• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Zdeněk Moták: Do finále s plnou zodpovědností

Oceláři v pondělí odpoledne odcestovali do Hradce Králové, kde už o den později rozehrají finálovou sérii s domácími hokejisty. S novináři před odjezdem na krátkém briefingu promluvil také hlavní trenér Zdeněk Moták.

Až do sobotního večera museli Oceláři čekat na svého soupeře, přál jste si více Vítkovice, nebo Hradec? 

Neměl jsem žádného favorita. Oba to jsou soupeři, kteří se do semifinále nedostali náhodou a byli by těžkým finálovým soupeřem. 

Tím Hradec Králové bezesporu bude. Co rozhodne o tom, kdo na konci série zvedne mistrovský pohár nad hlavu? 

Hradec je soupeř, který umí velmi dobře kombinovat a který velmi dobře bruslí. Musíme se tedy vyrovnat s jejich pohybem, to pro nás bude důležité. 

V prvních třech zápasech série bude chybět kvůli disciplinárnímu trestu Libor Hudáček, jak velká ztráta to bude? 

Chybět nám bude. Každá ruka a noha je pro nás dobrá a zvlášť, když se bavíme o Hudym, který hrál play off velmi kvalitně. Kdo ho nahradí, už ale víme.

Čekal jste, že přijde stopka na tři zápasy? 

Myslel jsem, že dostane jeden. Že je to po skončené sérii. Tři zápasy jsou poměrně dost, ale hráči se musejí chránit.

V médiích se hovoří o tom, že dva nejtěžší soupeře sezony už jste dokázali vyřadit. Teď čelíte Hradci a budete favorit, souhlasí to? 

Já si to nemyslím. Nemyslím si, že budeme bráni za favority. Zápasy v semifinálových partiích byly velice vyrovnané. Jdeme do finále s plnou zodpovědností a doufám, že podáme kvalitní výkony. 

Vy sám jste přišel do Třince, který měl za sebou tři mistrovské sezony. V základní části se týmu nedařilo tak, jak by si náročné publikum přálo a lidé to dávali najevo. Co jste prožíval v moment, kdy tým zvládl sedmé semifinále?

Obrovský výdech, protože… Podařilo se nám postoupit do finále, to je pro každého sportovce i trenéra nejvíc. Když pak zvednete nad hlavu i pohár, tak je to úplně nejvíc. Jinak jsem to více neřešil. Já nečtu sociální sítě, vlastně se o ně vůbec nezajímám. Snažím se jen o to, aby tým podával co nejlepší výkon. 

Ani při vzpomínce na pokřik Moták ven necítíte zadostiučinění? 

Ne, vůbec. Samozřejmě uchu žádného trenéra nelahodí, když lidé křičí jeho jméno s tím, ať jde ven, ale tohle jsou věci, které já nijak extra neřeším. Já jsem v Třinci placený za práci a tečka.

Je potřeba abyste před finále hráčům zdůrazňoval, že po skalpu Sparty a Pardubic tým pořád nemá práci dokončenou? 

Hned po poslední siréně v Pardubicích přišel do kabiny Vlado Dravecký a říkal: Trenéři, tohle není konec. Mužstvo ja nastavené dobře.