Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři dvakrát vedli, ale z Kladna jedou bez bodu

28.12.2022 · Adam Sušovský
Vítězná série třineckých hokejistů je u konce, na Kladně přitom Oceláři dvakrát vedli. V zápase plném zvratů je o body připravil fantastický brankář Landon Bow, který tři vteřiny před koncem zákrokem měsíce sebral lapačkou jistý gól Liboru Hudáčkovi při velkém třineckém tlaku v power play.
32., středa 28.12.2022
Kladno
Třinec
4:3
ČEZ stadion
Třetiny: 1:1, 2:2, 1:0  Branky a nahrávky: 15. Klikorka (Jágr, Plekanec), 21. Kubík (Jágr, Dotchin), 38. Babka (Brodecki, Michnáč), 52. Dotchin – 7. Havránek (Chmielewski, Buček), 28. M. Růžička (Daňo, J. Jeřábek), 37. Čukste (Hrehorčák, Chmielewski). Rozhodčí: Pražák, Pilný – Svoboda, Špůr. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 041. Střely na branku: 26:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.  
Bow – Kehar, Dotchin (A), Sotnieks, Slováček, Klikorka, Babka – Brodecki, Plekanec (C), Kubík – O. Bláha II, Indrák, Pytlík – M. Procházka, Filip, Jágr – Michnáč, Zikmund (A), Melka – Beran.
Kacetl – Havránek, Marinčin, M. Doudera, Zahradníček, J. Jeřábek, Čukste – Voženílek, Marcinko (A), M. Růžička (C) – Nestrašil, Hudáček, Daňo – Chmielewski, Roman, Hrehorčák – Buček, Dravecký (A), Kurovský – Hrňa.

Komentář k zápasu

Bláznivý zápas plný zvratů, ve kterém pět ze sedmi branek nastříleli obránci, mají za sebou třinečtí hokejisté, bohužel pro ně jejich vítězná série končí. Oceláři nestačili na poslední Kladno 3:4, přestože v utkání hned dvakrát vedli. Šanci na bodový zisk jim tři vteřiny před koncem sebral brankář Landon Bow, který při velkém tlaku hostů bez brankáře zlikvidoval nádherným zákrokem gólovou ránu Libora Hudáčka.

S vítěznou sérii Oceláři k poslednímu venkovnímu utkání v dobré náladě, po debaklu Komety Brno 7:2 navíc nebyl důvod k velkým změnám v sestavě, tu tak trenér Zdeněk Moták nakonec udělal jen jednu: Po měsíci se do branky Třince postavil Ondřej Kacetl.

Gólman, který Oceláře svými výkony dotáhl k posledním dvěma mistrovským titulům, v úvodní části - zejména na začátku - moc práce neměl. Byli to Oceláři, kdo na ledě posledního týmu tabulky v prvních minutách dominoval. A to i díky první přesilové hře, kdy byl gólman Bow v pořádném zápřahu, třeba proti ráně z první v podání Nestrašila. Už za vyrovnaného počtu hráčů na ledě neuspěli ani v úniku Kurovský s Hrehorčákem, ale schovaná rána Štěpána Havránka z poloviny sedmé minuty už v síti skončila. Bow na kotouč neviděl a pětadvacetiletý obránce slavil svůj první extraligový gól i kanadský bod v kariéře.

Poprvé po svém návratu na led se do první formace Rytířů postavil Jaromír Jágr, který více času na ledě nakonec využil k tomu, aby se do statistik utkání zapsal dvěmi asistencemi. Tu první si slavná osmašedesátka připsala ještě v první třetině, když Jágr dlouhou holí posunul kotouč na levou stranu ke Karlu Klikorkovi a ten od mantinelu prudkou bombou v 15. minutě překvapil Kacetla - 1:1.

Oceláře na Kladně srážela hlavně nedisciplinovanost, v utkání posbírali celkem deset trestných minut a domácí hned první přesilovku proměnili. Už ve 20. vteřině druhé třetiny se z pravého kruhu prosadil Adam Kubík, Kladno vedlo 2:1 a zase v tom měl svou přihrávkou prsty i Jágr.

Také Oceláři přesilovku využili. Když ve 27. minutě Sotnieks nešikovně vyhodil kotouč ven z kluziště, Nestrašil napálil nejprve tyč, o chvíli později už ale z bezprostřední blízkosti dorážel Jeřábkovu ránu za záda Bowa nejlepší třinecký střelec Martin Růžička - 2:2. Také následující minuty ale patřily především domácím, kteří si zahráli dokonce i dlouhou přesilovku pět na tři. Tu Oceláři ubránili a ve 37. minutě za to soupeře potrestali, když se lehké nahození Karlise Čuksteho odrazilo od hokejky nešikovného obránce přímo za záda Bowa. Oceláři podruhé v utkání vedli, tentokrát šťastně a bohužel naposled.

Ještě ve druhé třetině se totiž Rytířům podařilo vyrovnat, zmatky v třinecké obraně dokázal přesnou střelou z pravé strany využít Jakub Babka. Utkání se tak lámalo až ve třetí třetině, kde se k Rytířům přiklonil kus štěstí. Rozhodující moment celého zápasu se zrodil přesně osm minut před koncem základní hrací doby, obránce Jake Dotchin nahodil kotouč na Kacetla a ten skončil v síti poté, co se Kacetl skácel k ledu. Rozhodčí zprvu branku uznat nechtěli v domění, že třineckého gólmana na hraně brankoviště podrazil domácí útočník Tomáš Plekanec, po poradě u videa ale bylo jasné, že o brusli Kacetla nešťastným způsobem zavadil vlastní obránce Čukste, a tak byla branka dodatečně uznána.

Od té doby se Rytíři stáhli a nechali Oceláře dobývat útočné pásmo, třinečtí hráči si vytvořili několik zajímavých šancí. Tu největší tři vteřinky před koncem, když se už při hře bez brankáře kotouč dostal na pravou stranu k Liboru Hudáčkovi, který byl na třech metrech úplně sám před prázdnou brankou. Přesně tam také mířila nejen jeho rána, ale také neskutečný reflex lapačky Landona Bowa. Kladno cenné vítězství nad rozjetým Třincem uhájilo, Oceláři se po prohře 3:4 vracejí domů s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Pavel Skrbek (Kladno): Už poněkolikáté jsme proti soupeři s věhlasnějším jménem začali trochu s respektem. Jedno střídání nás pak vrátilo do hry. Ve druhé třetině jsme si pohybem vynutili čtyři přesilovky a dali jsme jeden gól, ale myslím, že jsme z toho měli vytěžit víc. Ve třetí třetině už to bylo nahoru dolů, Třinec měl spoustu šancí a my jsme se trošinku báli o výsledek, protože jsme přece jenom hráli proti kvalitnímu soupeři. V poslední minutě nás skvěle podržel brankář. Ubojovali jsme to, Bowsie nás podržel a jsme rádi za tři body.

Zdeněk Moták (Třinec): Bylo to bojovné a vyrovnané utkání, z naší strany byla hra neučesaná. Nenavázali jsme na herně a výsledkově dobrá utkání z minulých kol, takže jsme po zásluze prohráli. Tímhle výkonem jsme si nezasloužili získat nějaký bod. Domácí byli bojovnější. Třeba druhá třetina byla z naší strany poznamenána čtyřmi vyloučeními, jednou jsme šli dokonce na čtyřicet vteřin do tří. To by se nám nemělo stávat. Tím jsme možná přicházeli o síly, které bychom mohli napnout k dalším soubojům. Z mé strany tedy gratulace pro Kladno.