráhal, M. Sukeľ) – 1. A. Nestrašil, 3. L. Hudáček (Čukste, A. Nestrašil), 50. Marcinko (M. Daňo). Rozhodčí: O. Hejduk, Jaroš – Lhotský, Hnát. Vyloučení: 2:4, navíc Havelka – Dravecký oba 5 min. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 965. Střely na branku: 20:18. Střely mimo: 7:7. Zblokované střely: 21:12. Hity: 12:11. Vhazování: 30:37. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3. 
HC Verva Litvínov: Tomek – Stejček, Zīle, D. Zeman, Freibergs, Jaks, P. Demel, Šalda – Patrik Zdráhal, M. Sukeľ, Š. Stránský – Abdul, Estephan, A. Kudrna – Hlava, P. Straka, Fronk – Zygmunt, Jurčík, Havelka.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, J. Jeřábek, Kaňák, Roth, Čukste – Martin Růžička, Marcinko, M. Daňo – Voženílek, L. Hudáček, A. Nestrašil – Dravecký, P. Vrána, Chmielewski – Hrňa, Miloš Roman, Buček – Kurovský.

Komentář k zápasu

Třinečtí Oceláři v neděli odpoledne před utkáním pod Krušnými horami zveřejnili pozitivní zprávu. Do sestavy se poprvé od zářijového utkání Champions Hockey League vrátil kapitán Petr Vrána, utkání v Litvínově byl jeho první start v extraligovém ročníku. Hokejisté zpod Javorového tak mohli do důležitého utkání v těžkém závěru základní části vstoupit mentálně povzbuzeni touto skutečností. A na ledě to tak vypadalo. Na konci třetí minuty totiž Oceláři měli vypracováno už dvoubrankové vedení. Nejprve překvapil brankáře Tomka nepříliš prudkou, ani schovanou střelou z pravého křídla Andrej Nestrašil a bez sekundy o dvě minuty později zakončil Libor Hudáček dlouhý pobyt Ocelářů v útočném pásmu, když u levého hrazení převzal kotouč a kolem nedůrazně bránících hráčů Litvínova si najel do zakončení na slot – Tomek byl proti střele k tyči krátký.

Litvínovští byli po inkasované brance chvíli jako opaření, ale pak poprvé v zápase prověřil brankáře Mazance Jurčík. Jeho pokus do nepříjemných prostor branky Mazanec zastavil. V následujících minutách byli častěji na puku a v pásmu možná hráči Vervy, jejich aktivita byla však bezzubá. Kromě akce Stránského, kdy zachytil rozehrávku ve středním pásmu a následně bekhendově zakončoval, těžko hledat nějaká pozitiva na hře domácích. Pokud máme ze zbylých sedmnácti minut první třetiny zmínit nějaké šance, je to příležitost Růžičky, který se snažil tečovat a dorážet nahození od modré, a další dobrá příležitost Hudáčka po Nestrašilově přihrávce.

Tak jako po první třetině mohli jít do šatny spokojení hosté, po druhé dvacetiminutovce byli na mentální výši domácí hráči. Dokázali totiž vynulovat vydobyté vedení třineckých hráčů. V prvních minutách to na dramatickou kličku ve vývoji utkání nevypadalo. Nejzajímavější situací na Zimním stadionu Ivana Hlinky totiž bylo vyklizení části sektoru domácích fanoušků, zřejmě na protest proti aktuálním výkonům domácích hráčů. Fanoušky ale brzy poté potěšil Jindřich Abdul, který hlava nehlava vtrhl do třineckého brankoviště k dorážce střely Sukeľa, kterou domácí kapitán opřel o tyč. Domácí se ke srovnání dostali v první početní převaze utkání, kterou dostali až po pětatřiceti minutách, přesilovku využil důrazem z předbrankového prostoru Šimon Stránský. Hosté si mohli vedení vzít brzy zpět, ale po práci Daňa s Růžičkou za brankou se přímo ze slotu proti Tomkovi neprosadil navrátivší se Vrána. Se závěrečnou sirénou se ještě do sebe pustili Havelka s Draveckým, kteří dostali trest za bitku.

