• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Oceláři v přípravě na Champions Hockey League

Třinečtí hokejisté znají již nějak pátek své soupeře pro nadnárodní Champions Hockey League. Los základních skupin proběhl v květnu, následně ještě třetího soupeře – běloruskou Junosť Minsk – nahradil geograficky bližší soupeř z Bratislavy. Boje v této soutěži vypuknout již příští týden – pojďme si tedy krátce jednotlivé protivníky představit.

Letos byla procedura losování základních skupin poněkud jiná, než je obvyklé. Na termíny, které si pro zahájení soutěže CHL rezervovala na konci srpna, zároveň připadají kvalifikační turnaje na zimní olympijské hry v Pekingu, byl vytvořen pátý koš s týmy ze zemí, jejichž reprezentace se turnajů budou účastnit. Tyto týmy vytvoří dvě z osmi skupin a budou mít mírně upravené termíny rozlosování. Zbylých 24 účastníků bylo rozděleno do čtyř košů, kdy v každém koši bylo šest týmů. Podle klasické procedury, kdy z každého koše do skupiny byl vylosován jeden tým, přičemž týmy ze stejné země nemohly být nalosovány do jedné skupiny.

Ocelářům los přisoudil dva nové soupeře, s nimiž se nikdy ve své historii nestřetl, a jednoho, s nimiž už se třinečtí hokejisté potkali. Ze druhého koše do „třinecké“ skupiny F los poslal švédský tým Leksands IF, ze třetího koše švýcarský mančaft HC Fribourg-Gottéron a ze čtvrtého koše běloruského mistra Junosť Minsk. Běloruský klub byl nakonec ve finálním složení skupiny nahrazen týmem ze slovenského hlavního města, třetím soupeřem tak bude HC Slovan Bratislava.

  • 1. kolo – pátek 27. 8. 2021 19:45 HC Fribourg-Gottéron – HC Oceláři Třinec
  • 2. kolo – neděle 29. 8. 2021 18:05 Leksands IF – HC Oceláři Třinec
  • 3. kolo – čtvrtek 2. 9. 2021 17:05 HC Oceláři Třinec – HC Fribourg-Gottéron
  • 4. kolo – sobota 4. 9. 2021 15:00 HC Oceláři Třinec – Leksands IF
  • 5. kolo – středa 6. 10. 2021 17:00 HC Oceláři Třinec – HC Slovan Bratislava
  • 6. kolo – středa 13. 10. 2021 18:00 HC Slovan Bratislava – HC Oceláři Třinec

V Praze se v pondělí 16. srpna uskutečnila tisková konference před zahájením nového ročníku Champions Hockey League. „Těšíme se na to, že si zase zahrajeme v Champions Hockey League mezinárodní hokej,“ řekl na tiskové konferenci kapitán Ocelářů Petr Vrána. Podle třineckého forvarda jsou vysoké ambice v nadnárodní soutěži logickým dalším krokem pro třineckou organizaci, která vyhrála extraligové boje v posledních dvou dokončených ročnících extraligy. „Všichni v kabině to tak cítí. My všichni dobře víme, že CHL je těžká soutěž a nebude to jednoduché, ale uděláme, co je v našich silách, abychom postoupili do finále.“ Další informace obsahuje reportáž z tiskové konference z přímo z dílny redakce Champions Hockey League.

Oceláři začnou svou pouť jedinou mezinárodní klubovou soutěží v Evropě příští týden v pátek ve Švýcarsku. Po zápase s Fribourg-Gotteronem navazuje utkání ve švédském Leksandu. Na dvojutkání s sebou Oceláři berou tradičně také fanoušky - více o cestě čtěte zde

Leksands IF

Sezóna 2020-21 v domácí soutěži: Leksand v pandemickém roce zažil výtečnou sezónu. Leksand ještě v sezóně 2018-19 hrál druhou nejvyšší švédskou soutěž Allsvenskan. O rok později skončil předposlední a jen nástup pandemie jej zachránil od toho, aby svou účast mezi elitou musel obhajovat v náročné prolínací soutěži. V letošní sezóně tým z šestitisícového městečka v regionu Dalarna ve středním Švédsku podával výborné a vyrovnané výkony. Leksand skončil v základní části třetí, ale následně velmi rychle skončil ve čtvrtfinále (vypadl v sérii s Örebro 0:4 na zápasy). Leksand posbíral i individuální vavříny – nejproduktivnější hokejista švédské SHL byl právě z tohoto klubu. Slovenský hokejista a rodák z nedaleké Čadce Marek Hrivík si díky průlomové sezóně (51 bodů ve 44 zápasech) vysloužil laso z KHL, když podepsal smlouvu Nižnému Novgorodu.

Historické úspěchy: Leksand je čtyřnásobným švédským mistrem – poslední titul je 46 let starý. Pětkrát pak skončil ve švédské nejvyšší soutěži na druhém místě, naposledy v roce 1989. V poslední době působil hlavně na rozmezí první a druhé nejvyšší soutěže. Od sezóny 2014-15 odehrál v nejvyšší SHL čtyři sezóny (letošní byla zdaleka nejlepší) a o patro níž sehráli hráči Leksandu tři kompletní ročníky.

Účast v CHL: Leksand se zúčastní Champions Hockey League poprvé ve své historii.

