Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Sparta i podruhé v sezóně poražena!

16.11.2022 · Michal Samiec
Základ vítězství ve druhém utkání ročníku proti pražské Spartě položili třinečtí Oceláři už v první třetině. Na úvodní branku Bučka navázal v přesilovce Růžička. Hosté ve třetí třetině vrhli do snahy o vyrovnání všechny síly, na víc než čestnou branku Formana to však nestačilo.
37., středa 16.11.2022
Třinec
Sparta Praha
2:1
WERK ARENA
Třetiny: 2:0, 0:0, 0:1  Branky a nahrávky: 15. Buček (Dravecký), 18. Martin Růžička (M. Daňo, A. Nestrašil) – 54. Forman (Jandus, Simon). Rozhodčí: Šír, O. Hejduk – Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 305. Střely na branku: 24:30. Střely mimo: 9:11. Zblokované střely: 17:15. Hity: 3:11. Vhazování: 34:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, J. Jeřábek, Čukste, M. Adámek, Jaroměřský – Martin Růžička, Marcinko, Voženílek – M. Daňo, L. Hudáček, A. Nestrašil – Hrehorčák, Miloš Roman, Chmielewski – Kurovský, Dravecký, Buček – Hrňa.
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Polášek, Kempný, Mikliš, Krejčík, Jandus, Němeček – Řepík, Sobotka, Forman – Tomášek, Roman Horák, E. Thorell – Simon, D. Vitouch, Buchtele – Safin, G. Thorell, Konečný.

Komentář k zápasu

Oba soupeři vstupovali do druhé reprízy jarního finále v rozdílném rozpoložení. Zatímco Oceláři před reprezentační přestávkou rozdrtili Kladno a mohli si odpočinout a nabrat síly v dobrém rozmaru, Pražané před pauzou klesli na předposlední místo a navíc prakticky celou dobu řešili obsazení trenérského postu. Část první třetiny ale přes tyto starosti předváděli hráči Sparty velmi solidní výkon. Začali však v oslabení – už v první minutě byl na čtyři minuty za vysokou hůl vyloučen Sobotka. Domácí přesilovku nevyužili, naopak v ní fauloval Voženílek. Hosté pak měli nadějné situace při hře čtyř proti čtyřem. Polášek se zjevil sám před Mazancem, ale ani z několika jeho dorážek a aktivity Romana Horáka gól nepadl. Sparťané pak měli navrch až zhruba do poloviny první třetiny – hosté nevyužili rychlou kombinaci dva na jednoho, když Sobotka nenahrál do vyložené pozice Řepíkovi.

Po polovině třetiny bylo k vidění několik rychlých minut a šance se začaly rodit i na třinecké straně. Hudáček zkušeně získal u levého hrazení puk a hledal před odkrytou brankou Růžičku. Daňo po přihrávce Nestrašila před branku měl kotouč u nohy na dorážku, ale nesrovnal si včas hůl. Do samostatného úniku dokonce jel Hrehorčák, ale puk mu při prvním dotyku ujel trochu do strany a nedokázal zakončit nebezpečně. Hned po vhazování po této situaci se z první do kotouče opřel Samuel Buček a procedil Kovářovi puk na teploměru. O dvě minuty později fauloval Jandus a domácí tuto početní výhodu už využili. Daňo nahrál z pravého křídla na post Martina Růžičky na levém kruhu a ten, přestože byl ve velkém úhlu, dokázal křížnou přihrávku skrz brankoviště přetavit ve druhý gól. Vzápětí po druhé brance měl ještě velkou šanci Roman, ale tato příležitost už zůstala nevyužita.

Druhá třetina byla v lecčems podobná první hrací době. Také byly k vidění dvě rozdílné poloviny, kdy v první dominovali domácí a ve druhé byl o něco lepší mančaft ten sparťanský. Na rozdíl od první dvacetiminutovky však tým, který v první části třetiny se spíš bránil, nedokázal potom skórovat – nic se tedy nezměnilo na třineckém dvoubrankovém vedení z první hrací doby. Výčet šancí Ocelářů na začátku druhé třetiny začínáme nezištnou přihrávkou Hudáčka zpoza Kovářovy branky kolem první tyče, Daňo byl na kvalitní zakončení trochu v úhlu. V páté minutě dostal Marcinko puk na osu od Růžičky zpoza branky, ale netrefil Kovářovu klec. O zhruba dvě minuty později přenechal Hrehorčák puk za sebe na Chmielewskému, ale jeho pecku odrazil nad sebe Kovář svou výstrojí.

