Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

První repríza jarního finále pro Oceláře

16.10.2022 · Michal Samiec
Parádní zápas viděli fanoušci pod Javorovým v první repríze dubnového finále – Ocelářům se podařilo otočit výsledkově nepříznivě se vyvíjející zápas a tři body nakonec putovaly na domácí bodové konto. Vítězný gól vstřelil v šesté minutě třetí třetiny Marcinko.
11., neděle 16.10.2022
Třinec
Sparta Praha
4:2
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 2:2, 2:0  Branky a nahrávky: 28. Hrehorčák (A. Nestrašil), 38. L. Hudáček (M. Doudera, A. Nestrašil), 46. Marcinko (Voženílek, Martin Růžička), 51. Martin Růžička (Voženílek, M. Daňo) – 22. E. Thorell (Roman Horák, Tomášek), 32. Roman Horák (Tomášek, Řepík). Rozhodčí: Kika, Stano – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 224. Střely na branku: 28:18. Střely mimo: 8:6. Zblokované střely: 19:17. Hity: 4:6. Vhazování: 26:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, J. Jeřábek, Čukste, Jaroměřský, Zahradníček – Martin Růžička, Marcinko, Voženílek – M. Daňo, L. Hudáček, A. Nestrašil – Svačina, Hrehorčák, Chmielewski – Kurovský, Łyszczarczyk, Buček – Hrňa.
HC Sparta Praha: Kořenář – Krutil, Krejčík, Jurčina, Polášek, M. Jandus, Němeček, Mikliš – Řepík, Sobotka, Forman – Tomášek, Roman Horák, E. Thorell – Simon, G. Thorell, Safin – Přibyl, D. Vitouch, Konečný.

Komentář k zápasu

První třetina prvního vzájemného zápasu Třince a Sparty v letošní základní části nabídla výborný hokej v rychlém tempu, ale jediné, co jí chybělo, byly góly. První zápis do zápasového protokolu přišel v polovině čtvrté minuty, když byli za klasické zašlapování puku u mantinelu ve středním pásmu vykázání Voženílek s Tomáškem. Při hře čtyř proti čtyřem ani jeden tým si žádnou gólovku nevytvořil, větší vzruch před jednu z branek přinesla první přesilovka v zápase. Tu měli Oceláři, když vyloučeným hráčem byl – opět za zašlápnutí puku, které v této sezóně mají rozhodčí mnohem přísněji trestat – Krejčík.

Gól nepadl ani v této pasáži, ani v další, když nejprve měl ve třinácté minutě šanci Řepík. Hostující kapitán dostal nabito na modrou čáru a svižnou střelou z první protáhl brankáře Mazance. O minutu později přijal puk ve slotu Růžička a jeho tvrdou ránu k tyči zase musel výborným zákrokem zneškodnit Kořenář. O minutu později přišla silná pasáž domácích, kdy především Hudáček s Nestrašilem hrozili před sparťanskou brankou. Hosté pak také nevyužili přesilovku, když na třinecké části trestné lavice pykat Voženílek. Branku domácí nedali ani v závěrečné minutě, kdy se tlačili do branky a v samotném závěru vznikla i rozmíška v Kořenářově brankovišti.

Koření hokeje, které diváci ve WERK ARENĚ neviděli v první třetině, přišlo na začátku druhé třetiny hned po necelé minutě a půl. Erik Thorell využil toho, že byl brankář Mazanec vytažený z branky a zasunul puk za tyčku třinecké klece. Situaci sice ještě prozkoumalo video, ale i sudí u elektronického zařízení potvrdil, že puk v brance byl. O minutu později dostali domácí možnost vyrovnat v přesilové hře. Na Kořenářovu branku byli schopní vyvinout značný tlak, ale ke gólu to nevedlo. Brankou Třince skončila paradoxně až další početní výhoda, kterou ale měli hosté. Po půlminutě přesilovky Sparty, kterou hosté měli za špatné střídání domácího týmu, získal puk v útočném pásmu Nestrašil, který jej předal do jízdy Patriku Hrehorčákovi. Třinecký štírek a expert na oslabení se protáhl až před sparťanskou branku a starému známému v barvách Sparty poslal puk nad lapačku.

