Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Druhé derby pod Javorovým pro hosty

16.02.2020 · Michal Samiec
Čtvrté derby mezi Třincem a Vítkovicemi našlo vítěze na straně ostravského týmu. Oba kluby se tak podělily smírně po šesti bodech ze vzájemných zápasů v této sezóně. Oceláři šli dvakrát do vedení, hosté dvakrát vyrovnali. Třinečtí bohužel nenarušili plán trenéra Trličíka pro třetí třetiny – vstřelit gól a neinkasovat. Rozhodl únik Dočekala.
46.kolo, neděle 16.2.2020
Třinec
Vítkovice
2:3
WERK ARENA
Třetiny: 1:1, 1:1, 0:1  Branky a nahrávky: 8. Chmielewski (Marcinko, M. Stránský), 34. M. Doudera (Hrňa, M. Kovařčík) – 20. Mallet (Lakatoš), 38. Schleiss (J. Hruška, Štencel), 50. Dočekal (T. Kubalík, Štencel). Rozhodčí: Lacina, Stano – Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 39:25. Střely mimo: 15:6. Zblokované střely: 13:10. Hity: 7:7. Vhazování: 39:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. 
HC Oceláři Třinec: Štěpánek - Kundrátek, Gernát, D. Musil, Galviņš, M. Doudera, Zahradníček, M. Adámek – Martin Růžička, P. Vrána, Hrňa – Chmielewski, Marcinko, M. Stránský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák – Dravecký, Š. Novotný, Adamský.
HC Vítkovice Ridera: Dolejš – Štencel, Trška, L. Kovář, Dudás, Výtisk, R. Černý, Gregorc – Šišovský, J. Hruška, Schleiss – Roberts Bukarts, O. Roman, Lakatoš – Dej, R. Veselý, Mallet – Dočekal, Werbik, T. Kubalík.

Komentář k zápasu

Úvod posledního derby mezi Třincem a Vítkovicemi v sezóně 2019-20 byl ve znamení vítkovické aktivity. Hned po prvním buly utkání se do šance dostal hostující Šišovský. V první minutě měl střeleckou pozici ještě i extřinecký útočník ve vítkovických barvách Bukarts. V polovině čtvrté minuty měl první šanci na domácí straně Vrána, který bekhendem z pravé strany poslal puk na Dolejše a ten mu propadl mezi betony. Vítkovický brankář ale včas betony srazil k sobě a kotouč odklouzal do bezpečí z vítkovického pohledu. Na konci osmé minuty se poprvé měnilo skóre. Stránský poslal puk skrz brankoviště na úplně volného Arona Chmielewského stojícího u levé tyče. Ten si kotouč ještě stáhl a bekhendem jej poslal za Dolejše. Domácí pak nevyužili dvě přesilovky – vyloučeni byli Mallet a Výtisk. V té druhé naopak mohli hosté srovnat, když ujel do samostatného úniku právě Mallet. Útočník hostujícího týmu situaci řešil nepřesnou střelou. Na domácí straně byl prvním vyloučeným hráčem Stránský a hosté svou první početní výhodu využili. Lakatošův pas z levé strany do předbrankového prostoru si Alexandre Mallet stáhl a bekhendem jej poslal pod horní třineckou tyčku. První třetina tak skončila vyrovnaným skóre.

I druhá třetina nakonec dopadla vyrovnaně, byť v ní aspoň podle statistik byli výraznější domácí. Na zajímavější situaci diváci ve Werk areně čekali až do konce dvanácté minuty. Ondřej Kovařčík se prosmýkl až před Dolejše a byl faulován Dudásem. Rozhodčí se rozhodli obránce Vítkovic vyloučit, nikoliv nařídit trestné střílení pro domácí. Oceláři přesilovku sehráli prakticky celou před Dolejšem. Nakonec se půlminutku před vypršením Dudásova trestu prosadili. Nahozením od modré zaskočil vítkovického brankáře Milan Doudera. Třinečtí se z vedení neradovali moc dlouho. Dvě minuty po Douderově gólu byl vyloučen Zahradníček. Domácí sice bez větších potíží druhou přesilovku Vítkovic ubránili, hosté se ale prosadili už při rovnovážném počtu hráčů na ledě. Sedm sekund po návratu druhého třineckého hříšníka poslal schovanou střelu z vrcholu kruhů na Štěpánka Jan Schleiss a bylo vyrovnáno. Tím skončil výčet nejen gólových, ale i zajímavých okamžiků druhé dvacetiminutovky.

Do třetí třetiny vstoupili aktivněji domácí. Hra se častěji odehrávala před Dolejšovou brankou, ale pro hosty vidina bodového zisku z tohoto utkání do tabulky při jejich záchranářských bojích byla lákavá a Oceláři se do šancí ani střeleckých pozic moc nedostávali. První výraznější moment na druhé straně skončil gólem. Domácí obrana propadla a do samostatného úniku se dostal Martin Dočekal a proměnil jej střelou mezi Štěpánkovy betony. Necelých sedm minut před koncem byl vyloučen Trška, hosté se přesilové hře Ocelářů ubránili a byli z nejhoršího venku. Třineckým totiž poslední minuty nevyšly podle jejich představ. Posledních sto sekund utkání hráli Oceláři bez brankáře, velká část power play se odehrála před Dolejšem, ale kromě jednoho závaru před svou brankou vítkovický brankář nic dramatičtějšího řešit nemusel.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Vítkovice hrály velmi dobře v obranném pásmu, ztížily nám to. Mrzí mě, že nám dvakrát proklouzlo mezi prsty vedení. Inkasovali jsme všechny tři góly hrozně lacině, to nás srazilo. Vepředu jsme nebyli tak produktivní. Hlavně ve druhé třetině jsme měli spoustu šancí, které jsme nevyužili. Věděli jsme, že to bude ve třetí třetině o jednom gólu. Nepovedlo se nám ho vstřelit, a proto jsme prohráli."

Rostislav Klesla (HC Vítkovice Ridera): "Byl to další důležitý zápas a zvládli jsme ho po celých šedesát minut solidně. Důležité bylo, že jsme srovnali skóre před koncem třetin, udržovalo to pozitivní energii. I přestože jsme se dostali ve třetí třetině pod tlak, tak jsme ho ustáli a nepustili jsme domácí do žádných tutových šancí. Kluci to odmakali, hráli srdnatě a myslím si, že si tři body za výkon zasloužíme."