Velkou šanci na to snížit třinecké vedení měl ve třinácté minutě Erik Thorell, když se ujal puku na vlastní modré poté, co ten přeskočil Marinčinovu hůl. Jeho samostatný nájezd ale ztroskotal na Mazancově betonu. O pár sekund později byl v nebezpečném prostoru na slotu Simon, ale po zemi poslal puk vedle pravé třinecké tyče. V patnácté minutě druhé třetiny si s nervy fanoušků zalaškoval Mazanec, když zpoza branky rozehrál velice riskantně a nebezpečně, puk před modrou zachytil Forman a poslal jej okamžitě zpět na třineckou bránu. Mazanec tam však byl včas. Zhruba půl druhé minuty před druhou sirénou byl k vidění několik desítek sekund dlouhý tlak Sparty před Mazancem, hosté však skórovat nedokázali. Největší šanci měl u levé Mazancovy tyče Němeček. Hosté pak měli k dispozici v samotném závěru dělenou přesilovku, kterou nevyužili, zbytek se tak přenesl do třetí části hry.

Hosté přesilovku nevyužili ani na začátku třetí dvacetiminutovky, ale i poté, co se vyloučený Nestrašil vrátil na led, byli aktivnější. První náznak šance měli ve třetí minutě, když Sobotka postupoval z levé strany, jeho pokus Mazanec vyrazil nad sebe. V páté minutě kontrovali domácí v situaci dva na jednoho, ale Daňo s Hudáčkem si moc nevyhověli. O další dvě minuty později byl k vidění další dlouhý, ale bezvýsledný tlak Sparty před třineckou brankou. Bylo k vidění mnoho přihrávek a dlouhý pobyt v útočném pásmu, ale hosté nedokázali skórovat. V největší šanci byl před odkrytou brankou Řepík, nedokázal však využít momentu, než se Mazanec přesunul, a zakončit. O chvíli později si vybruslil Tomášek na slot a jeho tečovaný pokus se odrazil od Mazancových betonů.

Kolem půlky třetí třetiny se Pražané snažily utáhnout šrouby, Oceláři dokázali zosnovat protihru v útočném pásmu jen na velice krátké pasáže hry. Následně dokázali Třinečtí úspěšně neutralizovat hru Sparty a dokonce si sami vytvořili nebezpečné náznaky v podobě dvojic Hrehorčák – Roman a Voženílek – Růžička. Snížení hostů přišlo až po poslední komerční přestávce, když se příklepem z levého kruhu prosadil Miroslav Forman. Hosté se snažili momentum zápasu překlopit na svou stranu, při hře čtyř proti čtyřem, která následovala po drobné rozmíšce u třinecké branky, měli šance Erik Thorell a Kempný. Oceláři však závěr zápasu zvládli bezchybně, nepustili Spartu už do zásadního tlaku, hosté se k power play dostali až v posledních desítkách sekund. I druhé utkání proti týmu z Holešovic tak vyhráli domácí – Oceláři 2, Sparta 1!

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (hlavní trenér HC Oceláři Třinec): "Vážíme si vítězství proti silnému a kvalitním soupeři. Na začátku jsme po naší nevyužité přesilovce hráli špatně a Sparta měla několik příležitostí. I vinou naší nedůslednosti. Poté jsme zlepšili přístup a hráli jsme dobrý hokej. I když na můj vkus bylo na obou stranách hodně vyložených šancí, ale první zápas po pauze je složitější. Děkuju hráčům, že jsme zápas dovedli do vítězného konce. To je pro nás skvělá zpráva a odpíchnutí se do další fáze soutěže, kterou máme nabitou. Hrajeme v osmi dnech čtyři zápasy, to bude těžké."

Jaroslav Hlinka (trenér HC Sparta Praha): "V prvních pěti minutách jsme měli dvě tři šance, které jsme neproměnili, a ve zbytku první třetiny dvakrát inkasovali. To dalo ráz zápasu. Ve druhé třetině jsme byli prvních deset minut horším týmem, pak jsme hru vyrovnali. Ve třetí jsme vrhli všechno do útoku a snažili se s utkáním něco udělat. To se nám relativně povedlo, ale nedotáhli jsme to. Prohráli jsme zaslouženě. Všichni ví, v jaké jsme situaci. Kluci nechali ve druhé půlce na ledě všechno, to jsme říkali i v kabině. Snaha se jim nedá upřít. Musíme být ale důraznější před bránou, musíme se do šancí více tlačit a dávat více branek. S jedním gólem budeme těžko úspěšní."