• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Moták: Měli jsme zvítězit přesvědčivějším rozdílem

Spokojený, ale... Trenér Zdeněk Moták po závěrečném utkání přípravy na ostrý start sezony chválil třinecké Oceláře za výkon proti Slovanu, negativem vítězství 2:1 ale zůstává produktivita týmu: "Měli jsme šance na to, abychom zápas vyhráli větším rozdílem," řekl. Příští týden Oceláře povede do prvních dvou ostrých zápasů v Lize mistrů.

Začněme ale generálkou na start Ligy mistrů, vítězným zápasem se Slovanem Bratislava. Jak byste ho zhodnotil? 

Z naší strany tam byla spousta šancí, ať už střeleckých, nebo vyložených, které jsme neproměnili. Kvůli tomu jsme pořád drželi Slovan v zápase. Myslím, že jsme měli vést dříve a nakonec i vyhrát přesvědčivějším rozdílem. I tak ale musím poděkovat hráčům, každé vítězství se počítá a porazit slovenského mistra je důležitá věc. 

Splnil zápas očekávání z hlediska nasazení a rychlosti?

V prvé řadě byly špatné podmínky, špatný led i špatný vzduch. Hráči ze sebe vydali maximum fyzických sil, pro oba týmy to byl hodně náročný zápas. Ale jinak jo, zápas splnil očekávání i svůj účel. 

Jste připraveni na sezonu? 

Ostrý start nás čeká v pátek, zápas nám ukázal pár věcí, na kterých musíme dělat. Tou hlavní věcí je střelba a proměňování šancí. No a samozřejmě ještě budeme chtít zkvalitnit také obrannou hru. 

Co se dá s proměňováním šancí dělat? 

No tak na to jsem se už ptal i Vlada Országha, ptal jsem se ho, čo s tým budeme robit (usměje se). Já myslím, že ještě pořád mlčí ty naše staré pušky, ale nemám strach. Ony se včas probudí a zase budou řvát na celé kolo.

Když už mluvíte o zkušených střelcích a obraně, sedmnáctiletý Marek Ročák dnes dal gól, co to znamená? 

Udělalo to radost všem: Jemu, spoluhráčům i nám trenérům. Pro něj důležitá věc, v zápase bylo markatní a viditelné, jak se mu zvýšilo po vstřeleném gólu sebevědomí. Všichni doufáme, že bude pokračovat ve výkonech a bude se dál zlepšovat. Poznává úplně jiný level hokeje, na jaký dosud nebyl zvyklý. Gól mu pochopitelně všichni moc přejeme.

Když se ohlédnete za celou přípravou na sezonu, jak jste spokojený? 

Ve všech zápasech jsme si vytvořili dostatečné množství střel a příležitostí k tomu, abychom branek vstřelili více. To znamená, že v tom vidím plus i minus. Plus v tom, že si šanci vytvoříme, minus, že ji neproměníme. Všechny zápasy byly diametrálně odlišené, měli jsme pokaždé jiné, ale kvalitní soupeře. Pořád nám myslím chybí vyladit ty syrové věci. Je to typický začátek sezony, lehkost a jednoduchost přijde. 

Za týden to všechno odstartuje mezinárodními zápasy v Lize mistrů, těšíte se až přepnete do soutěžního módu a ještě o chlup rychlejšího hokeje?

Musíme se připravit tak, abychom nebyli konkurenceschopní, ale abychom našeho soupeře předčili. V zodpovědnosti, v jednoduchosti, ve všem. Já doufám, že připraveni budeme. Věřím tomu. Hned první zápas může leccos napovědět. 

Do Švédska s vámi letí také fanoušci, jste rád, že budete mít v hledišti podporu i na druhé straně Evropy?

Hokej se hraje pro fanoušky, to je důležitá věc. Já bych byl rád, aby do Třince fanoušci chodili, chodili ve velkém počtu a ještě se jim naše hra líbila. Že s námi jedou takhle daleko, za to jsem moc rád. A doufám, že budou ve Švédsku slyšet.

Rozhovor s hlavním trenérem Zdeňkem Motákem si můžete pustit také na klubovém Youtube.