Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Obrat v první třetině rozhodl o výhře nad Spartou

01.12.2020 · Daniel Ježek
Oceláři v dalším těžkém utkání na svém ledě přivítali pražskou Spartu. Slezané sice od první minuty prohrávali, pak ale hráči s drakem na prsou vsítili tři branky a došli si pro třináctou výhru ze čtrnácti zápasů.
23.kolo, úterý 1.12.2020
Třinec
Sparta Praha
4:2
WERK ARENA
Třetiny: 3:1, 1:1, 0:0  Branky a nahrávky: 7. Marcinko (Hrňa, D. Musil), 8. Hrňa (P. Vrána, Gernát), 17. Martin Růžička, 37. P. Vrána – 1. Horák (Kalina, Sobotka), 35. Buchtele (Piskáček). Rozhodčí: Horák, Pražák - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 26:24. Zblokované střely: 8:22. Hity: 10:10. Vhazování: 26:45. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.  
HC Oceláři Třinec: Kořenář – M. Doudera, Gernát, Galvinš, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, M. Adámek – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký (A), Roman, Hrehorčák.
HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček (A), Košťálek, Němeček, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Kalina – Sobotka, Horák, Tomášek – Rousek, Sukeľ, Řepík (C) – Buchtele, Pech (A), Forman – Kudrna, Vitouch, Zikmund – Dvořáček.

Komentář k zápasu

Do zápasu mezi Oceláři a Spartou vstoupili lépe hosté z Prahy. Tým z hlavního města se již v první minutě dostal do vedení, když Roman Horák využil přistrčení Kaliny a v nepříliš koncentrované obraně poslal kotouč do horního růžku Kořenářovy branky. Třinečtí se postupem času dostávali do tempa, z čehož rezultovala vyrovnávající branka. V sedmé minutě Hrňa ze vzduchu poslal kotouč směrem na Machovského branku, dobře postavený Tomáš Marcinko pak šikovně tečoval puk mezi betony sparťanského brankáře.

Domácí po srovnání kontrolovali tempo hry a ještě v téže minutě dostali možnost první početní výhody. Po minutě a čtyřech vteřinách tuto přesilovky zužitkoval Erik Hrňa, který do odkryté branky poslal puk po Vránově přihrávce. Pražané se snažili odvolat pomocí trenérské výzvy, sudí ale na Stránského počínání kolem brankoviště neshledali nic neregulérního.

Otřesená Sparta mohla na vedení Třince reagovat v polovině třetiny, kdy hosté hráli přesilovku po Gernátově faulu. Pražané se však ve výhodě prakticky nedostali do útočné třetiny. Podobně se hostujícímu celku vedlo také v další přesilovce po Douderově přestupku. Radovali se tak opět Oceláři. Martin Růžička ve středním pásmu zachytil hostující rozehrávku, nejproduktivnější hráč soutěže se prosadil po své oblíbené kličce do bekhendu. V závěru třetiny pak Slezané nevyužili svou druhou přesilovku.

V úvodních minutách prostředního dějství byli aktivnější domácí Oceláři, kteří častěji stříleli na soupeřova brankáře. Machovský musel nejprve ve dvaadvacáté minutě zastavil pokus Zadiny, o dvě minuty později pak zlikvidoval pokus Musila. Sparta se naopak dlouho nemohla dostat do útočné třetiny, Kořenář tak v první desetiminutovce mnoho práce neměl.

To se však změnilo ve druhé polovině třetiny. Kořenář nejprve zastavil pokus Pecha, který se ve třiatřicáté minutě natlačil před třineckou branku. Gólman domácích pak bezmocně sledoval střelecký pokus Jana Buchteleho, který zapadl přesně mezi Kořenářovy betony. Sparta se tak dostala na dostřel jednoho gólu. Své manko navíc Pražané mohli smazat v přesilovce po nesportovním chování Marcinka, paradoxně se však prosadili domácí. Petr Vrána nabral rychlost na pravé straně, třinecký kapitán se prodral až před Machovského, kterého si nejprve položil a následně zavěsil kotouč pod horní tyč.

Do závěrečné periody tak Oceláři vstupovali s dvoubrankovým náskokem, ten dokázali udržet v oslabení po vyloučení Doudery. Hosté následně chtěli využít pokračujícího tlaku po přesilové hře, Spartě se ale nepovedlo vytvořit si větší střeleckou možnost. Třinečtí se následně vrátili do tempa a pořádně zaměstnali Machovského, také brankář hostí ale svůj tým podržel. Oceláři se postupem času začali více věnovat poctivé defenzívě a znemožňovali Pražanům dostat se do souvislejšího tlaku.

Čtyři minuty před koncem zkusil Kořenáře z pravé stran překvapit Jandus, mladý gólman Ocelářů si však střelu od modré pohlídal. Hosté následně při vhazování v útočném pásmu zkusili hru v šesti, a to tři a půl minuty před třetí sirénou. Sparta držela kotouč v útočném pásmu, Kořenář musel likvidovat pokusy Řepíka a Sobotky. Oceláři se skvěle ubránili a získali třinácté vítězství ze čtrnácti zápasů.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Konečný výsledek mě těší. Nepovedl se nám start a inkasovali jsme z první střely. Tohle nás malinko zastavilo. Ve zbytku první půlky třetiny vytvořili nějaké šance, pak jsme se štěstím srovnali zápas a povedlo se nám odskočit. Průběh utkání byl velmi vyrovnaný, Petr Vrána nás poslal do vedení 4:2 ve chvílích, kdy Sparta hrála velmi slušně. Ve třetí třetině si to kluci pohlídali, hráli nesmírně obětavě a pomohli Josefovi k dalšímu vítězství, kterého si hodně vážíme."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Utkání jsme si prohráli v úvodní třetině. I když jsme dali první gól, tak soupeř rychle otočil skóre a v celé třetině jsme byli horším týmem. Proti rozjetému Třinci to bylo těžké dotahovat. Nicméně od druhé třetiny se hrálo vyrovnané utkání. Bohužel když jsme dali kontaktní gól, tak jsme zase rychle inkasovali v naší přesilovce a ten dvougólový rozdíl už na nás byl moc. Na Třinci je vidět, že hraje v pohodě a s lehkostí, my máme trošičku problémy v koncovce a nepomůžeme si ani přesilovkami. Dva góly jsme jim ještě darovali."


×
Dnes v 18:00 | Jun.
HC Oceláři Třinec
HC Energie Karlovy Vary
×
Dnes v 13:00 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice