• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Vyrovnané derby za jeden bod

HC Vítkovice Ridera
ÚTERý 24. 9. 2024
Tipsport extraliga
2 : 1p

(0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)

HC Oceláři Třinec

Ve čtvrtém kole zavítali Oceláři do nedalekých Vítkovic, v Ostravar aréně sehráli první derby letošní sezony. Vyrovnaný průběh utkání nabídl jen dvě branky, o vítězi nakonec rozhodovalo prodloužení a v něm přesilovka domácího celku. Hráči s drakem na prsou získali jeden bod, který srovnáním ve dvaapadesáté minutě zařídil Viliam Čacho.

ZÁPASOVÉ STATISTIKY

Branky a nahrávky: 40. Abdul (Kalus), 62. Nellis (Ri. Bukarts) – 52. Čacho (Hrehorčák, Dravecký). Rozhodčí: A. Jeřábek, P. Obadal – V. Lederer, P. Blažek. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 528. Střely na branku: 25:27. Zblokované střely: 18:30. Hity: 7:7. Vhazování: 33:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Vítkovice Ridera

Klimeš – Marcel, Košťálek, Auvitu, Demel, Mikuš (C), L. Kovář, Bialy – Abdul, Yetman, Nellis – Bambula, Barinka, Zdráhal (A) – Roberts Bukarts, Hladonik, Rihards Bukarts – Kalus (A), Claireaux, Lednický – Hašek.

HC Oceláři Třinec

Mazanec – Smith, Marinčin (A), Nedomlel, Kundrátek, Jank, Adámek, Mrtka – Daňo, Cienciala, Hudáček – Nestrašil, Vrána (C), Kurovský – Teplý, Roman, Addamo – Dravecký (A), Čacho, Hrehorčák – Sikora.

Pro první derby utkání letošní sezony sáhli trenéři Moták, Malík a Raszka k několika úpravám v sestavě. Do branky se postavil Marek Mazanec, na centr třetí formace pak Miloš Roman, Petr Sikora naskakoval jako třináctý útočník. Do sestavy se po jednozápasové stopce vrátil Bohumil Jank, roli sedmého beka zastával Radim Mrtka.

Utkání na ledě Ostravar arény se rozjíždělo pomaleji, v úvodních minutách se oba soupeři spíše uťukávali, oba gólmani dlouho museli čekat na první větší zákroky. V páté minutě se proti pravidlům provinil domácí brankář Klimeš, který podrazil pronikajícího Hudáčka, Ocelářům se ale přesilová hra příliš nevydařila – ve vlastním oslabení se navíc Vítkovičtí dostali do blízkosti Mazance, který musel likvidovat pokus Kaluse.

Ve třinácté minutě hráči s drakem na prsou špatně střídali, trest pro hráčkou lavici odpykával Hudáček, nejlepší nahrávač Ocelářů sledoval marnou snahu domácích hráčů o vstřelení vedoucí branky. Mazanec lapil nebezpečný pokus Auvitua, o další případné dorážky se postarali třinečtí obránci. Největší příležitost úvodní dvacetiminutovka nabídla až ve své poslední minutě, v protiútoku se do zakončení dral Hrehorčák, Klimeš si ale celou situaci pohlídal.

FOTO: HC Vítkovice Ridera

První třetina nakonec nabídla jen jedenáct střeleckých pokusů (Vítkovice 4, Třinec 7), prostřední část hry už byla na střely o něco bohatší (11:9), velkých šancí ale bylo, především v prvních minutách, poskromnu. Až po devíti a půl minutách Ostravar aréna sledoval vyloženou příležitosti, třinecký Kurovský se dostal za domácí obrannou linii, v úniku zkoušel kličku se zakončením mezi Klimešovy betony. Brankář Vítkovic je ale dokázal včas sklepnout, Klimeš pak zneškodnil i dorážku Ciencialy.

Ve třicáté třetí minutě za katr usedl Hudáček, domácí si ale přesilovou hru užili jen šestadvacet vteřin, když na druhou stranu trestné lavice usedl Rihards Bukarts. Hra ve čtyřech na obou stranách o trochu lépe svědčila domácím, Ostravané se ale k vážnějšímu ohrožení Mazancovy branky nedostali.

