Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Otočka ve třetí třetině zajistila první bod v sérii

18.04.2022 · Michal Samiec, foto: Lukáš Filipec
První finále nabídlo velmi rozdílné fragmenty utkání. V první třetině, možná polovině normální hrací doby, měli herně navrch hostující hráči, ale kromě branky v přesilové hře si nic dalšího nevypracovali. Oceláři tak do třetí třetiny vstupovali s nejtěsnější ztrátou a v poslední dvacetiminutovce čtyřbrankovým přídělem otočili průběh zápasu. První bod z této série tak berou domácí.
F1, pondělí 18.4.2022
Třinec
Sparta Praha
4:1
WERK ARENA
Třetiny: 0:1, 0:0, 4:0  Branky a nahrávky: 45. Svačina (Marinčin, M. Doudera), 49. A. Nestrašil (O. Kovařčík, Kundrátek), 51. Chmielewski (Martin Růžička), 58. Marcinko – 10. Matuškin (E. Thorell, Chlapík). Rozhodčí: Jeřábek, O. Hejduk – D. Hynek, Špůr. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 27:24. Střely mimo: 12:5. Zblokované střely: 22:12. Hity: 7:8. Vhazování: 31:28. Průběh utkání: 0:1, 4:1. Stav série: 1:0. 
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, M. Adámek, M. Zbořil – Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski – O. Kovařčík, M. Kovařčík, A. Nestrašil – Hrňa, Marcinko, Svačina – Bakoš, Miloš Roman, Hrehorčák – Dravecký.
HC Sparta Praha: J. Hudáček – Matuškin, D. Němeček, A. Polášek, T. Pavelka, Moravčík, T. Dvořák, Jurčina – E. Thorell, Roman Horák ml., Řepík – Buchtele, Sobotka, Chlapík – Forman, D. Kaše, Z. Doležal – J. Strnad, D. Vitouch, Dvořáček.

Komentář k zápasu

Historicky pátá finálová série, kterou za pouhých osm let své existence hostí nová WERK ARENA v Třinci, nabídla ve své první dvacetiminutovce zajímavý hokej. Na ledě bylo patrné, že se potkaly dvě těžké váhy, dva nejlepší týmy extraligové sezóny 2021-22. První náznak šance vyrobil ve druhé minutě Nestrašil, který se zjevil před Hudáčkem s pukem na holi z pravé strany, o dvě minuty později to pak zahučelo na obou stranách. Nejprve Kacetl vyrazil lemem lapačky před sebe svižnou střelu Moravčíka z levého křídla, zblízka dorážel Forman, ale třinecký gólman skokem zabránil hostujícímu útočníkovi ve skórování. Vzápětí si na druhé straně vytvořil dobrou střeleckou pozici Michal Kovařčík, ale jeho střela byla zablokována, a následně Svačina z dobré pozici na slotu přestřelil. V šesté minutě byl vyloučen Marinčin, hosté přesilovku nevyužili, naopak využil zaváhání hostů v útočném pásmu a nebezpečně z jízdy z levého křídla prověřil Hudáčka. Sparťané měli šanci až v závěru přesilovky, když před Kacetla pronikl v situaci tři na jednoho Doležal.

Půl minuty poté, co se Marinčin vrátil na led, byl za vysokou hůl na Řepíkovi vyloučen Růžička. Druhou přesilovku hosté již využili. Domácí nedostali puk ze svého pásma, ten putoval přes Chlapíka, který operoval v rohu, na Maxima Matuškina na osu kluziště na modrou čáru. Hostující bek si puk potáhl ještě na vrchol kruhů a z tohoto prostoru trefil švihem prostor u levé Kacetlovy tyče. V šestnácté minutě přenechal Svačina po vstupu do pásma puk na levé straně Marcinkovi, ale ten minul. O pár chvil později byl vyloučen Roman a hosté měli k dispozici třetí přesilovku. V té nejprve Chlapík z první z velkého úhlu trefil horní tyč. Po zaváhání hostujících hráčů poté unikl do situace tváří v tvář Hudáčkovi Hrehorčák, ale v souboji krajanů neprostřelil strážce sparťanské branky.

