Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Konečně výhra! Oceláři exportují ze Zlína dva body

30.12.2020 · Michal Samiec
Potřetí z posledních čtyř utkání dospěl zápas třineckých hokejistů do prodloužení. Poprvé se ale nerozhodovalo v samostatných nájezdech. Utkání, v němž se dvakrát prosadil v přesilovce Erik Hrňa, rozhodl v nastavení Růžička. V posledním utkání roku 2020 tak Oceláři dokázali zastavit sérii porážek.
31.kolo, středa 30.12.2020
Zlín
Třinec
2:3p
Zimní stadion Luďka Čajky
Třetiny: 1:1, 1:1, 0:0 - 0:1  Branky a nahrávky: 12. Honejsek (Gazda, D. Řezníček), 27. Vopelka (Herman) – 9. Hrňa (Martin Růžička), 33. Hrňa (Martin Růžička, Gernát), 64. Martin Růžička (D. Musil, M. Stránský). Rozhodčí: Kika, Pilný – Lučan, Kis. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Bez diváků. Střely na branku: 21:41. Střely mimo: 8:13. Zblokované střely: 12:15. Hity: 2:12. Vhazování: 36:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3. 
PSG Berani Zlín: Kašík – D. Řezníček, Gazda, Žižka, Ferenc, M. Novotný, D. Nosek, Dluhoš – Köhler, Fryšara, Dufek – Kubiš, Herman, Vopelka – Z. Okál, Honejsek, Šlahař – Ondráček, P. Sedláček, Karafiát.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Doudera, Gernát, M. Adámek, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský – Martin Růžička, P. Vrána, Hrehorčák – O. Kovařčík, M. Kovařčík, M. Stránský – Šedivý, Mikulík, Martynek – Hrňa, Jonáš Peterek, Dravecký – Kurovský.

Komentář k zápasu

Třinečtí kustodi měli před utkáním ve Zlíně trochu práce navíc, museli totiž připravit dresy hráčům, kteří v této sezóně ještě za Oceláře nenastoupili. Z Frýdku-Místku dostali povolání do áčka Ocelářů poprvé v sezóně Martynek, Mikulík a Jonáš Peterek, změn doznalo i složení jednotlivých útočných formací – nejzajímavější byla rošáda levého křídla prvního a druhého útoku, když si místa vyměnili Stránský s Hrehorčákem. To je důsledek absencí v útoku (zranění Chmielewski, Roman a Marcinko, Raška hraje na šampionátu dvacítek) a toho, že to vepředu svěřencům trenéra Varadi začalo trochu skřípat.

Ráz úvodní dvacetiminutovky určily přesilovky. Celkem byl menší trest udělen sedmkrát. Na konci sedmé minuty byl vyloučen za faul na Vránovi Ferenc. Hosté přesilovku využili, na levém mantinelu se dostal k puku Martin Růžička a milimetrovou citlivou přihrávkou skrz třetinu našel a vyzval k oblíbené střele Erika Hrňu a Kašík se proti jeho pokusu nedokázal přesunout včas. Ve dvanácté minutě byli po sobě vyloučeni Kundrátek a následně střele první branky Hrňa. Zejména druhé vyloučení bylo poměrně přísné, když se Hrňa v klinči se Šlahařem nedokázal vyhnout Kašíkovi a vyfasoval za tuto srážku dvouminutový trest. Berani dvojnásobnou přesilovku využili po třinácti sekundách – Gazdova střela od modré se odrazila od zadního mantinelu k otevřené brance, kterou neměl problém Antonín Honejsek trefit. Minutu nato byli v rozmezí šesti sekund vyloučeni Michal Kovařčík za vystřelení puku z obranné zóny a Kundrátek, který hasil na poslední chvíli špatné rozebraní hráčů po buly. Domácí ale druhou dvojnásobnou přesilovku, téměř dvě minuty dlouhou, nevyužili. Přes několik nadějných střel neuspěli v podobné situaci ani hosté, kteří na konci první dvacetiminutovky hráli pěti na tři necelou minutu a půl.

