• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Vzácná návštěva ve WERK ARÉNĚ: Třinecký hokej mě sbližuje s rodinou

Věrná třinecká fanynka z druhé strany světa se po čase zase vrátila domů. Páteční zápas s Karlovými Vary ve WERK ARÉNĚ z hlediště sledovala Martina Pavlicová. Uznávaná matematička, která vyučuje statistiku a biostatistiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Když na jaře roku 2011 třinečtí Oceláři vybojovali historicky první mistrovský titul, s trochou nadsázky o tom musel slyšet celý Manhattan. Tak obrovská byla radost Martiny Pavlicové, která závěrečné vteřiny zápasu s Vítkovicemi sledovala na půdě Kolumbijské univerzity, kde od roku 2004 vyučuje statistiku a biostatistiku. 

„V malých kancelářích jsem křičela radostí, byla jsem dojatá. A mí kolegové v práci, z drtivé většiny Číňani, nechápali proč. Říkala  jsem jim, že mé rodné město dosáhlo na historický úspěch a přirovnala jsem to k tomu, jakoby americkou NFL vyhrál tým z Havaje," usmívá se Pavlicová. 

V prvé řadě uznávaná kapacita svého oboru, je sama velkou sportovkyní. Pavlicová před pěti lety za necelých devět hodin dokázala obeplavat celý Manhattan - dohromady zvládla ve studené vodě skoro padesát kilometrů. 

„Hokej v Třinci mi připomíná dětství. Ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem ještě jako studentka zdejšího gymplu chodila s kamarády do staré haly. Kdykoliv jsem doma v Česku, ráda se na hokej přijdu podívat," říká Pavlicová. „Navíc jsem byla párkrát na zápase NHL v New Yorku, ale upřímně: není to ono. Obecenstvo v Americe je zhýčkané, vstupenky drahé. Na hokej tak chodí jen zbohatlíci a lidi se tam nudí. Tady je to s kotlem, bubnem a třineckou atmosférou úplně jiné."

„Třinci fandím v dobrém i ve zlém. A jeho zápasy prožívám také na dálku přímo z New Yorku. S časovým posunem minus šest hodin většinou přímo v práci. Protože v zahraničí streamy z  Česka nefungují, je to trošku komplikované. Mí rodiče mi musí doma kameru od iPadu nastavit směrem na televizi. A já pak přes videohovor sleduju televizi u nich v obýváku," usmívá se třinecká patriotka, která se na zápase potkala také s prezidentem třineckého klubu Jánem Moderem.

Martina Pavlicová kouká na hokej s rodinou nezvyklým způsobem - využívá k tomu iPad.

„A je to krásné. Protože přesně takhle se díky hokeji můžu sblížit i s mými rodiči. Když takhle na dálku na Třinec koukám, vždycky mi říkájí, že mají pocit, jakobych v obýváku seděla s nimi. Sama to cítím stejně."