Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

První domácí bod, vítězství pro Tygry

02.10.2022 · Vojtěch Kasal, foto: Lukáš Filipec
Třinečtí Oceláři se ve čtvrtém zápase této sezóny na domácím ledě dočkali prvního bodu. Zápas poslal do prodloužení pět a půl minuty před koncem Roman, který využil přesilovku a vrátil na tabuli remízový stav. V nastaveném čase si druhý bod pro sebe urvali Tygři.
7., neděle 2.10.2022
Třinec
Liberec
3:4p
WERK ARENA
Třetiny: 1:1, 1:1, 1:1 - 0:1  Branky a nahrávky: 15. Daňo (Martin Růžička, J. Jeřábek), 21. Martin Růžička (Daňo, Nestrašil), 55. Miloš Roman (Martin Růžička, Nestrašil) – 18. J. Vlach (A. Najman), 36. Faško-Rudáš (Rosandić, Bulíř), 41. Michael Frolík (Balinskis, Filippi), 62. Melancon. Rozhodčí: Hradil, Kika – Hlavatý, Axman. Vyloučení: 5:5. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 642. Střely na branku: 33:25. Střely mimo: 12:7. Zblokované střely: 11:16. Hity: 4:2. Vhazování: 29:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – J. Jeřábek, M. Doudera, Adámek, Čukste, Jaroměřský, Zahradníček – M. Růžička, Marcinko, Voženílek – Hrehorčák, Roman, Nestrašil – Svačina, Hudáček, Daňo – Kurovský, Dravecký, Chmielewski.
Bílí Tygři Liberec: Neužil – Melancon, Balinskis, Štibingr, Vitásek, J. Dvořák, Derner, Rosandić – Faško-Rudáš, Bulíř, Birner – Frolík, Filippi, Flynn – Rychlovský, A. Najman, Vlach – Šír, Jelínek, Čederle.

Komentář k zápasu

Třinečtí si z venkovního dvojzápasu odvezli plný počet bodů a dnes se opět představili na svém ledě, kde usilovali o první domácí vítězství sezóny. Soupeřem jim byli Bílí Tygři z Liberce, kteří letos sehráli šest těsných utkání, která všechna dospěla minimálně do prodloužení. Do dnešního utkání navíc poprvé v extralize zasáhl zkušený Libor Hudáček jako soupeř Bílých Tygrů.

Oceláři vtrhli do zápasu s velkou chutí a již v první minutě si vybojovali přesilovou hru. V jejím průběhu zahrozil dvěma pokusy exliberecký Hudáček, krátce před vypršením trestu pak pálil Nestrašil. Obě situace však zvládl při svém prvním představení v brance Liberce Jakub Neužil. V páté minutě se připomněl i Liberec, Bulíř nahazoval na Mazance, jenž však kotouč spolehlivě lapil. V desáté minutě při zvýšeném tlaku hostí zasáhl Mazanec proti střele Filippiho, následně měl vyloženou šanci Rosandić, jenže při bránění byla posunuta branková konstrukce, takže následovala liberecká přesilovka. Hosté Oceláře zavřeli v jejich pásmu a Filippi rozvlnil síť za Mazancem, ale branka kvůli přihrávce rukou neplatila.

Ke změně stavu nevedli ani dva rychlé protiútoky Hrehorčáka s Daňem o chvíli později. Gólová radost přišla až při další početní výhodě, kdy Třinec zasypal Neužila střeleckými pokusy a v patnácté minutě otevřel skóre ranou z mezikruží Marko Daňo. Vedení si Oceláři dlouho neužili, necelé čtyři minuty po Daňově gólu propasíroval kotouč za Mazance Jaroslav Vlach.

Domácí načali druhou část početní výhodou, perfektní kombinací hned po půlminutě trefil třístou branku na extraligových kluzištích Martin Růžička, o chvíli později pak přestřelil Neužilovu svatyni Čukste. Hráči s drakem na hrudi dokázali hasit veškeré liberecké snahy o vyrovnání včetně největší šance Bulíře ve čtvrté minutě druhé třetiny. Neužil měl následně práci s bekhendem Chmielewského, ale přesto úspěšně zasáhl.

Hra se rychle přelévala ze strany na stranu a nepřesností bylo více než skutečných šancí. To ovšem změnila 35. minuta, kdy Daňo vyjel zpoza branky a nebezpečně nastřelil brankovou konstrukci. Liberec vyrovnal gólový účet ve 36. minutě, poté co se kotouč odrazil od brusle Martina Faško-Rudáše přímo za Mazancova záda. Odpovědět mohl záhy Hrehorčák, jenže místo brankové radosti byl nakonec odeslán na trestnou lavici za útočný faul. Mazanec musel proto v brance čarovat proti šancím Libereckých, a i díky nastřelené tyči Filippi s Bulířem v útočných snahách neuspěli. Liberec byl nadále aktivnější a v poslední minutě získal další přesilovku.

Bílí Tygři se po startu třetí třetiny rychle nastěhovali do útočného pásma a také zhruba po půlminutě dokázali využít přesilovku, když přesně usměrnil nahození Balinskise Michael Frolík. Oceláři tak rázem museli přidat, chvíli po inkasované brance nebezpečně vystřelil Hudáček, ale Neužil byl pozorný. Ve třetí minutě hostující tým řádně zatápěl třinecké defenzivě, v nabídnuté početní výhodě pálil do Mazancovy náruče Flynn. Ve 47. minutě přišly obrovské šance Rychlovského a Birnera, nicméně znovu zasáhl Mazanec.

Prolomit liberecký nápor pomohla Ocelářům až další přesilovka, ve které neúspěšně dorážel Roman během chaosu kolem liberecké branky. O chvíli později pak na druhé straně zastavila Mazancova lapačka střelu Vlacha. Třinec se urputně tlačil za vyrovnáním a byl odměněn. Nestrašil sice branku těsně minul, ale na výbornou kličku Miloše Romana v 55. minutě byl už Neužil krátký. Liberecký gólman pak čelil náporu třineckého draka, avšak další branku, i přes příležitost Nestrašila, již nedopustil a poslal tak zápas do prodloužení, které rozsekl hned ve druhé minutě obránce T.J. Melancon. Třinec se tak mohl těšit alespoň z prvního bodu na domácím ledě.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Třinec): "Hrálo se vyrovnané utkání. Oba soupeři jsou kvalitní a hokej tomu odpovídal. Bohužel jsme udělali fatální chyby, za které jsme byli potrestání. Dostaneme i gól (od hráče) zády k brance, ale i takové padají, a to hráčům zdůrazňujeme, že stačí tam puk poslat a ono se to od někoho odrazí. To není ani smůla, to je ten tlak do brány. Když šel soupeř do vedení 3:2, vytvořili jsme si přesilové hry a v jedné byli úspěšní a ještě na konci základní hrací doby jsme měli poměrně dost šancí. Musíme tomu jít více naproti, a za to budeme někdy odměněni. Dneska ještě ne."

Patrik Augusta (Liberec): "Podali jsme zodpovědný výkon. Při hře pět na pět jsme si vytvořili kvalitní šance a ve třetí třetině jsme mohli odskočit. Soupeř zahrál fantasticky přesilové hry, ve kterých dal tři góly, my jen jeden, ale nastřelili jsme v ní i tyčku, další byl neuznaný. Byl to vyrovnaný zápas, v závěru nás Třinec zatlačil a trošku se štěstím jsme to ubránili. Výhry si velice vážíme, protože Třinec je velmi kvalitní mužstvo."