Skóre druhé třetiny otevřeli domácí. Tentokrát za tím nestála situace s nestejným počtem hráčů na ledě. Lukáš Vopelka si v útočném pásmu Zlína najel na pravý kruh, schovanou střelou překvapil Kacetla a poslal puk do horních pater jeho branky. Třinečtí po inkasované brance převzali iniciativu, byli aktivnější a poté, co se mimo brankoviště srazil Dravecký s Kašíkem, což trestal hrubým zákrokem Ferenc, hráli i v početní převaze. Vyrovnávací gól padl podle podobného vzorce jako v první třetině – vyloučen byl Ferenc a střelcem branky byl Erik Hrňa. Tentokrát se nejednalo o střelu z první, ale o individuální akci – Hrňa si najel s pukem na holi z pravé strany do předbrankového prostoru a prostřelil Kašíka. Pro třineckou osmaosmdesátku to byl stý gól v třineckých barvách a stal se teprve devátým hráčem klubové historie, kterému se to podařilo. Oceláři měli ve zbytku třetiny navrch, převahu ale nedokázali přetavit v gólový úspěch. Za všechny příležitosti je dobré vypíchnout střelu Jaroměřského od modré po Růžičkově přiťuknutí, kdy puk odklouzal jen těsně kolem Kašíkovy levé tyče.

Úvodní minuty třetí třetiny se hrály opatrně a hlavně čistě. Nebyly k vidění přesilovky, jako především v první třetině, ale početní výhody vstoupily i do vývoje prostřední hrací době. Oceláři měli mírnou převahu, v dobrých šancích se objevili Michal Kovařčík a Jonáš Peterek. Největší příležitost ale měl Hrňa hned po rozehrání přesilovky po vyloučení Vopelky na konci sedmé minuty. Hrňa útočil na hattrick, ale jeho pohotovou střelu po přihrávce Gernáta stihl Kašík sebrat za letu do lapačky. Přesilovku pak museli ubránit i hosté, když byl vyloučen Peterek. Zlínští mohli utkání rozhodnout nebo se k rozhodnutí minimálně přiblížit, hosté se ale ubránili a ve zbytku třetí části hry vrhli zbytky sil do pokusu o vstřelení vítězného gólu. Situace byla umocněna vyloučením Ference v poslední minutě normální hrací doby. Blízko byl jak těsně před koncem normální hrací doby, tak potom v prodloužení v situaci čtyři na tři Stránský. Třinečtí však neuspěli, rozstřihnutí zápas dostal až při kolotoči tří proti třem. Musil zpoza branky našel na slot najíždějícího Martina Růžičku, který prostřelil Kašíka a rozhodl o dělbě bodů – Berani jeden, Oceláři dva.

Autor foto: Jiří Zaňát

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Berani Zlín): "Bylo to hektický zápas, spousta přesilových her a oslabení. Na naší straně maximální bojovnost a vynikající výkon gólmana Libora Kašíka. Mysleli jsme si i na druhý bod, v prodloužení přišlo přečíslení dva na jednoho, nedali jsme a soupeř rozhodl z protiútoku. Po předchozích nevydařených zápasech jsme opět bodovali. Po čase to byl opět výborný kolektivní výkon."

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Chci poděkovat týmu za předvedenou hru, neboť jsme hráli dobře. Srdcem a bojovností se kluci dostali do řady šancí. V poslední době se velmi nadřeme na branky, které nám tam nepadají a musíme zjednodušit naši hru a tlačit se do předbrankového prostoru. Jsme rádi za výhru, proměnili jsme přesilové hry, což se nám v předchozích zápasech nedařilo. Těší nás, že po čtyřech prohraných zápasech máme dva body, které jsme si zasloužili."

×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Odehrané v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice