Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Konečně! S Litvínovem první výhra doma

09.10.2022 · Michal Samiec
Třinečtí Oceláři již mezi druhou a osmou minutou položili základ prvního tříbodového vítězství na domácím ledě v nové sezóně. Tři branky v této pasáži nasázel Marko Daňo, ve třetí části se k němu přidal Hudáček, a jelikož se za Vervu trefil jen Zdráhal, kompletní počet bodů zůstal na domácím ledě.
9., neděle 9.10.2022
Třinec
Litvínov
4:1
WERK ARENA
Třetiny: 3:0, 0:0, 1:1  Branky a nahrávky: 2. M. Daňo (Jaroměřský), 6. M. Daňo, 8. M. Daňo (A. Nestrašil, J. Jeřábek), 51. L. Hudáček (Voženílek, Chmielewski) – 59. Zdráhal (Jaks, Zīle). Rozhodčí: Šír, Mrkva – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 668. Střely na branku: 34:27. Střely mimo: 18:17. Zblokované střely: 18:14. Hity: 5:7. Vhazování: 46:26. Průběh utkání: 4:0, 4:1. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, J. Jeřábek, Čukste, Jaroměřský, Zahradníček – Martin Růžička, Marcinko, Voženílek – M. Daňo, L. Hudáček, A. Nestrašil – Hrehorčák, Miloš Roman, Chmielewski – Kurovský, Dravecký, Svačina.
HC Verva Litvínov: Zajíček (8. Godla) – Zīle, Jaks, Freibergs, Šalda, Demel, Wesley, D. Zeman – A. Kudrna, Estephan, Zdráhal – Abdul, M. Sukeľ, Š. Stránský – Berka, Gut, Hlava – P. Straka, Helt, Havelka.

Komentář k zápasu

První třetina úvodního měření sil mezi třineckými a litvínovskými hokejisty v nové sezóně dopadla jednoznačně pro Oceláře. Ti šli do vedení už po devadesáti sekundách, když Jaroměřský posunul puk po modré na osu na Marka Daňa, na jehož bombu z první Zajíček neměl šancí reagovat. Kotouč efektně cinknul o horní tyč a zaplul do sítě. Na dva nula navýšil vedení Třince tentýž hráč o čtyři minuty později. Při hře s pukem v obranné třetině zaváhal obránce Zīle, nechal puk pod sebou, toho se rychle ujal Marko Daňo a svižnou střelou o tyčku navýšil vedení domácích.

Domácí pak měli možnost navýšit vedení ve druhé přesilovce v zápase. Ta první přišla hned na začátku po prvním Daňově gólu, ale zůstala nevyužita. Ve druhé početní převaze si Třinečtí vedli už lépe – střelec prvních dvou branek zápasu Marko Daňo si poodstoupil od tyčky směrem na pravý kruh pro vhazování, kam dostal puk od Nestrašila a z velkého úhlu nachytal brankáře Zajíčka v nedbalkách. Domácí útočník mohl oslavit desátý nejrychlejší hattrick v historii české extraligy (stačilo mu na něj jen necelých šest minut) a pro hostujícího gólmana brzo skončila dnešní šichta.

Do konce první třetiny ale ještě zbývalo téměř třináct minut. Hosté pak také dostali přesilovku, když brankář Mazanec dostal menší trest za zdržování hry. Litvínovští předvedli před Mazancem velký tlak, který ale ke snižující brance nevedl. Oceláři měli silnou pasáž ještě v samém závěru třetiny, když třígólový střelec Daňo nabíjel na slot Hudáčkovi a jeho střela neskončila gólem jen díky parádnímu Godlově zákroku. Následně si vybruslil z rohu Roman a jeho pokus zastavila, respektive odrazila do ochranné sítě tyč.

Ve druhé části hry sice žádný gól k Daňově hattrickovému zápisu nepřibyl, to ale neznamená, že se nehrál kvalitní hokej. Aktivně do druhé dvacetiminutovky vstoupila Verva, která si byla vědomá, že případná rychlá branka může otočit vývoj utkání. Oceláři kontrovali na konci páté minuty, kdy si velký tlak vytvořila Romanova formace a zejména Hrehorčák měl opakovaně pokusy v dobré pozici na slotu. Osm minut před koncem prostřední hrací doby měla tlak i druhá litvínovská formace, vidět byl zejména Šimon Stránský, který vymýšlel centr pro Zīleho před odkrytou branku. Domácí první formace neproměnila dvě šance, v nichž byl v hlavní roli Marcinko – nejprve přihrával před branku na zcela volného Zahradníčka, následně sám dostal puk do předbrankového prostoru od Růžičky. Oceláři pak po faulu na Hudáčka zhruba tři minuty před druhou sirénou měli třetí přesilovku a přestože si vytvořili tlak, vhodnou příležitost na gólovou střelu nebo přihrávku vždy prováhali a početní výhodu nevyužili.

Úvod třetí třetiny patřil hostům, kteří hýřili aktivitou a hledali šanci, jak ještě zápas zdramatizovat. Přestože ale hráči Vervy častěji pobývali v úvodních minutách v útočném pásmu, domácí si hlídali, aby zůstali v jejich obranné zóně pod kontrolou – zkrátka žádné větší šance v této pasáži utkání nevznikaly. Oceláři mohli po vyloučení Zemana zápas definitivně dostat pod svou kontrolu, ale početní převaha se jim moc nepovedla, byť ve velké šanci na slotu promáchl střelecký smolař úvodu sezóny Hudáček. Třinečtí pokračovali v tlaku i po návratu vyloučeného hráče Litvínova na led a byli odměněni. Voženílek nikým nehlídán objel branku a poslal puk před úplně odkrytou klec, kde měl Libor Hudáček už snadnou práci poslat kotouč za brankovou čáru.

Poté, co Hudáček ze sebe shodil tlak dlouhé série bez vstřelené branky, mohl vrátit gólovou asistenci Voženílkovi, ten ale z aktivity před Godlovou branku nevytěžil. Hosté pak měli možnosti ještě se zápasem něco udělat – z šancí Šimona Stránského před Mazancem neudeřilo a v přesilovce nedal v obrovské příležitosti ze slotu branku Gut, kam mu poslal kotouč Abdul. V početní výhodě Vervy mohlo udeřit na druhé straně, když to na Godlu zkoušel sebevědomím hýřící Daňo, neuspěl ani z dorážky opět aktivní Voženílek. Mazanec ale nakonec zápas nedochytal s čistým štítem, když se zhruba sto sekund před koncem třetí třetiny prosadil z předbrankového prostoru Patrik Zdráhal, což byl poslední zápis do zápasového protokolu – konečné resumé: Oceláři 4, Verva 1.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (HC Oceláři Třinec): Pro nás je to velmi důležité vítězství, které jsme potřebovali. Nebyl to lehký zápas, Litvínov nastoupil dobře a měl v prvních střídáních šance. Pro nás bylo podstatné, že jsem konečně z našich šancí dali góly. Uklidnilo nás to, i když byl Litvínov v prvních dvou třetinách nebezpečný a Mazi nás několikrát taky podržel. Proto nás mrzí, že nakonec přišel o nulu.

Vladimír Růžička (HC Verva Litvínov): Nastoupili jsem do zápasu a v osmé minutě prohrávali 3:0. Ukázali jsme nedisciplinovanost a zbytečné vyloučení, ukázali jsme, že neblokujeme střely a bohužel i hrubou chybu, kterou soupeř potrestal. Zápas se od toho odvíjel a i když jsme se s tím stavem pokusili ještě něco udělat, Třinec si to pohlídal v klidu dohrál až do konce.