Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Třinec zpátky ve hře – tři body proti Zlínu!

14.01.2022 · Michal Samiec, foto: Marian Ježowicz
Oceláři ze známých důvodů absentovali deset dnů v extraligových bojích. Po krátké přípravě a stále s řadou absencí vyzvali doma Zlín. Svěřenci trenéra Varadi vzali utkání za správný konec, perfektně se prezentovali i hráči z partnerského klubu a dobře seřízený stroj zase nasedl na vítěznou vlnu. Třinečtí po čtyřech zápasech berou tři body a stále v této sezóně platí, že Oceláři neprohráli dva zápasy v řadě!
41.kolo, pátek 14.1.2022
Třinec
Zlín
6:2
WERK ARENA
Třetiny: 3:1, 0:1, 3:0  Branky a nahrávky: 9. Chmielewski (J. Michálek), 10. Chmielewski (Kundrátek), 14. M. Daňo (Miloš Roman, Svačina), 43. Kurovský (Svačina, D. Krenželok), 46. Jaroměřský (M. Kovařčík), 58. A. Nestrašil (Svačina, Miloš Roman) – 9. Kubiš (R. Černý, Hejcman), 36. Kubiš (R. Veselý). Rozhodčí: Kubičík, Šindel – Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 3:7. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1000 (snížená kapacita). Střely na branku: 39:25. Střely mimo: 7:6. Zblokované střely: 18:11. Hity: 6:12. Vhazování: 36:22. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 6:2. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Kundrátek, Jaroměřský, M. Adámek, M. Doudera, Teper, D. Krenželok, J. Michálek – Chmielewski, A. Nestrašil, M. Daňo – D. Kofroň, Miloš Roman, Hrehorčák – Svačina, M. Kovařčík, Kurovský – Łyszczarczyk, Komorski, Šlahař.
PSG Berani Zlín: Kašík – Mamčics, T. Hanousek, Suhrada, Ferenc, Žižka, R. Černý, Dluhoš – Flynn, R. Veselý, Mallet – Kubiš, Hejcman, Michasjonok – Doktor, Honejsek, Vopelka – Karafiát, P. Sedláček, Fryšara.

Komentář k zápasu

Domácí Oceláři se vracejí proti Zlínu do hry po karanténě, kterou na tým vyhlásila Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje. Třinečtí tak nastoupili poprvé od 4. ledna, ale zdravotní situace v týmu stále nebyla dobrá. Soupeř z Baťova města ale nesouhlasil s přesunem utkání, a tak se Slezané vrátili do hry v notně kombinované sestavě. Trenérský štáb na zápasovou soupisku nemohl napsat brankáře Kacetla, obránce Marinčina s Musilem a útočníky Draveckého, Hrňu, Ondřeje Kovařčíka, Marcinka, Martina Růžičku a Vránu. Extraligovou premiéru si tak dnes na své konto připsali obránce Teper a útočníci Łyszczarczyk s Komorskim. Po čase se do extraligy vrací obránce Daniel Krenželok a útočníci Šlahař se Svačinou, pro kterého to je byl první zápas za Oceláře od vítězného finále 2019. Všechny uvedené hráče si Oceláři vytáhli z partnerského Frýdku-Místku.

Klíčoví pro vývoj první třetiny byli dva třinečtí útočníci – Chmielewski a Daňo. První zajímavou situací bylo vyloučení Vopelky a o 14 sekund později ještě na trestné lavici přibyl Ferenc, který se pošťouchal s Daněm, ale byl výrazně aktivnější, a tak dostal o dvě minuty navíc. Oceláři přesilovku pět na tři, která trvala přes sto sekund, ale nevyužili. Třinečtí dali první gól až na začátku deváté minuty, když Aron Chmielewski usměrnil do branky prudkou přihrávku Michálka do hole. Domácí se z vedení radovali krátko – o půlminuty později využil nedůrazu třineckých hráčů před brankou Mazance Pavel Kubiš a z levého kruhu procedil puk do branky. Ale ani vyrovnaný stav dlouho netrval – v polovině desáté minuty Daňo tvrdě ale čistě srazil k ledu Honejska, který si to nenechal líbil a vrhl se na třineckého útočníka. Daňo v souboji nebyl nikterak aktivní, dvě minuty tak dostal pouze zlínský hráč. Druhou přesilovou pasáž už Třinečtí využili – gól padl po střele z levého kruhu a prosadil se opět Aron Chmielewski. I třetí gól padl z početní převahy, která vznikla – jak jinak – po faulu na Marka Daňa. Tentokrát vyloučeného hráče vrátil zpět na led samotný faulovaný křídelník první třinecké formace, když za Kašíka dostal puk po přihrávce Romana.

