• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Tipsport extraliga startuje šlágrem na Spartě!

Už je to tady! Dlouhá letní přestávka končí, nový ročník Tipsport extraligy startuje: Oceláři hned v prvním kole míří na led jednoho z největších soupeřů. Otevírací večer sezony si snad nemohl vybrat lepší šlágr. Třinec míří do pražské O2 areny. Duel na Spartě vysílá O2 Sport, úvodní buly má v úterý v 18:30. Tohle si nemůžete nechat ujít!

Vzhůru do boje!

Startuje nejvyšší soutěž v zemi mistrů světa. A Oceláři, jako úřadující šampioni, mají tu čest nový ročník zahájit.

A to naprosto stylově: Na ledě předního vyzyvatele v boji o mistrovský titul, tradičního soupeře a velkého rivala posledních let. Třinec míří do Prahy, Oceláři nastoupí v předehrávce prvního kola Tipsport extraligy v ostře sledovaném superšlágru na ledě O2 areny proti Spartě!

Úvodní buly zahajovacího zápasu sezony padne v úterý v 18:30, utkání přímým přenosem vysílá O2 Sport.

Oceláři do Prahy vyrazili s jednodenním předstihem, už v pondělí hned po ranním svižném tréninku. A na první velký test v sezoně se budou připravovat v Praze. Na úvod úřadující pětinásobní šampioni snad nemohli vyfasovat těžšího soupeře, Tipsport extraliga snad nemohla odstartovat líp. Střet dvou těžkých vah má být úžasnou reklamu na novou sezonu, ve které se již pošesté v řadě bude někdo z vyzyvatelů chtít přerušit třineckou nadvládu v tuzemském hokeji. A Sparta bezesporu jedním z vyzyvatelů bude. Patří mezi největší favority sezony.

Moták: Sparta půjde na krev!

"Sparta je samozřejmě kvalitní soupeř, bude patřit k favoritům celé soutěže. Klub posílil v mnoha řadách, v hráčském kádru i na trenérské lavičce. Bude to kvalitní zápas, důležitá konfrontace pro oba týmy. Sparta v minulých zápasech CHL neuspěla, budou se snažit to odčinit. Půjdou na krev, ale já pevně věřím tomu, že i my podáme zodpovědný a bojovný výkon," hlásí hlavní kouč Ocelářů Zdeněk Moták.

Oceláři do sezony vstoupí bez trojice marodů, kteří se ještě dávají dohromady po těžkých zraněních. Absence Jakuba Jeřábka, Martina Růžičky a Andreje Nestrašila ale zároveň budou velkou šancí pro další urvat si své místo v sestavě. Velkou porci minut v přípravě dostal třinecký talent Petr Sikora, role kanonýra se v létě ujal Daniel Kurovský. A velká očekávání fanoušci i experti kladou také na Michala Teplého.

V přípravě Oceláři zaváhali jen jednou proti Vítkovicím, do Prahy navíc jedou po dobrých výkonech na evropské scéně. V Lize mistrů Třinec nestačil jen na silné švédské Vaxjö, dokázal porazit Rouen, Lausanne i Fribourg a průběžná tabulka základní skupiny se vyvíjí tak, že mají Oceláři postup do vyřazovacích bojů dva zápasy před koncem takřka jistý. O to lépe se týmu cestuje do Prahy.

Sparta: Nový asistent, dva kapitáni

Spartě se totiž v Lize mistrů nedařilo, o víkendu prohrála dvakrát za sebou. A to poměrně jednoznačně. Sparťané si odvezli debakl 1:5 z anglického Sheffieldu a v neděli prohráli v Berlíně s Eisbärenem 0:3. Po náročném programu a návratu z cest domů mají Pražané navíc jen den odpočinek před šlágrem s Třincem.

Motivací ale budou mít proti Ocelářům víc než dost. Těžko říct, jestli v aktuálním extraligovém pelotonu figuruje tým, který by měl na Třinec větší pifku. Vždyť to jsou právě Oceláři, kdo Spartě už třikrát v řadě v play off rozprášili sen o mistrovském titulu. Na něj už v Holešovicích čekají takřka celé dvě dekády a zejména na jaře Sparta zažila s Třincem hodně hořké chvilky. V semifinálové bitvě to vypadalo na hladký postup Pražanů, jenže Oceláři jako první v historii dokázali po neuvěřitelném odvrácení osudu otočit sérii ze stavu 0:3 na zápasy a postoupit dál.

I kruté vyřazení těsně před branami finále mělo vliv na dění uvnitř pražského klubu. Trenér Pavel Gross má nového asistenta, Miloslava Hořavu totiž v realizačním týmu nahradil Antonín Stavjaňa, Třinci velmi dobře známý kouč, který už sám v minulosti Oceláře z pozice hlavního kouče vedl. Otřesem prošla i hráčská kabina, Michal Řepík přišel o kapitánské céčko a Sparta v létě zvolila netradičně kapitány dva: Vladimíra Sobotku a Miroslava Formana. Mezi největší posily jinak také velmi ustáleného a pečlivě budovaného kádru patří Tomáš Hyka z Pardubic.

Statistika HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha
Bilance v předextraligovém období (příprava + Champions Hockey League) 8 z, 5-1-0-2, 33:23 10 z, 6-0-2-2, 28:18
Bilance venku/doma 3 z, 1-1-0-1, 8:9 5 z, 4-0-1-0, 16:5
Aktuální série (z přípravy a Champions Hockey League) 1 výhra 2 prohry
Vzájemná bilance (v základní části) 116 zápasů, 47-8-3-11-47, skóre 361:387 (46% úspěšnost)
Vzájemná bilance (v základní části) – venku 58 zápasů, 16-4-2-5-31, skóre 141:202 (36% úspěšnost)
Vítěz kanadského bodování v předsezónním období (příprava + Champions Hockey League) Michal Teplý 11 (6+5) Tomáš Hyka 8 (5+3)
Nejlepší střelec Daniel Kurovský 7 Tomáš Hyka 5
Nejlepší nahrávač Libor Hudáček, Petr Sikora oba 7 Valtteri Kemiläinen 5
Nejproduktivnější obránce Marian Adámek 4 (0+4) Valtteri Kemiläinen 5 (0+5)
Brankář s největším počtem minut Ondřej Kacetl 5 z. – 3/1, prům. 3,54 g/z, 0 SO Josef Kořenář 7 z. – 5/2, prům. 1,52 g/z, 1 SO