Vzájemné zápasy s Třincem: Leksand dosud s třineckými Oceláři v CHL ani při jiné příležitosti nikdy neodehrál vzájemný zápas.

HC Fribourg-Gottéron

Sezóna 2020-21 v domácí soutěži: Fribourg-Gottéron v základní části švýcarské National League, která byla notně poznamenaná karanténami a výpadky jednotlivých týmů (ty neměly dokonce odehrány všechny požadovaný počet 52 zápasů a konečná tabulka byla sestavena ne podle bodů, ale podle průměrného počtu získaných bodů na zápas), na třetím místě. Fribourg-Gottéron odehrál 51 utkání, z nichž 30 vyhrál a nasbíral celkem 90 bodů. Poměrně nadějnou výchozí pozici však hokejisté, kteří nosí na dresu klubový znak s drakem, nevyužili a ve čtvrtfinále padli s šestým po dlouhodobé části sezóny, týmem Servette Ženeva (1:4 na zápasy). Ženevský klub následně došel do finále, kde padl s pozdějším mistrem Zugem.

Historické úspěchy: Klub, který byl založen v roce 1938 jako HC Gottéron, se dosud nikdy nestal mistrem švýcarské nejvyšší hokejové soutěže. Pětkrát skončil tým dnes sídlící ve Fribourgu, což je město zhruba tak veliké jako Třinec ve stejnojmenném z větší části francouzskojazyčném kantonu, na druhém místě. Nejlepší etapu své historie zažíval v období let 1992 – 1994, kdy byl třikrát po sobě ve finále.

Účast v CHL: Letošní účast bude pro Fribourg-Gottéron třetí v klubové historii. Naposledy se CHL tento tým zúčastnil v sezóně 2016-17, která byla tou lepší z dvou dosavadních účastí. Fribourg-Gottéron postoupil ze základní skupiny, kterou odehrál s Red Bullem Mnichov a Znojmem, a v play off postupně vyřadil Košice, Kuopio a Vítkovice a vypadl až v semifinále na holích pozdějšího vítěze švédské Frölundy (1:9 v součtu skóre dvojzápasu). O rok dřív se Fribourg-Gottéron zúčastnil poprvé, ale nedokázal postoupit ze skupiny se švédským týmem Luleå a finskou Raumou.

Vzájemné zápasy s Třincem: Fribourg-Gottéron dosud s třineckými Oceláři v CHL ani při jiné příležitosti nikdy neodehrál vzájemný zápas.

HC Slovan Bratislava

Sezóna 2020-21 v domácí soutěži: V základní části slovenské extraligy 2020-21 spadli hráči Slovanu o dvě místa oproti předchozí sezóně. V prvním roce po návratu z KHL totiž skončili v nedohraném ročníku na druhém místě, v právě skončené sezóně až na čtvrté příčce. Slovan šel ze čtvrtého místa ve čtvrtfinále na pátou Nitru, kterou poslal na dovolenou poměrně rychle – vyhrál sérii 4:1 na zápasy. Stopka ale přišla ve druhém kole play off – stejným poměrem, jakým si poradili ve čtvrtfinále s týmem Nitry, padli v semifinále s pozdějším mistrem ze Zvolena. Přestože tři zápasy rozhodovalo až prodloužení, série nakonec skončila jednoznačně. Slovan v konečném pořadí slovenské extraligy za sezónu 2020-21 skončil na čtvrtém místě.

Historické úspěchy: Slovan Bratislava je držitelem jednoho ze čtyř slovenských titulů v rámci československé nejvyšší hokejové soutěže (1979) a je držitelem osmi titulů ze samostatné slovenské extraligy (1998, 2000, 2002, 2003, 2005, 2007, 2008 a 2012). Medailí má celkově patnáct (ještě dvě stříbra a pět bronzových medailí). Mimochodem sedmdesátá léta, v nichž jedinkrát uspěli ve federální lize, byla pro Slovan úspěšná, vyhrál také třikrát v řadě prestižní Spengler Cup (1972 – 1974). Na mezinárodní půdě vyhráli „belasí“ také Kontinentální pohár IIHF (2004).

Účast v CHL: Slovan Bratislava dosud účast v Champions Hockey League míjela. Nadnárodní evropská hokejová soutěž sehrála svůj první ročník v sezóně 2014-15, kdy Slovan už bojoval v KHL, která své účastníky do CHL nenominuje. Od svého návratu do slovenské extraligy odehrál Slovan Bratislava dvě sezóny (přičemž první byla ze známých příčin nedohraná) a sportovní cestou se do Ligy mistrů nekvalifikoval.

Vzájemné zápasy s Oceláři: Oceláři bratislavský Slovan, který je spolu s Košicemi dle počtu získaných titulů nejúspěšnějším slovenským klubem, nepravidelně potkávali v letní přípravě. Naposledy se s tímto soupeřem, který v letech 2012 – 2019 reprezentoval Slovensko v Kontinentální hokejové lize, střetli v létě 2016. Tehdy se v Třinci odehrál třetí a dosud poslední ročník Steel Cupu. Třinečtí a bratislavští hráči se potkali 12. srpna 2016 v Třinci, utkání tehdy skončilo vítězstvím Slovanu v poměru 3:2.