• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Třinecké statistiky na jedné stránce: Oceláři spouštějí unikátní projekt

Milovníci čísel a statistik, zpozorněte! Oceláři spouštějí nový web plný historických statistik a zajímavostí. Na adrese statistiky.hcocelari.cz si ode dneška můžete prohlédnout, jak si vedli třinečtí hokejisté. Za unikátním projektem stojí dlouholetý redaktor Ocelářů Michal Samiec.

V českém hokejovém prostředí se jedná o unikátní věc. Třinecké statistické okénko pokrývá obrovské množství hokejových dat od sezony 1995/1996 až do současnosti. Tak například: věděli jste, že dres Ocelářů obléklo za 26 sezon celkem 339 hokejistů? Nebo že nejvíce utkání ve vyřazovací části odehrál Jiří Polanský? A že nesmazatelná stopa Šimona Hrubce v třineckém brankovišti se odrazila i v počtu udržených nul? 

Za unikátním internetovým projektem stojí Michal Samiec, dlouholetý redaktor klubového webu, který má od roku 2009 vedení třineckých statistik nastarost. Ve spolupráci s analytikem Ostravské univerzity Janem Jurášem pak vymyslel internetový systém, který všechny jeho záznamy sjednotí a umožní fanouškům, novininářům a dalším statistickým nadšencům údaje porovnávat. 

Aplikaci najdete na webu statistiky.hcocelari.cz

"Zpřístupnili jsme díky tomuto projektu veškerá naše nasbíraná statistická data. Individuální hráčské statistiky - brankářů, obránců, útočníků - s rozlišením na data za základní část, play off a celkově. Týmové statistiky porovnávající jednotlivé sezóny z hlediska úspěšnosti, výher nebo třeba návštěvnosti domácích zápasů v základní části. A taky data o vzájemných zápasech s ostatními extraligovými týmy. Jednotlivé moduly jsou opatřeny filtry, takže si se statistikami můžeme hrát - seřazování, filtrovat různé sezóny, fáze sezóny, různé posty hráčů apod. To znamená, že na pár kliků fanoušek nebo novinář zjistí, který hráč hraje nejvíc od chvíle, co tým přebral jako hlavní trenér Václav Varaďa, a který je pod ním nejproduktivnější. Nebo kolik Slováků nebo třeba Rusů tady hrálo a jak byli produktivní. Nebo kdo je nejproduktivnějším obráncem pravákem v základní části, protože to zjistí aplikací filtrů na individuálních statistikách hráčů," říká Michal Samiec. 

Samiec se svým projektem inspiroval v kanadsko-americké NHL, kde vyhledávání statistických zajímavostí spoluvytváří nablýskanou zápasovou show. Jeho data a milníky už dlouhé roky zatraktivňují obsah sociálních sítí či webových stranek klubu, nyní si můžete se stejnými daty hrát i vy. 

"Rozhodně není v Česku standard, aby kluby měly takhle veřejně k dispozici kompletní statistickou databázi svých hráčů i týmů za celou historii účasti v nejvyšší soutěži. Mým snem je vybudovat databáze, jaké fanouškům a novinářům nabízí hokejová soutěž v zámoří. V tuto chvíli spouštíme základní verzi, kterou budeme nadále zlepšovat. Už teď vím, že bych postupem času chtěl zabudovat třeba porovnání našeho týmu, jakým způsobem stárne nebo mládne v průběhu jednotlivých sezon, případně porovnávání dlouhodobých výsledků v rámci daného období, jinými slovy, jestli je pravda, že na třinecký tým po Novém roce pravidelně přichází plesová sezona."

STATISTIKY.HCOCELARI.CZ

VYSVĚTLIVKY KE STATISTICKÉMU WEBU