Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Vyrovnané hutnické derby dorostenců rozhodly nájezdy

26.02.2010 · Michal Samiec
Moravsko-slezské derby, které nabídl zápas extraligy staršího dorostu, bylo po celý průběh vzácně vyrovnané. Hosté necelých sedm minut před koncem odskočili do dvoubrankového trháku, nakonec se však radovali z výhry až po nájezdech.
II.A, pátek 26.2.2010
Třinec
Vítkovice
3:4sn
Třetiny: 0:1, 1:0, 2:2 – 0:0  Branky a nahrávky: 35. Matuš (Bumbál), 54. Číhal, 58. Faksa (Bumbál, Repe) - 8. Pavelka (Kilnar), 44. Pavelka, 54. Kilnar (Pavelka), rozhodující nájezd Walker. Vyloučení: 6:10, navíc Král (Vítkovice) 10 min. Využití: 2:1. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4.  
J. Sklenář - Bezuška, Macháček, Kurzok, Blahuta, V. Sklenář, Repe, Pisárik - Faksa, Šebek, Slovák, Ižacký, Labaj, Glos, Bumbál, Matuš, Barnošák, Kalus, T. Franek, D. Franek, Číhal.
Bartošák - Hanulík, Koziol, Hawlík, Odsedek, Kubis, Pavelka, Cháňa - Tomi, Kilnar, Král, Walker, Němec, Grubr, Celner, Hudeček, Holý, Blahuta, Mareček, Šebesta.

Činnost mládeže HC Oceláři Třinec je spolufinancována z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Komentář k zápasu

První třetina začala ve vysokém tempu, oba týmy dobře bruslily a předváděly hokej plný srážek. Domácí dostali první početní výhodu ve třetí minutě, hostující tým špatně vystřídal. Třinec si vypracoval tři dobré šance, nejprve nebezpečně pálili Číhal a Tomáš Franek, druhý jmenovaný se pak ještě při individuální akci krásně prosmýkl vítkovickou obranou, branku ale netrefil. Ve 4. minutě dostali příležitost výhody muže v poli i hosté, krásně sestavili přesilovkový deštník, velkou příležitost si ale nepřipravili. První gól padl v osmé minutě – vítkovický Aleš Kilnar našel zpoza branky křížnou přihrávkou na pravém kruhu stojícího Tomáše Pavelku, který měl spoustu času i prostoru a švihem nedal Sklenářovi šanci – 0:1. Dobrou šanci si ve 14. minutě vypracoval v přesilovce domácí Faksa, po otočce ale zblízka branku nedal. V 18. minutě měl možnost ke skórování i modro-bílý Nathan Walker. Snažil se efektně, ale nehokejově spíše baseballově, vrátit za Sklenáře odražený touš, domácí gólman skvělým zákrokem betonem další změnu skóre neschválil. Po dvaceti minutách hry byl tedy stav takový, že hosté vedli nejtěsnějším rozdílem.

Na začátku druhé třetiny zvýšili obrátky nejprve hosté. Ti rozvířili tempo zápasu, které koncem prvního dějství upadlo, díky přesilovce, kterou dostali k dispozici již po 25 sekundách druhé hrací doby. Ostravané byli v přesilovce důrazní, s ničím se nerozpakovali a z každé pozice pálili na Sklenáře. První velkou šanci třetiny si ale vypracoval Třinec. Ve 25. minutě se na modré uvolnil Bumbál, jeho ránu Bartošák vyrazil. Následná dorážka si za rozhozeného gólmana hostů cestu nenašla. Těsně před polovinou zápasu přišli na řadu také Vítkovičtí. Nejprve cik cak akce 3 na 2, kterou ale z vrcholu Němec zakončil jen do Sklenáře, následně se v ideální pozici mezi kruhy zjevil Kilnar. Ve 34. minutě dostali možnost hrát proti čtyřem Třinečtí a tentokráte se již prosadili. Od modré pálil Bumbál a před Bartošákem clonil a tečoval Radim Matuš - 1:1. Před koncem druhé třetiny dvakrát zvonilo v uších třineckému Sklenářovi, protože touš orazítkoval jeho horní tyč. Nejprve poté, co vyrazil střelu Holého od modré a dorážku odrazil v pádu na břevno, následně potom, co kapitán Vítkovic Mareček kombinaci do prázdné brány nezakončil. Po čtyřiceti minutách byl stav srovnaný 1:1.

Třetí třetinu mohli brankově otevřít Třinečtí. Hostující Bartošák neudržel puk po nahození od pravého hrazení, touš za něj zapadl, zůstal však stát na brankové čáře. Nedáš dostaneš. V končící 44. minutě Vítkovičtí skórovali po podobné akci, ze které ve druhé třetině nastřelili jen horní tyč. Odražený puk zaplachtil a zapadl za záda bezmocného Sklenáře. Autorem gólu označen Tomáš Pavelka - 1:2. Oceláři měli v 51. minutě možnost srovnat z přesilovky po vyloučení vítkovického brankáře, neodehráli však početní výhodu celou. Byl vyloučen Jakub Kurzok, chvíli se hrálo 4 na 4, pak ale dostali šanci na přesilovku i hosté. A tu také využili - Aleš Kilnar na začátku 54. minuty prostřelil Sklenáře potřetí – 1:3. Ostravané se z nadějného dvoubrankového vedení ale dlouho neradovali. Po pravém křídle jim unikl Robin Číhal a střelou mezi ruku a tělo Bartošáka snížil – 2:3. Tři a půl minuty před koncem si řekl agilní Faksa za brankou o faul a domácí dostali nadějnou možnost vyrovnat. Přesilovku hráli 85 vteřin – Repe od modré nahodil, Bumbál se první dorážkou neprosadil, napodruhé však již domácí kapitán Radek Faksa ano a potrestal tak faul, který vybojoval – 3:3. Za tohoto stavu se tedy šlo do prodloužení.

V něm hra dlouho poklidně plynula k nájezdům, až na konci třetí minuty Faksa šel po střele na Bartošáka do hostujícího brankáře příliš důrazně a vykoledoval si za to dvě minuty. Jelikož však hosté opláceli, hrálo se 3 na 3, což v hokeji není příliš vídané. Více prostoru na ledě svědčilo Ocelářům, kteří si připravili několik zajímavých pozic. Branka však nepadla, rozhodovaly tedy nájezdy. Začínali hosté, ale v první sadě šesti pokusů ani jeden ze tří střelců na obou stranách nedal. Následně se pořadí nájezdníků obrátilo a první jel domácí hráč – Kalus však nedal a jelikož Nathan Walker našel místo nad Sklenářovou lapačkou, rozhodl o osudu zajímavého derby na česko-polském pomezí – 3:4.