Úvod druhé třetiny patřil Spartě, která byla aktivnější a nebezpečnější po dobře odehrané první třetině. Po předání Řepíka uvedl třetinu zajímavou střelou z pravého křídla Buchtele. V šesté minutě se do střelecké pozice prokličkoval Chlapík a trefil horní tyč. O pár sekund později se do šance dostali Vrána s Růžičkou, třinečtí útočníci si vyměnili puk a střelu prvně jmenovaného zablokovala obrana Pražanů. V polovině utkání získal sparťany ztracený puk Chmielewski a z otočky prověřil pozornost hostujícího brankáře. Po polovině dvacetiminutovky převzali iniciativu domácí, měli víc nadějných střeleckých pozic, ale do mnoha vyložených šancí se nedostali. V patnácté minutě zachytil Růžička nepřesnou rozehrávku hostů, popojel si do střelecké pozice, ale trefil Hudáčka na terč. Hned po vhazování pohotově zakončoval Hrňa, ale i v této situaci byl Hudáček pozorný. Dvě minuty před koncem druhé třetiny se do šance před sparťanskou branku tlačil Vrána, ale byl faulován Matuškinem, domácí ale přesilovku ve srovnávací branku nepřetavili.

Aktivněji do třetí části hry vstoupili logicky domácí. V prvních minutách se ale Oceláři nebyli schopni dostat do nějaké vážnější šance. Jejich pokusy se omezovaly na prudké nahozené kotouče od modré čáry a víru v to, že by po nějakém odrazu před brankou mohla vzniknout nějaká ošemetná a potenciálně nebezpečná situace pro sparťanskou svatyni. Děj utkání se změnil po první brance Ocelářů. Vladimír Svačina si najel na citlivou přihrávku od Marinčina na modrou čáru a svůj nájezd zakončil střelou do pravého horního rohu Hudáčkovy branky. V šesté minutě třetí třetiny přišel důležitý zákrok Kacetla, který vychytal pokus Formana z levé strany po výměně puku s Moravčíkem. V deváté minutě překlopili domácí vývoj utkání na svou stranu. Kovařčíkova formace tlačila Spartu před jejich brankářem, Ondřej Kovařčík – jako zcela volný hráč před sparťanskou brankou – byl trefen Kundrátkem od modré a tímto způsobem zastavil puk pro Andreje Nestrašila, který dorážkou otočil dosavadní průběh.

Po vhazování ve středovém kruhu mohl srovnat Forman, ale domácí nebezpečnou situaci vyřešili a zhruba devět minut před koncem třetí části hry přidali třetí branku, když se po ztrátě Matuškina za brankou dostal kotouč před hostující brankoviště, odkud se prosadil Aron Chmielewski. Hosté se tak dostali během šesti minut do situace, ve které v tomto utkání zatím nebyli – tahali za kratší konec provazu. V následujícím průběhu třetí části hry si ale Oceláři věděli se sparťanskými útoky rady, většinu odráželi daleko od své branky, a když se hosté dostali do nebezpečného prostoru – jako necelé tři minuty před koncem třetí dvacetiminutovky Moravčík, který pálil z levého křídla – dokázali po Kacetlově zákroku vyčistit prostor před brankou. Dvě a půl minuty do třetí sirény se před hostující branku dral Michal Kovařčík, ale byl faulován Němečkem. Domácí přesilovku využili po třech sekundách od úvodního buly, když se prosadil Tomáš Marcinko. Do konce utkání se už skóre nezměnilo, ale je jisté, že všechny příběhy z ledu budou mít pokračování v úterý. Oceláři se ujali vedení ve finálové sérii – 1:0!

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „Je to důležitý krok v sérii, první vítězství se ale nerodilo lehce. V první třetině nám v aktivitě ve předu ubraly tři fauly, chtěli jsme na ně vletěl víc. I tak jsme si vytvořili nějaké gólovky, oni ale využili přesilovku. Od poloviny druhé třetiny se to hodně zlepšilo, tlačili jsme, vytvořili si šance. Sparta hrála ale velmi dobře v defenzívě. Zlomil to gól Vladimíra Svačiny, od té doby jsme byli lepším týmem a kontrolovali jsme hru. Napadalo nám to tam, duel jsme v poklidu dohráli a těšíme se na další utkání.“

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Zápas jsme docela dobře rozehráli, utkání mělo docela vysoké tempo. Bohužel jsme ve třetí třetině udělali nějaké chyby a soupeř je potrestal. Možná jsme v hlavách až moc spoléhali na to, že vyhrajeme 1:0 a přestali jsme být nebezpeční dopředu. To se nám vymstilo, góly padly po dost velkých chybách. Hlavně první dva, ty byly laciné.“


×
Dnes v 18:00 | Jun.
HC Oceláři Třinec
HC Energie Karlovy Vary
×
Dnes v 13:00 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice