Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Dva góly Daňa stačily jen na bod: Oceláři padli v prodloužení

15.02.2023 · Vojtěch Kasal
Ani dva góly nejlepšího extraligového střelce Marka Daňa nestačily Ocelářům na vítězství, na ledě Bílých Tygrů Liberce vedení neudrželi. Útěchou je alespoň bod, utkání přímých tabulkových rivalů rozhodl až v prodloužení Michal Birner. Liberec vyhrál 3:2.
46., středa 15.2.2023
Liberec
Třinec
3:2p
Home Credit Arena
Třetiny: 1:0, 0:2, 1:0 - 1:0  Branky a nahrávky: 12. Balinskis (Flynn, Frolík), 51. Nedomlel (Vlach), 63. Birner (Filippi, Balinskis) – 21. Daňo (M. Růžička, Marcinko), 28. Daňo (Hrehorčák). Rozhodčí: Pražák, Květoň – Hynek, Šimánek. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 572. Střely na branku: 26:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2 - .  
Kváča – Balinskis, Nedomlel, Derner, Melancon, Ivan, Kolmann, Štibingr – Birner (A), Filippi, Faško-Rudáš – Frolík, A. Najman, Flynn – Ordoš, Jelínek (C), Rychlovský – Vlach, Šír (A), Dlouhý.
Kacetl – M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Kaňák, Čukste, Roth, Smith – Daňo, Marcinko (A), M. Růžička (C) – Nestrašil, Voženílek, Hudáček – Chmielewski, Hrehorčák, Dravecký (A) – Kurovský, M. Roman, Hrňa.

Komentář k zápasu

Oceláři pokračovali v nabitém programu a v rámci 46. kola se utkali pod Ještědem s domácími Bílými Tygry, kteří by rádi proklouzli do elitní čtyřky a zajistili si tak přímý postup do vyřazovací části. Třinec v pondělí těsně padl na ledě Hradce Králové, a i vzhledem k nelichotivé venkovní bilanci měl v utkání co napravovat.

Třinečtí vstoupili do zápasu bojovně, v 1. minutě prověřil Kváčovu pozornost Marcinko. Ten samý hráč se ve 4. minutě objevil úplně sám před klecí domácích, ale Růžičkova přihrávka mu nesedla a stav se tak neměnil. Poté Třinec špatně střídal a po podrážení Romana byla liberecká přesilovka dokonce dvojnásobná. Liberec zavařil třinecké hráče v jejich obranném pásmu, v 7. minutě pálil Balinskis, a po něm i nejlepší střelec domácích Oscar Flynn, Kacetl však zůstal bezchybný. Oceláře dále trápila disciplína, po provinění Draveckého v 9. minutě musel Kacetl zasahovat proti nebezpečné střele Flynna.

Liberec otevřel skóre až ve 12. minutě, kdy měl po skvělé přihrávce Flynna nikým nehlídaný Uvis Janis Balinskis jednoduchou práci. O odpověď se ve 13. minutě snažil Voženílek, ale proti jeho nahození zasáhl Kváča. V 15. minutě pak se svou střelou zápěstím Jeřábek neuspěl. Hra se kouskovala až dokud se šesti bruslaři v poli neprovinili i domácí. Ve 20. minutě tak během první ocelářské přesilovky pálili Nestrašil a Roth, jenže Kváča byl připraven a uhájil tak po první části hubené vedení pro Liberec.

Ve druhé části byl cíl Ocelářů jasný – vyrovnání. A hned ve 21. minutě se Oceláři dočkali, když Růžička schovanou střelou trefil Kváčův beton a Marko Daňo pohotovou dorážkou vyrovnal. Vstřelená branka třinecké nabudila, ve 23. minutě nahazoval na Kváču Chmielewski, poté Daňovi zabránila v zakončení posunutá branka domácích. Liberec se oklepal a Kacetl tak musel předvést své umění proti pokusu Kolmanna ve 26. minutě. Jenže ve 28. minutě udeřil podruhé Marko Daňo, jenž zblízka propasíroval kotouč za záda libereckého gólmana a poslal tak červenobílé do vedení.

V polovině zápasu se hra přelévala ze strany na stranu bez vážnější příležitosti, což platilo až do 34. minuty, kdy proti Štibingerově příležitosti zakročil Kacetl svojí vyrážečkou. Vzápětí na opačné straně kluziště vystřelil do Kváči Marko Daňo. Liberecký brankář následně vytáhl krásný zákrok proti individuální akci Kurovského. Třinečtí byli viditelně na koni, ve 35. minutě zkusil přisadit z předbrankového prostoru Marcinko. Ve 37. minutě pak exliberecký Hudáček zaskočil soupeřovu obranu a mířil rychle vpřed, Kváča tak měl plné ruce a nohy práce, aby neinkasoval i potřetí. V závěru prostřední dvacetiminutovky ještě Nestrašil zpoza branky prověřil Kváču.

Třetí část otevřel svižnou střelou Najman a Kacetl se musel rychle zkoncentrovat, aby nedopustil změnu stavu. Ve 43. minutě útočil na hattrick Marko Daňo, který svou aktivitou vybojoval pro třinecké početní převahu, v níž však Třinec předvedl pouze optický tlak bez vážnější příležitosti. Ve 46. minutě Daňo pozdravil svým dalším pokusem Petra Kváču, ve 48. minutě pak neuspěl ani Roman.

Ve 49. minutě se připomněli i domácí, Filipi zblízka zkoušel Kacetlovy reflexy, následně skončil pokus Kurovského v Kváčově náruči. Liberec hrnul kotouče na Kacetla a v 51. vyrovnal ranou od modré Richard Nedomlel. Třinec se nevzdal, úspěšně ubránil oslabení a v 54. minutě mohl odpovědět Růžička, ale Kváča byl na místě včas. Oba týmy se stáhly do obranných pozic a vše tak směřovalo do prodloužení.

Na začátku prodloužení prosvištěl útočným pásmem Marinčin, Kváča však zastavil jeho i následný pokus Marcinka. Na liberecké straně pak dvakrát nedokázal přesněji zakončit Birner. V 63. minutě však již byl se svou ranou z první úspěšný a Michal Birner tak zajistil bod navíc domácím za výhru 3:2.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (Liberec): „Vítězství proti Třinci se vždy počítá. Ve druhé třetině nás přehráli a otočili utkání. Kdyby jsme využili početní výhody v první třetině a odskočili na větší gólový rozdíl, zápas by vypadal docela jinak. Ve třetí dvacetiminutovce byla k vidění urputná obrana na obou stranách. My jsme se ale tlačili dopředu a spadla nám tam šťastná vyrovnávací branka a následně jsme zvládli urvat bonusový bod v prodloužení. Hráčům jsem za jejich výkony poděkoval.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Vlastními chybami jsme se nechali v první třetině třikrát vyloučit a dostali jsme se pod tlak. Pak už se nám těžko hrál ten hokej, který jsme hrát chtěli. Druhá třetina byla jasně naše, bohužel jsme však nedokázali naše vedení navýšit. Udělali jsme nějaké chyby, nebylo jich moc, ale soupeř nezahálel s jejich potrestáním. Jinak tam byla bojovnost, obětavost a nasazení, pro příště ale musíme více proměňovat naše šance. “