• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Hokejová Evropa sjednocuje pravidla pro novou sezonu

Sezona 2021/22 se v evropských hokejových kuloárech nesmazatelně zapíše jako revoluční, IIHF se po letech jala razantního zásahu do pravidel a po vzoru NHL si s novými pravidly slibuje sjednocení regulí napříč Evropou. Jelikož měla téměř každá soutěž svá vlastní pravidla, byla nutnost jakýmsi způsobem spojit odlišné světy a po několika letech byla tato myšlenka dotažena do úspěšného konce, od startu této sezony se navíc úprava pravidel dotkne i tuzemských soutěží!

Jsme asi jediná mezinárodní organizace, která doposud nesjednotila pravidla naší hry. Tento problém se projednává již několik let a jsme rádi, že jsme byli konečně schopni jeho řešení dotáhnout do konce," uvedl celou reformu hokejovému světu president IIHF René Fasel. Překážka, která mnohdy komplikovala rozhodování mezinárodním arbitrům se s projektem IIHF jeví jako vyřešená, o její funkčnosti však rozhodne až praxe.„Je nesmysl mít různá pravidla hokeje, nikdo se v tom nevyzná a je jedině dobře, že jsme pravidla sjednotili," dodává hlava Mezinárodní federace ledního hokeje.

Své k zavedení nových pravidel a sjednocení hokeje na starém kontinentu řekl i předseda české Komise rozhodčích Vladimír Šindler, který se na projektu také podílel. „Zlepší se srozumitelnost hokeje pro hráče, rozhodčí i diváky. Ať už se budou fanoušci dívat na jakoukoliv soutěž nebo podnik IIHF, uvidí stejná řešení herních situací,“ konstatuje předseda komise tuzemských sudí.

Jaké změny tak budou od úvodního zápasu sezony 2021/22 k vidění?

Opticky nejvýraznější změna pro oko diváka ovlivní vhled okolí brankovišť, po vzoru NHL se lajnování ledových ploch rozroste o vytvoření lichoběžníkového území v prostoru za brankou. Pouze v něm bude moci gólman odehrát kotouč, který překročil brankovou čáru, v případě zásahu kotouče mimo toto uzemí pak bude ochránce svatyně potrestán dvouminutovým trestem za zdržování hry. Tato změna vyvovala mezi příznivci jednoho z největších sportů velké dohady, mnozí se strachují o omezí brankářské hry holí a z řad fanoušků se ozývají i hlasy týkající se zpomalení rozehrávek a ztráty tempa hry. Snad se jejich negativní prognózy nenaplní.

Nejnovější gólmanská akvizice Ocelářů v akci

Inspirace v podobě čerpání z pravidel zámořské NHL pak byl jedním z hlavních pilířů této revoluce v oblasti regulí. Evropský hokej se tak přiblíží více tomu severoamerickému nejen v praxi na ledě, ale i z hlediska vzhledu textové podoby pravidel. Fakt, který ocení spíše funkcionáři, sudí a lidé zabývající se zkoumáním jednotlivých situací však patří mezi další věci, které si IIHF pochvaluje.

Milovníky ofenzivního hokeje jistě potěší úprava pravidel o ofsajdu, nově se nebude postavení mimo hru pískat v případě, že útočící hráč bude mít nohu ve vzduchu a zavedení tzv. 3D ofsajdu tedy ruší povinnost stát nohou na zemi mimo útočnou třetinu.

Změny se dějí i v oblasti vylučování, k pětiminutovému většímu trestu se dle nových změn nebude nutně automaticky přidávat osobní trest do konce utkání, ten přijde na řadu v případě, že daný hráč bude potrestán v rámci daného zápasu větším trestem podruhé.

Hlavní sudí signalizující faul

Trenérská výzva se dočká taktéž rozšíření svých obzorů. Pokud to technické parametry a možnosti zimních stadionů dovolí, bude v možnostech lodivodů jednotlivých kádrů šáhnout po "záchranné brzdě" ve více případech, než tomu bylo doposud.

V krátkosti se podívejte i na další úpravy v rámci pravidel

- Dojde ke změně v oblasti udělování trestu za hru vysokou holí, kdy neúmyslné zásahy při přirozeném pohybu při střele nebo nahrávce nebudou trestány

- Upravují se také možnosti pro střídání, výběr oddechového času nebo volbu místa pro vhazování při některých herních situacích (např. tým si může vybrat, na kterém místě pro vhazování zahájí přesilovku)

- Trestáno bude i pomalé nastoupení k buly, v takovém případě nejprve rozhodčí varuje trenéra provinivšího se celku a v případě opakovaných potíží bude udělen danému týmu menší trest pro hráčskou lavici za zdržování hry - pomalý příjezd na vhazování

- Své úpravy se dočkalo i přiznávání gólů, nově bude bude hlavní sudí moci přiznat gól útočícímu celku v případě, že bránícím hráčem je branka vychýlena a vystřelený kotouč přejde brankovou čáru v místě, kde branka normálně je. Útočící hráč však musí mít před posunutím branky bezprostřední příležitost ke skórování