V závěru první třetiny byl vyloučen dvojnásobný střelec úvodních dvaceti minut Chmielewski. Hosté v krátké pasáži na konci první třetiny neskórovali, zbytek trestu si tak přenesli do prostřední hrací doby. Oceláři se přesilovce Zlína ubránili, ale na konci šesté minuty to už vypadalo, že je situace mimo jejich možnosti řešení. Po práci Radka Veselého před Mazancem se dostal puk ze strany před odkrytou klec na Oscara Flynna a zdálo se, že hbitý zlínský útočník puk pošle po zemi do prázdné branky. Nestalo se tak, pravděpodobně aktivita Kundrátka, který nadzvedl hostujícímu hráči hůl, byla v situaci klíčová.

Po polovině utkání převzali iniciativu opět domácí. Na konci čtrnácté minuty měl velkou šanci Roman, ale nedokázal do branky usměrnit z předbrankového prostoru skákající kotouč. Následně měli domácí jedinou přesilovku druhé třetiny – hned v jejím úvodu měl šanci skórovat Nestrašil, ale nevyužil prostoru na levém kruhu a Kašíka, který si proti jeho pokusu povyjel, neprostřelil. O minutu později chybovali domácí na modré čáře a hosté ujeli dva na nula. Pavel Kubiš tuto pohodlnou situaci využil a z nájezdu prostřelil Mazance dnes večer podruhé. O minutu a půl později mohl poprvé ve třineckých barvách skórovat Łyszczarczyk, ale jeho dravý nájezd do obranné zóny Zlína zůstal bez využití a gól nepadl ani z další aktivity Šlahaře.

Třetí třetinu zahájili hosté aktivně. Po podařeném závěru druhé třetiny cítili příležitost se na Oceláře gólově dotáhnout a málem se tak stalo. Na konci první minuty měl velkou šanci Mallet, který se ale neprosadil a dost možná se v klíčovém okamžiku utkání definitivně překlopilo na třineckou stranu. Slezané totiž do poloviny třetiny přidali dva esteticky hodnotné góly a do závěru zápasu vstupovali s klidným vedením. Nejprve se ve třetí minutě na ose útočné třetiny dobře zorientoval s pukem na holi Daniel Kurovský a vymetl pavouky z Kašíkovy branky. V polovině šesté minuty pak zavezl puk do útočné třetiny Michal Kovařčík a než ho stačili zlínští beci zamknout, poslal puk na modrou Janu Jaroměřskému a jeho přesně umístěnou bombu zastavila až síť zlínské branky.

Ve dvanácté minutě dostali Zlínští ještě šanci zdramatizovat konec zápasu. Po Kundrátkově vyloučení hráli přesilovou hru a po přihrávce aktivního Malleta byl v šanci hostující forvard Michasjonok. Mazanec odolal, a tak domácí vstupovali do závěrečných minut sebevědomě. Dobrý pocit si domácí posílili po vyloučení zmíněného ruského útočníka, které využil Andrej Nestrašil. Ten byl volný na pravém kruhu, kam dostal ideální puk proti holi. Další gól už v závěru nepadl, Oceláři se tak těšili po návratu z nemocenské z tří bodů za tenisové skóre – Třinec 6, Zlín 2!

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec):

"Myslím si, že jsme měli zápas skvěle rozehraný, bruslili jsme dobře. Gól na začátku nám pomohl a chci kluky pochválit, že zápas odehráli velmi dobře. Celých šedesát minut fungovali jako jeden celek. Branek mohlo padnout i více. Ve druhé třetině jsme měli hodně příležitostí, pak soupeř v naší přesilovce ujel, snížil (na 3:2) a malinko jsme znervózněli. V globálu ale bereme zaslouženě tři body. Výhry si ceníme vzhledem k situaci, ve které jsme."

Luboš Rob (PSG Berani Zlín):

"Byli jsme v situaci, kdy jsme se s Třincem nedohodli. Nicméně si myslím, že Třinec měl silný tým i přesto, že jim nějací hráči chyběli. Nám taky někteří hráči chyběli. Chtěli jsme do zápasu vstoupit v dobrém tempu, což se nám podařilo asi tři střídání, než jsme se nechali úplně zbytečně vyloučit pět na tři. Nechci říci, že to událo ráz zápasu, ale vyloučení během první třetiny nám vzalo naše odhodlání a Třinec se dostal do vedení. Sice jsme rychle vyrovnali, ale my dostáváme hodně laciné góly, a tím každého soupeře posadíme do sedla a uškodí nám to. Třinec zaslouženě vyhrál a body jsme neodvezli, i když je z každého zápasu nutně potřebujeme."