Do Werk Areny jste dorazili v době, kdy už bylo chlazení nastaveno na – 6 stupňů Celsia.
Ano, nejprve se namrazí na betonový podklad malá vrstva ledu. Ta má do 3 milimetrů a dělají ji místní ledaři. Pak už přichází čas pro naši práci. Zalijeme to celé bílou ekologickou barvou, kterou smícháme s vodou. Postříkáme to, aby celá plocha byla stejnoměrně bílá. Samotné bílení zabere zhruba 3 hodiny času. Tento nátěr se pak pokrývá lehkou vrstvou vody, která zamrzne a vytvoří tak další ledový ochranný film pro zmíněnou bílou barvu. Na to pak pokládáme čáry, kruhy a brankoviště podle norem IIHF.
Jak to všechno dlouho schne?
Protože je ta bílá barva smíchaná s vodou, tak to zamrzne celkem rychle. Hodně záleží na konkrétním zimním stadionu, jak kvalitní má chladící techniku atd. Tady v Třinci to šlo rychle. Nebudu ani moc přehánět, když řeknu, že do minuty. Takže než jsme nastříkali celé hřiště, mohli jsme pokračovat plynule dál, protože ta první část už byla zamrzlá.
Vrstva vody, která na bílé barvě vytvořila ochrannou ledovou krustu, se na led stříká anebo roztírá?
Rozlévá se pomocí trysek. Rozlévá se ovšem také pomocí hadic. I ledaři na zimních stadionech ji taky rozlévají pomocí hadic anebo rolby.
Hodně lidí si možná myslí, že se čáry, brankoviště a kruhy pro vhazování na led malují, podobně jako reklamy, ale vy jste tady jen rozmotali nějaký „papír“, který jste k ledu v podstatě přimrazili…
Jde o materiál na bázi krepového papíru a látky. Něco mezi tím. Necháváme si to posílat od jedné finské firmy. Některé firmy to ještě malují, ale my už používáme tuto lepší technologii. Je to rychlejší, přesnější a kvalitnější. I tak ovšem trvá samotné pokládání čar zhruba další tři až čtyři hodiny.
Kolik pak na to přijde ještě vrstev ledu?
Když máme položeny všechny čáry, brankoviště a kruhy pro vhazování, tak na ně přijde ještě zhruba další dvoumilimetrová vrstva ledu. Opět se používá stejný postup jako v případě ledové krusty na bílý nátěr. Na to následně přijde ještě další centimetr a půl ledu. Toto už je finální verze, ale tu už dělají místní ledaři.