Hosté pak ještě přežili ve třicáté minutě velkou šanci Voženílka, který čerpal z vyražené střely Růžičky. Další gól následně padl i v další početní převaze Sparty, ale tentokrát do branky bránícího se týmu, tedy do branky, kam v přesilovce padají branky statisticky častěji. Rychlou kombinaci po zemi zakončil střelou ze slotu k tyči třinecké branky Roman Horák. Třinečtí měli o necelé dvě minuty později šanci zápas vyrovnat po vyloučení Janduse, přesilovku ale nevyužili. Vyrovnání přišlo až zhruba dvě minuty před druhou pauzou. Doudera využil prostoru ve středním pásmu, najel do útočné třetiny na ose kluziště, předal puk doleva Liboru Hudáčkovi, který si popojel ke Kořenářově brance a s využitím Douderovy clony vyrovnal svižnou střelou k tyči. I druhá přestávka tak proběhla za vyrovnaného stavu.

Začátek třetí dvacetiminutovky byl ve znamení aktivity domácího týmu, který se nastěhoval do útočného pásma a snažili se najít cestu ke sparťanské brance. Tempo pak trochu upadlo, když na konci druhé minuty byla po šťouchanici u Kořenářovy klece vyloučena dvojice Chmielewski – Mikliš a oba týmy se pasáž hry čtyř proti čtyřem snažily odehrát na jistotu. Další gól padl v polovině šesté minuty, když Růžička zavezl puk až ke Kořenářově brance, poslal puk do brankoviště, kde se v trochu nepřehledné situaci zorientoval Tomáš Marcinko a zadovkou překonal hostujícího gólmana. Kritická situace nastala pro Spartu jedenáct minut před koncem třetí části hry, když v přesilovce po vyloučení Janduse byl ještě vyloučen i brankář Kořenář za úmyslné posunutí branky a domácí měli k dispozici 24 sekund proti třem bruslařům.

Hosté klíčovou pasáž ve třech zvládli, ale v pokračující klasické přesilovce se dostal puk po šavlovačce před hostující brankou na levý puntík na Martina Růžičku, který prostřelil hostujícího gólmana. Hned záhy mohli hosté snížit poté, co Tomášek dostal puk před odkrytou branku, ale záchranářským skokem mu snadné zakončení překazil Jaroměřský. Domácím se nepodařilo navýšit vedení po samostatné akci Kurovského, hosté zase nezvládli snížit po zmatku před třineckou brankou a zakončení Horáka ze slotu. Sparta si možnost závěrečného tlaku zkomplikovala špatným střídáním zhruba dvě minuty před koncem třetí třetiny. Domácí přesilovku nevyžili, ale zbytek utkání si díky ní v pohodě pohlídali. V první repríze finále – Oceláři 4, Sparta 2.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (HC Oceláři Třinec): "Začátek nebyl úplně ideální, Sparta ukázala sílu. Hrála agresivně, vyhrávala souboje. Nám se to podařilo ustát a bylo důležité, že jsme před koncem druhé třetiny vyrovnali. Tam se zápas lámal. Důrazem jsme dali třetí gól a potvrdili ho v přesilovce. Kluky chválím. I když nebylo vše ideální, našli jsme opět cestu k vítězství. To dobré týmy dělají."

Pavel Patera (HC Sparta Praha): "Dvě třetiny byly výborné. Bohužel jsme udělali před koncem druhé části chybu v napadání a Třinec vyrovnal. Do třetí třetiny jsme vstoupili trošku lehkovážněji a úvodní dvě tři střídání určily její ráz. Byli jsme bez pohybu, nevím proč. Rozhodl důraz Třince před třetím a čtvrtým gólem."