• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Jozef Daňo: Chceme mládež udržet v kondici

Globální pandemie i nadále zcela zásadním způsobem komplikuje mnohé oblasti života. Výjimkou logicky není ani sportovní odvětví, kde z velké části trpí především absence aktivního pohybu těch nejmladších. O aktuální situaci v třineckém klubu byla řeč se sportovním manažerem mládeže JOZEFEM DAŇEM.

Trenéři ocelářské mládeže se v této nelehké době všemi možnými způsoby snaží zachovat nejmenší sportovce v co nejlepší fyzičce: "Naše mladé chceme udržet v alespoň nějaké pohybové zátěži a zachovat jim kondici. Máme naštěstí zkušenosti už z jara minulého roku, kdy proběhla první vlna pandemie. Máme proto nastavené určité mechanismy, jak by to mohlo fungovat, máme se z čeho odrazit," říká bývalý elitní třinecký útočník.

Jednou z alternativ, jak nahradit výpadek tréninkových ploch, by přitom mohl být pohyb na přírodním kluzišti, jak tomu mnohdy je ve skandinávských zemích či například v Kanadě: "Je škoda, že v Česku nepanují tak příznivé atmosférické podmínky pro hokej, jak tomu je například v Kanadě. Tam zamrzne rybník a děti jdou hned bruslit na přírodní led. Taková zima u nás bohužel zatím moc není. Když mrzne, tak jen několik dnů. Mám ale zprávy, že někteří rodiče z našeho klubu vozili děti na otevřené ledové plochy, kde jejich ratolesti mohly bruslit. Jako klub ale pracujeme s počtem zhruba 300 děti, a organizovaně vozit děti na otevřenou ledovou plochu bohužel není v našich možnostech."

Sportovní manažer třinecké mládeže, který sám vychoval syna Marka pro nejkvalitnější hokejovou soutěž světa NHL, razí teorii, že v dětech je třeba probudit chuť a zápal ke sebezdokonalování přirozenou cestou: "Nic nelze vynutit, dítě samo musí chtít sportovat. Například jeden z nejpřirozenějších pohybových aktivit je běh, který lze provozovat, ať už je venku teplo či trošku zima. Podstatná je motivace a chuť."

Obecně se ví, že v třineckém areálu na Frýdecké ulici jsou pro mladé hokejisty vytvořeny velmi nadstandardní podmínky: "Naštěstí máme výborné zázemí, k dispozici jsou dvě ledové plochy, z čehož jedna funguje celoročně. Zatím máme v plánu, že v dubnu, květnu a červnu bychom chtěli trénovat. Jelikož mládež nebyla na ledě až tolik vytížená, tak bychom ten čas využili pro tréninkové jednotky. Zároveň bychom hledali možnosti, jak odehrát několik zápasů proti klubům, které mají adekvátní podmínky. Chtěli bychom se rovněž podílet na organizaci turnajů. Jedním z příkladů bude další ročník "Jarní ligy mládeže". Vše ale bude záležet na aktuálním vývoji epidemické situace."

Vinou stále nepříznivé epidemické situaci jsou děti a mládež nucení fungovat v online prostoru. I na tuto oblast se u Ocelářů intenzivně myslí a je vytvořeno několik instruktážních videí: "Na webových stránkách máme cvičební plán především pro mladší věkové kategorie. Trenéři ve spolupráci s kondičními trenéry také připravili konkrétní harmonogram, k dispozici je rovněž několik videotréninků. Je tam vše podrobně vysvětleno tak, aby to každý dokázal pochopit. Děti, které mají rády sport a jsou této činnosti oddané, tak jim současná pandemie nemůže až tolik uškodit. Pokud k tomu dítě ve spolupráci s klubem přistoupí poctivě, je možno kondici rozvíjet."