Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři berou z těžkého utkání s karlovarskou Energií dva body

06.10.2019 · Michal Samiec
Třinečtí Oceláři nezažili proti Energii Karlovy Vary příjemné nedělní odpoledne. Hosté z lázeňského města dělali celé utkání Třinci problémy svým výborným pohybem a neustálou snahou o zakončení. Výborným výkonem se prezentoval brankář Kváča, Stránský vstřelil dvě branky, v prodloužení rozhodl Ondřej Kovařčík.
8.kolo, neděle 6.10.2019
Třinec
Karlovy Vary
4:3p
WERK ARENA
Třetiny: 2:2, 1:0, 0:1 – 1:0  Branky a nahrávky: 7. Marcinko (Galviņš, Hrňa), 14. M. Stránský (Hrňa, Marcinko), 31. M. Stránský (Hrehorčák, D. Musil), 65. O. Kovařčík (Adamský) – 8. Koblasa (Flek), 10. Šenkeřík (Gríger, T. Rachůnek), 55. Stříteský (Šenkeřík, T. Rachůnek). Rozhodčí: Šír, Kubičík – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 817. Střely na branku: 35:30. Střely mimo: 8:6. Zblokované střely: 10:13. Hity: 9:6. Vhazování: 39:28. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3. 
HC Oceláři Třinec: Kváča – Roth, Gernát, D. Musil, Galviņš, M. Doudera, Krajíček – M. Stránský, P. Vrána, Hrehorčák – Hrňa, Marcinko, Dravecký – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – D. Květoň, Polanský, Adamský.
HC Energie Karlovy Vary: Jan Bednář – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, M. Rohan, Eminger, Kubka – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, A. Raška I, Beránek – Gorčík, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Vondráček.

Komentář k zápasu

Úvodních několik minut prvního měření sil mezi Oceláři z Třince a karlovarskou Energií nabídlo svižný hokej. Třinečtí hokejisté se snažili o ofenzivní akce, ale museli se mít velmi dobře na pozoru, neboť karlovarští hokejisté po domácí ztrátě puku dokázali ihned kontrovat a rychle se přesunout před třineckou branku. Poprvé viděli diváci puk v síti v sedmé minutě. Obránce Galviņš obkroužil útočné pásmo podél hrazení od modré čáry z levého křídla až na pravou stranu k tyči Bednářovy branky, odkud poslal puk skrze brankoviště na zcela nekrytého Tomáše Marcinka, který měl poměrně lehkou úlohu napálit puk do sítě. Ještě nedozněla radost domácích fanoušků a 71 sekund nato bylo vyrovnáno. Do samostatného úniku se po ztrátě puku v útočném pásmu domácích dostal Flek. Kváča výborným zákrokem poslal puk do rohu, kde jej chtěl rozehrát domácí hráč. Flek mu ale do trajektorie puku sáhl a ten se tak dostal na čepel střelce Petra Koblasy, který dokázal Kváču z mezikruží prostřelit.

V desáté minutě byl k vidění i první vyloučený nedělního hokejového odpoledne ve Werk areně. Obránce Roth putoval na lavici hanby za držení hole a Energie hrála následně přesilovku. Ta trvala jen dvanáct sekund. Po rychlé kombinaci, kdy puk putoval z hole Rachůnka z modré čáry před branku na čepel Grígerovu a následně křížně na volného a přesně zakončujícího Petra Šenkeříka. Hostující vedení trvalo následně trochu déle než to třinecké. O čtyři minuty později se provinil útočným faulem Kohout a domácí využili přesilovku ještě rychleji. Po pěti sekundách prostřelil z vrcholu levého kruhu Bednáře Matěj Stránský a opět vrátil skóre do vyrovnané podoby. Do konce úvodní dvacetiminutovky již gól nepadl, ale výbornou šanci měl ještě Chmielewski. Ofenzivní múzou políbený Galviņš mu servíroval puk na brankoviště z levého křídla, Bednář dal betony k sobě dostatečně rychle.

Rytmus druhé třetiny byl ovlivňován častými vyloučeními. Rozhodčí rozdali celkem 14 trestných minut. První už po 66 sekundách, když šel na trestnou Plutnar. Po návratu karlovarského hráče na led šel na druhé straně na dvě minuty Michal Kovařčík. Hosté na rozdíl od domácích hokejistů strávili většinu času početní výhody v útočném pásmu, hodně drželi puk a byli pro branku Kváči nebezpeční. Osm sekund poté, co skočil Michal Kovařčík na led, jej zranil holí v obličeji Eminger, což znamená čtyřminutový trest. Oceláři sehráli dlouhou přesilovku o něco nebezpečněji než tu první, ale ani z tohoto mraku nezapršelo. Gól padl až necelou minutu poté, co se už zase hrálo v plných počtech na obou stranách. Hrehorčák ve středním pásmu poslal puk na nakopnutého Matěje Stránského, který vjel do útočné zóny a nedal Bednářovi šanci přesnou střelou k tyči. Střelec gólu o minutu a půl později nedovoleně bránil soupeře a na programu byla druhá početní výhoda hostů. Výborný puk křížně přes Kváčovo brankoviště dostal Koblasa, situace připomínala druhý gól Energie, ale Kváča se rychle přesunul a šanci hostů zlikvidoval. Čtyři a půl minuty před koncem rychle po sobě faulovali Plutnar a Skuhravý a domácí hráli téměř dvě minuty pět na tři. Domácí sice většinu času strávili v útočném pásmu, ale sami si nejspíš představovali, že Bednáře ohrozí více. Po dvou třetinách měl Třinec na své straně těsný náskok.

