Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři přetlačili Spartu a vracejí se do čela tabulky

13.01.2019 · Michal Samiec
Třinečtí hokejisté navázali na výsledkově neúspěšné derby vítězstvím v těžkém utkání se Spartou. Pražanům disponujícím velkou silou v ofenzivě povolili na svém ledě jedinou branku, sami se prosadili dvakrát a berou komplet bodů. Skóre otevřel v první třetině Svačina, vítězný gól dal ve druhé části hry nejlepší hráč Ocelářů v utkání Chmielewski.
35.kolo, neděle 13.1.2019
Třinec
Sparta Praha
2:1
WERK ARENA
Třetiny: 1:1, 1:0, 0:0  Branky a nahrávky: 5. Svačina (Polanský, Adamský), 35. Chmielewski (Galviņš, Martin Růžička) – 17. Piskáček (Pech). Rozhodčí: Hradil, Nikolic – J. Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 2:5, navíc D. Musil (Třinec) 5 min. a do konce, B. Jones (Sparta) do konce. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 751. Střely na branku: 25:24. Střely mimo: 20:12. Zblokované střely: 10:11. Hity: 10:12. Vhazování: 25:44. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Krajíček, Gernát, D. Musil, Galviņš, Roth, M. Doudera – Martin Růžička, M. Kovařčík, Hrňa – Svačina, Polanský, Adamský – Dravecký, Hladonik, Roberts Bukarts – O. Kovařčík, Cienciala, Chmielewski.
HC Sparta Praha: J. Sedláček – Piskáček, Delisle, Ouellet-Blain, Kalina, T. Dvořák, Košťálek, Pavelka – Buchtele, P. Vrána, A. Kudrna – Smejkal, Klimek, Forman – Kumstát, Pech, Rousek – B. Jones, Sill, K. Klíma.

Komentář k zápasu

V úvodu atraktivního druhého představení pražské Sparty na ledě třineckých hokejistů byli aktivnější hosté, jako by třinečtí hráči ještě cítili v nohách sobotní náročné derby v Ostravě. Již ve druhé minutě si Oceláři nevyhověli ve vlastním pásmu při rozehrávce, puk získal Pech a krátkou kličkou trefil tyč Hrubcovy branky. První zajímavou situaci na druhé straně měli domácí poté, co Sparta ztratila ve středním pásmu puk při zavážení útočné akce, Polanský posunul puk na rozjetého Vladimíra Svačinu a ten samostatný nájezd proměnil střelou švihem nad Sedláčkovu ruku. První střela na branku v novém angažmá tak skončila gólem v Sedláčkově síti.

Po faulu Hrni hráli hokejisté Sparty svou jedinou přesilovku v první třetině a zahrozili na jejím začátku. Hned po buly pálil z první Košťálek, následně vznikla před Hrubcovou brankou mela, v níž byl při dorážení velmi aktivní Kumstát. Velkou šanci měli hosté v dalším průběhu hry poté, co Smejkalovu nepříjemnou bombu z jízdy vyrazil Hrubec před sebe a následně dokázal pokrýt i dvě dorážky Klimka. Oceláři nenavýšili poté své vedení, když Cienciala zpoza branky našel Růžičku a puk z jeho hole šel nad Sedláčkovu branku. Jediným vyloučeným hostujícího týmu byl v první třetině Piskáček. Ten přečkal svůj trest a následně po návratu na led zazářil. Do samostatného úniku jej totiž poslal Pech, který ukořistil špatnou přihrávku domácích, a Jan Piskáček situaci řešil podobně jako na straně Ocelářů Svačina. První třetina tak skončila vyrovnaným skóre.

Jestliže v začátku první třetiny byli aktivnější hráči Sparty, úvod prostřední dvacetiminutovky patřil Ocelářům. Ve druhé minutě nahodil prakticky z rohu hřiště puk na Sedláčka Musil a ten ze sparťanského brankáře vypadl těsně mimo branku. Nutno dodat, že Sedláček zastavil cestu kotouče do sítě snad krkem či zády. Třinečtí hokejisté následně nevyužili dvě přesilovky, naopak ve druhé z nich mohli inkasovat. Do samostatného úniku ujel Smejkal, ale jeho střela mezi Hrubcovy betony ani dorážka gólem neskončila. Oceláři Spartu mačkali ale i ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě. V polovině pětatřicáté minuty nasměroval puk do branky Sedláčka Aron Chmielewski, na kterého puk střílenou přihrávkou od modré poslal obránce Galviņš. Regulérnost gólu musel posvětit videorozhodčí, který potvrdil rozhodnutí hlavního sudího z ledu, tedy branku uznat. Kotouč totiž zůstal u tyčky jen pár milimetrů za čárou. Asistenci na Chmielewského gólu si připsal i Martin Růžička, který tak bodoval v jedenáctém z posledních dvanácti utkání. Nádhernou akcí se pak blýskl střelec druhé branky, když projel mezi sparťany jako mezi kužely, narazil si puk s Ciencialou, ale následně tísněn netrefil zařízení. Hosté ve třetině, kterou herně ovládli domácí, neskórovali, ale šance k tomu měli. Jako například Rousek, jenž dostal puk na levou stranu útočného pásma, ale jeho klička se mezi tři tyče nevešla.

Vstup do třetí části hry měli lepší zase hosté – s vědomím jednobrankové ztráty byli v úvodu aktivnější a vybojovali druhou přesilovou hru v utkání. Vyloučen byl Adamský a Sparta sice sehrála přesilovku dynamicky a povětšinou v útočném pásmu, ale bez vstřelené branky. Podobně si ve své přesilové hře počínal i Třinec, když byl vyloučen Jones. Ten navíc udělal vrásky na čele svým trenérům, neboť protestoval proti dvěma minutám tak vehementně, až jej sudí poslali s trestem do konce utkání do kabin. Cesta za vítězstvím se zkomplikovala Třineckým necelých pět minut před koncem, když trest na pět minut a do konce utkání za vražení Piskáčka na mantinel vyfasoval Musil. Sparta však situaci nesehrála dobře, po vyloučení Košťálka se dokonce část závěrečné pasáže utkání hrála ve čtyřech na obou stranách. Sedmdesát sekund před koncem utkání odvolal trenér Krupp brankáře, ale nevedlo to ke gólu ani do třinecké, ani do odkryté sparťanské brány. Oceláři tedy nejtěsnější náskok z druhé třetiny uhájili a zvítězili 2:1!