Úvodní desítky vteřin třetí třetiny přineslo všechno, jen ne klidný hokej. Nejprve se natlačili do útočného pásma hosté, do vyložené střelecké pozice se nedostali. Pak se snažil Hlavovu střelu dorážet Straka a brzy na to Roth objel Tomkovu klec a nebezpečně zakončoval. Druhým vyloučeným k menšímu trestu v zápase následně byl kapitán Vrána, kterého brzy následoval Jeřábek a domácí měli k dispozici dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Ještě před koncem dvojnásobné přesilovky přibyl na trestnou Marcinko a prodloužil tak soužení Ocelářů ve třech. Domácí půlminutu po třetím vyloučení Třince ve třetí třetině dvojnásobnou převahu využili, když všechny a všechno před Mazancem propálil Jānis Jaks. V pokračujícím klasickém oslabení hostů byl vyloučen první domácí hráč utkání – Estephan dostal menší trest za podrážení. Oceláři pak brzy po skončení své první přesilovky měli k dispozici i druhou, když byl vyloučen Abdul.

Oceláři svou první, zkrácenou, početní převahu v zápase nevyužili, ve druhé přesilovce už úspěšní byli. Tomáš Marcinko operoval blízko Tomkovy branky a dostal do sítě křížnou přihrávku od levého mantinelu. Ve zbývajících deseti minutách normální hrací doby byla cítit na ledě zvýšená míra nervozity a agresivity oproti začátku utkání. Přeci jen zápas prošel dynamickými vývoji ve skóre a pro oba týmy byl výsledek velmi důležitý. V normální hrací době nakonec zápas rozuzlení nenašel, závěrečné minuty se už hrály spíše opatrně. Nastavený čas rozhodla situace, kdy Oceláři před brankou nepohlídali úplně volného Jānise Jakse, který svým druhým gólem v utkání zápas definitivně rozhodl. Konečné skóre zápasu, který rozhodlo prodloužení – Verva 4, Oceláři 3.

Foto použité v článku: HC Verva Litvínov

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (hlavní trenér HC Verva Litvínov): „V posledních třech utkáních s Třincem je to vždycky o remíze, je to o tom, že si body v posledních třech utkáních dělíme v overtimu nebo v nájezdech. Samozřejmě v naší situaci, ve které jsme, si extrémně toho bodu navíc vážíme. Navíc s takovým soupeřem, jako je Třinec. Velmi pečlivě jsme se připravovali, tak jako na každého jiného soupeře. Bohužel ten vstup do utkání byl jednoznačně v režii hostů. Hrál velice jednoduchý, účelný, řekl bych play off hokej. V závěru první třetiny se tam vyskytla klasická play off situace – čtyři na dva přes útočnou modrou čáru, třinečtí hráči neváhali, poslali si kotouč na zadní mantinel a mleli nás tam v pásmu. Takže už tam byly atributy, na které jsme naše hráče připravovali – ze třinecké strany tam byly, v první třetině jsme nebyli schopni vůbec reagovat. V poslední dvanáctiminutovce ve druhé třetině jsme si zlepšeným výkonem řekli o plichtu po dvou třetinách. Nakonec to takhle dopadlo i po šedesáti minutách a jsme extrémně rádi za ten extra bod.“

Zdeněk Moták (hlavní trenér HC Oceláři Třinec): „My jsme si v první třetině vytvořili poměrně slušný náskok, bohužel jsme nepřidali ten další gól, který by byl pro domácí smrtící. Naopak ve druhé třetině jsme o náskok přišli a ještě nedisciplinovaností na začátku třetí třetiny šli domácí do vedení a tamto byla pro nás složitá situace. Ještě jsme se nadechli k závěrečnému kroku v přesilové hře, kdy jsme srovnali. Bohužel o ten extra bonusový bod jsme přišli v prodloužení. Já musím domácím pogratulovat.“