Závěrečná třetina normální hrací doby začala aktivním hokejem z obou stran. Hra se přelévala z pásma do pásma s minimem přerušení, což nevyhovovalo ani jednomu z mužstev. Oceláři potřebovali produkovat ofenzivní tvorbu, aby přidali uklidňující branku, ale do stálého tlaku se nemohli dostat ani hosté z Karlových Varů, kteří stále ztráceli jeden gól už od poloviny normální hrací doby. Karlovarští hokejisté se vyrovnání nedočkali z několika nebezpečných situací. Například starosti svou šancí i následnou dorážkou nadělal Kváčovi dvanáct minut před koncem Raška. To ještě nebyla situace, z níž se Energie dočkala vyrovnání. Ta přišla pět a půl minuty před třetí sirénou. Po vyloučení Galviņše hráli hosté čtvrtou přesilovku v utkání a druhou využili. Tvrdou střelou z levého kruhu vyrovnal Matěj Stříteský. Oceláři byli do konce třetí třetiny možná mírně aktivnější, ale nakonec byli rádi, že třetí siréna ukončila remízový zápas. V poslední minutě byl vyloučen Doudera a hosté ještě mohli před koncem utkání rozhodnout. Nestalo se tak a zápas dospěl do prodloužení.

Hosté začínali prodloužení s výhodou jednoho muže v poli. Přesilovku čtyři na tři ale nevyužili, Oceláři svým aktivním přístupem se snažili co největší část zbývající početní výhody strávit mimo svou zónu. Hosté si pak drajv z přesilovky přenesli i do následující fáze tří hráčů proti třem. V prodloužení byli aktivnější a větší část nastaveného času se odehrála před Kváčou. Oceláři se do útoku na delší čas podívali až na přelomu čtvrté a páté minuty a hned skórovali. Hrdina karlovarského týmu, brankář Bednář, který během utkání zlikvidoval řadu třineckých šancí, si vybral slabší chvilku. Neudržel Adamského nahození od modré a první na místě byl Ondřej Kovařčík. Třinečtí hokejisté se tak radovali z dvou bodů a vyhráli s Karlovými Vary podesáté v řadě.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Jsme rádi za finální výsledek, který se nerodil vůbec jednoduše. Hostující tým byl minimálně vyrovnaným soupeřem a odrazilo se to na skóre. Za svůj výkon si zasloužili u nás bodovat. Za zlomový moment považuji dlouhou přesilovku pět na tři, kde jsme mohli odskočit. Ve třetí třetině jsme si takticky hlídali výsledek, nepouštěli jsme je do vážnějších situací. Technický faul nás poslal do oslabení, z čehož Vary vytěžily parádní branku. Celý zápas měly skvělé přesilové hry, měli jsme s nimi ohromné problémy. Ve finále jsme ubránili čtyři na tři a šťastným odrazem, možná i lacinějším gólem jsme získali další bodík. Vítězství proti velmi dobře bruslícímu soupeři si ceníme, hodně nám to ztížil."

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Kdyby nám někdo před zápasem řekl, že získáme bod a budeme se do poslední chvíle tahat o výhru, tak bychom to brali. Vstoupili jsme dobře do utkání, ale po jedné zbytečné chybě jsme dostali branku. Zápas jsme otočili, nutili jsme soupeře k určitým chybám a hráli zhruba, co jsme chtěli. Inkasovali jsme na 2:2, ale ve druhé třetině jsme ubránili hrozně moc oslabení. Hráči, kteří tam byli, zaslouží velký respekt. Škoda, že jsme soupeře zas nechali zbytečně odskočit. V kabině jsme si řekli, že si pro zápas půjdeme a uděláme vše proto, abychom gól dali. To se povedlo. Škoda, že jsme neproměnili v závěru přesilovku čtyři na tři. Za neskutečnou bojovnost a obětavost, kterou naši hráči předvedli, a velmi kvalitní výkon jsme si mohli odvézt víc než bodík. Na druhou stranu musíme respektovat sílu soupeře a být pokorní. Každý bod je důležitý a velmi cenný z tohoto horkého ledu."