• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Moták: Předpokladem úspěchu je srdce

Spolu s prezidentem klubu Jánem Moderem, sportovním ředitelem Janem Peterkem a kapitánem týmu Petrem Vránou usedl do židle na pódiu třineckého kina Kosmos i hlavní trenér Ocelářů Zdeněk Moták. Trpělivě odpovídal na dotazy novinářů i fanoušků. Klíč k úspěchu v další sezoně? “První předpoklad je srdce,” hlásí před startem nového ročníku třinecký kouč.

Před rokem jsme od vás na tiskové konferenci slyšeli, že vás v premiérové sezoně v Třinci čeká pořádně těžká šichta. Teď jste extraligový mistr a Oceláři budou dál v pozici lovné zvěře. Co od vás uslyšíme před novou sezonou?

Vlastně totéž. (usmívá se) Adaptace na nové podmínky, novou organizaci, nové podmínky, nové hráče. Jde o dlouhotrvající proces. Jsem rád, že se nám to s Vladem a celým realizačním týmem podařilo úspěšně zvládnout a společnými silami jsme došli k úspěchu. Pořád ale budeme ke každému soupeři přistupovat s pokorou k jeho kvalitám, určitě ale se sebevědomím, které musíme mít a které máme. Pokora ano, ale zároveň taky maximální sebevědomí. Když budeme pilně pracovat a budeme využívat své schopnosti a dovednosti, které máme, tak budeme znovu úspěšní.

Jste připravený na tlak, který se se čtvrtým titulem v řadě znovu o něco zvětšil? Jste připravený, že můžou přijít i porážky a nezdary?

Neznám a ani nechci znát žádného trenéra ani hráče, který má rád prohry. Stojí proti nám celé organizace jiných klubů. Pětadvacet hráčů, kteří vás chtějí zašlapat a dostat dolů. Srdce je první předpoklad, že do toho dáte všechno a že budete na konci zápasu a poté i celé sezony úspěšní.

Jak jste spokojený s přípravou? Řekli si mladí hráči o šanci v prvním týmu?

Taky mladí hráči se musí na všechno adaptovat a navyknout si. S novými, ale i mladými hráč jsem zatím spokojený. Letos jsme do přípravných utkání zařadili více mladíků než před rokem. Chtěli jsme vidět, jak jsou připraveni, jak reagují v určitých situacích. Ukázali, že můžou mít potenciál postupem času zapadnout do sestavy týmu. Předzávodní období je netěžší. Trénuje se dvoufázově, je to opravdu poctivá hokejová dřina. Povedlo se nám udělat všechno, co jsme si předsevzali. Teď se těšíme na Ligu mistrů, která pro nás bude zpestřením po hokejové i společenské stránce.

Už v pátek nás čeká první soutěžní duel. V Lize mistrů vyzveme doma švýcarský Rapperswil. Jaký je váš názor na soutěž, je pro nás atraktivní?

Já osobně mám Ligu mistrů opravdu rád. Potkáme se s jinými evropskými styly, s různými soupeři. Čeká nás kvalitní tým ze Švýcarska, pak Mnichov. Konfrontace je velice užitečná. Můžeme se poměřit s výbornými soupeři. Celý týden pracujeme na tom, abychom byli na Rapperswil připraveni.

Jaký je zdravotní stav hráčského kádru? Do října bude chybět brankář Ondřej Kacetl, poslední duel s Kometou nedohrál Martin Marinčin.

Doufám, že se nám podaří po dobu absence Ondry Kacetla zacelit díru chlapci z Frýdku-Místku. V srpnu s námi trénovali Patrik Švančara a Vojtěch Mokry. Je pravda, že pár zranění máme. Doufám ale, že se nám to v blízké době, v horizontu týdne, povede dát všechno dohromady, abychom byli maximálně připravení na první extraligový zápas.