Minutu a půl před druhou sirénou podrážel Nedomlel, po vzájemné potyčce na trestnou lavici putovali i Marcel s Daněm. Domácí početní výhodu zužitkovali, Jindřich Abdul využil nabídnutého prostoru na vrcholku pravého kruhu pro vhazování, odkud ze zápěstí poslal kotouč do horního růžku Mazancovy branky.

FOTO: HC Vítkovice Ridera

Po minutě a pětadvaceti vteřinách třetí třetiny mohli domácí své vedení navýšit, akci ve třech vedl Bambula, u druhé vlny pak dorážel i najíždějící Zdráhal. Prvního jmenovaného zastavil Mazanec, Zdráhal pak minul třineckou branku. Hned vzápětí byl při průniku do útočné třetiny faulován Čacho, když byl hákován Claireauxem. Přesilovku Oceláří nevyužili, s koncem oslabení se navíc do úniku dostal Kalus, třineckou branku ale netrefil.

V devětačtyřicáté minutě Mazanec nepřesně rozehrál kotouč za vlastní brankou, puk se odrazil k dotírajícímu Robertsi Bukartsovi, ten ale nabídnutou příležitost nevyužil. Na konci padesáté druhé minuty Oceláři srovnali. Na ledě v útočném pásmu zůstal po tvrdém zákroku ležet Daňo, hosté ale hru nezastavili, Hrehorčák skrz brankoviště našel volnou hůl Viliama Čacha, který doklepl puk do Klimešovy branky.

Po třineckém srovnání se aktivity chopili domácí, Mazanec ale zasahovat nemusel, když si Abdul a Nellis v útočném pásmu nerozuměli. Závěrečné minuty základní hrací doby již větší příležitost nenabídly, pokračovalo se tedy prodloužením. Po pětačtyřiceti vteřinách nastaveného času se do útočného pásma dral Hudáček, který ale při své snaze podrazil jednoho z domácích, Vítkovice tak hrály přesilovku čtyři na tři. Ostravané se usadili v pásmu, Anthony Nellis před Mazancem přesně tečoval pobídku Rihardse Bukartse a zařídil domácím druhý bod.

OHLASY TRENÉRŮ

Zdeněk Moták (Oceláři Třinec): "Viděli jsme bojovné a kvalitní utkání. Je vidět, že je začátek sezony a obě mužstva mají dostatek sil. Bylo to bruslivé na obou stranách. Diváci si mohli přijít na své, i když padly v základní hrací době jen dva góly. Vyrovnání jsme si zasloužili, dovedli jsme zápas k remíze, ale bohužel jsme v prodloužení neodehráli dobře oslabení. Vítkovice berou dva body, já jim gratuluji, ale chválím i své mužstvo za bojovný výkon."

Vlastimil Wojnar (Vítkovice): "Souhlasím s trenérem soupeře. Bojovný zápas, oba týmy se vydaly. Byli jsme obětaví, zarputilostí jsme vyhráli zápas. Podpořil nás skvělým výkonem gólman, výhra má pro nás velkou cenu. Máme z vítězství radost."

Jméno G A +/- TM
Viliam Čacho 1 0 1 0
Marian Adámek 0 0 1 0
Justin Addamo 0 0 0 0
David Cienciala 0 0 0 0
Marko Daňo 0 0 0 2
Vladimír Dravecký 0 1 1 0
Patrik Hrehorčák 0 1 1 0
Libor Hudáček 0 0 0 4
Bohumil Jank 0 0 0 0
Tomáš Kundrátek 0 0 0 0
Daniel Kurovský 0 0 0 0
Martin Marinčin 0 0 1 0
Marek Mazanec 0 0 0 0
Radim Mrtka 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 2
Andrej Nestrašil 0 0 0 0
Miloš Roman 0 0 0 0
Petr Sikora 0 0 0 0
Adam Smith 0 0 0 0
Michal Teplý 0 0 0 0
Petr Vrána 0 0 0 0