Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři po další porážce ztrácejí kontakt s čtyřkou

17.02.2023 · Michal Samiec, foto: Lukáš Filipec
Třinečtí hokejisté vstoupili do závěrečných bojů základní části extraligy po reprezentační přestávce fatálně. Prohráli potřetí v řadě, s Hradcem Králové ztratili výhodu lepších vzájemných zápasů a na čtvrté místo zajišťující přímý postup do čtvrtfinále mají již čtyřbodovou ztrátu. Jediným střelcem zápasu za domácí tým byl ve druhé třetině Samuel Buček.
47., pátek 17.2.2023
Třinec
Mountfield HK
1:2
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 1:0, 0:2  Branky a nahrávky: 32. Buček – 41. Cingeľ (Eberle, Lev), 54. R. Pavlík (Chalupa). Rozhodčí: Úlehla, Kika – Rampír, Axman. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 741. Střely na branku: 33:27. Střely mimo: 19:5. Zblokované střely: 11:18. Hity: 7:8. Vhazování: 41:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2. 
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, M. Doudera, Smith, J. Jeřábek, Roth, Čukste, M. Adámek – Martin Růžička, Marcinko, M. Daňo – Voženílek, L. Hudáček, A. Nestrašil – Kurovský, Dravecký, Chmielewski – Hrňa, Miloš Roman, Buček.
Mountfield HK: Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík, P. Marcel – Eberle, Cingeľ, Lev – R. Pavlík, Lalancette, Chalupa – Perret, Kevin Klíma, Jergl – R. Pilař, Zachar, Smoleňák.

Komentář k zápasu

První třetina velice důležitého zápasu pro oba týmy z hlediska postavení v první čtyřce začala neučesanou pasáží bez šancí a s mnoha přerušeními. Z tohoto rytmu zápas vyskočil v polovině páté minuty, když byl vyloučený domácí obránce Jeřábek. Hosté měli přesilovku, ale prakticky nevystřelili ani jinak neohrozili Kacetla. Šance a zato jaká se zrodila chvíli po návratu pátého třineckého hráče na led. Právě Jeřábek poslal od modré puk před Kiviaha, kde jej lehce tečoval Marcinko a donutil finského brankáře k těžkému zákroku. Následně puk putoval opět před branku, kde byl úplně volný Daňo, který nestřílel a nahrál ještě do strany Růžičkovi, před kterým svítila prázdná branka. Bohužel na šanci legendárního třineckého střelce se ukázalo, co je jedna z největších bolístek Ocelářů v poslední době – totiž trápí se v zakončení.

Podobný závěr mohli diváci učinit po šanci Hrni z minuty desáté. Tomu puk do slotu před branku do vyložené šance poslal zpoza branky Roman. I v tomto případě ale gólové konto hostujícího Hradce Králové nebylo zatíženo brankou. V mezičase byla k vidění asi největší šance hostů v první dvacetiminutovce, když agilní Radovan Pavlík chtěl zasunout puk po objetí třinecké branky za brankovou čárou, Kacetl byl ale na místě. Třinecké ofenzivní zakletí pak pokračovalo v přesilovkách – nejprve byl vyloučen Lalancette a o půldruhé minuty později i Jank. Třinec nevyužil klasickou přesilovku, ani dvojnásobnou a navíc třetinu dohrával v oslabení poté, co špatně vystřídal.

Druhá třetina, poté, co Třinečtí ubránili zbývající zhruba půlminutu trestu z první třetiny, začala náporem domácích. Nejprve měl na konci první minuty šanci Daňo, když vykličkoval od pravého mantinelu až do dobré střelecké pozice na ose třetiny, ale minul Kiviahovu branku. A půlminutu nato Marcinko sjel od pravého hrazení až k brance, v mezírce mezi betonem královéhradeckého brankáře a tyčí našel místo na přihrávku na Čuksteho. Jeho střela ale nepřišla z první, a tak ji stačil vyblokovat hostující bránící hráč. V další šanci se před brankou natahovali po puku Daňo s Marcinkem. V osmé minutě měl dobrou šanci ještě Roman, který z předbrankového prostoru minul. Hosté měli v prvních deseti minutách pasáže, kdy se dokázali pohybovat v útočném pásmu Ocelářů, šancí si vytvářeli spíše náznaky.

Další průběh druhé třetiny upravila situace na konci dvaatřicáté minuty. Samuel Buček ukořistil zhruba na modré čáře rozehrávku soupeře, na Kiviaha postupoval po pravém křídle, vytáhl si finského gólmana z branky a po objetí hostující klece přesně zasunul. Hosté pak měli v následujících zhruba třech minutách trochu více ze hry, ale pak je přibrzdilo vyloučení Janka. Domácí hráči přesilovku nevyužili, i když šance byly – třeba hned po úvodním buly nebezpečně střílel Růžička. Ale hlavně je třeba zmínit velkou šanci Hrni ze závěru přesilovku. Hrňa ze svého operátorského postup na pravém kruhu, kam dostal puk ze slotu od Hudáčka, napálil z první horní tyč hradecké branky. Jelikož další gól nepadl ani ze závěrečného zhruba minutového pobytu hostů před Kacetlem, určoval stav po čtyřiceti minutách Bučkův gól.

Co se hostům nepodařilo ve druhé části hry, napravili hned na začátku třetí třetiny. Úvodní minutu zahájili náporem před třineckou brankou a po tlaku do Kacetlovy svatyně slavil vyrovnávací branku Lukáš Cingeľ. V následujících minutách první poloviny závěrečné dvacetiminutovky byl problém počítat šance, ani jeden tým si jich moc netvořil. Osm minut před koncem třetí části hry pak vybojoval za brankou puk Daňo, vyjel před Kiviahovu svatyni, ale neprostřelil hostujícího brankáře. To se ani o pár sekund později nepodařilo na několik pokusů Marcinkovi.

O minutu později se do pásma dostali Hradečtí. Třinečtí po prvním náznaku šance nevyčistili prostor před Kacetlem. Nejprve střelu od modré zblokoval Roman, následně se puk dostal na levou stranu modré čáry k Chalupovi a jeho střelu šikovně tečoval do třinecké sítě Radovan Pavlík. Po vstřelené brance to ale byli stále hosté, kteří drželi iniciativu v útočném pásmu, pozitivním směrem pro Třinec z toho vyskočila iniciativa Draveckého čtyři a půl minuty před koncem nebo nahození Smithe o další minutu a půl později. Následně v tlaku Ocelářů měl šanci Nestrašil, domácí pak po time-outu sáhli k power play, ale nic už nevymysleli. Konečné skóre – Oceláři 1, Mountfield 2!

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (asistent trenéra HC Oceláři Třinec): „Byl to typický playoffový zápas, fyzický, náročný, nasazení od začátku do konce. My jsme hlavně začátek měli velmi dobrý, tam jsme měli několik dobrých šancí, kdy jsme mohli odskočit. Byl to boj o každý metr, třetí třetina byla o tom, kdo da gól, ten bude šťastnější. My jsme ho z některých dobrých šancí nedali, naopak soupeř z předbrankového prostoru nám dal dva góly. Je to škoda, klukům není co vyčítat, nechali tam všechno. Ale to nejpodstatnější pro nás jsou body a ty nemáme. Boj o čtyřku nebalíme, ale už to nemáme ve vlastních rukách. Tento zápas byl důležitý, výkon byl na to, abychom to zvládli, bohužel už se musíme spoléhat na někoho jiného.“

Tomáš Martinec (hlavní trenér Mountfield HK): „Myslím si, že to byl náročný bojovný zápas. My jsme podali obětavý týmový výkon. Bylo důležité, že jsme přežili začátek, kdy Třinec byl hodně aktivní, měl tlak a měl tam šance. Vůbec myslím, že v tom zápase si vypracoval dost šancí a nás znova podržel Kiviaho a kolikrát jsme měli i štěstí. Naopak my jsme vytěžili z minima maximum a byli jsme efektivní v koncovce a díky tomu bereme tři body. Je to fráze, ale dál jdeme zápas od zápasu, čeká nás dalších pět těžkých zápasů. Bojují o to tři čtyři týmy.“