• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Oceláři zahájili ve svižném tempu tréninky na ledě

Ve středu 25. července byla odstartována tréninková zátěž na ledě v podání třineckých Ocelářů. Trenérský trojlístek Turek - Janků - Kameš přivítal na ploše Werk arény kompletní kádr. Na hráčích bylo patrné nadšení z čerstvého kontaktu s ledovou plochou. Konec lenošení - hokejové dobrodružství začíná!

V kultovní komedii "Vesničko má středisková" hodný řidič nákladního auta pan Pávek strašil svého mírně retardovaného závozníka Otíka Rákosníka legendární hláškou: "Po žních půjdeš k Turkovi!". Ve zmíněném filmu byl pan Turek ztělesněním přísného a cholerického muže. Třinecký lodivod Josef Turek naopak působí klidným a vyrovnaným dojmem, ale své svěřence na úvodní tréninkové jednotce rozhodně nešetřil. Na třineckých hokejistech bylo znát, že po delší pauze jsou zdravě natěšení a plní elánu. Oceláři byli rozdělení do dvou skupin, každá z nich byla na ledě hodinku, poté následovalo intenzivní cvičení v posilovně.

Trenére, jak zní váš komentář k letošní premiéře na ledě?

Úvodní trénink mohu hodnotit kladně, kluci měli obrovskou chuť a chtějí makat. Někteří hráči už byli na ledě dříve v Kanadě. Kluci sice měli tři týdny volna, ale většina z nich i během toho času poctivě trénovala. Je to jen pro jejich dobro.

Rozdělení hráčů do jednotlivých formací je zatím jen provizorní?

Určité osvědčené hráčské vazby známé z minulosti. Například lajna Růžička - Bonk - Varaďa, či Adamský - Peterek - Květoň. Zkoušíme proto poněkud nové varianty složení jednotlivých formací, jelikož do startu ligy ještě nějaký čas zbývá a je prostor pro testování nových formací.

První týdny budou jednofázové či dvoufázové?

Ze začátku se budeme připravovat jednofázově. Trénink zahájíme ráno frekvenční rozcvičkou, poté budeme chodit na hodinu ve třech formacích na led a dopoledne vždy ukončíme hodinkou v posilovně. Celkově tedy budou mít intenzivní zhruba tříhodinový dopolední program.


Josef Turek zažívá na ploše Werk arény premiérové tréninky v roli hlavního kouče. foto: Marian Ježowicz

Oproti minulým rokům sehraje Třinec menší počet přípravných duelů...

V přípravě máme pouze šest zápasů. Byl to záměr, protože chci, aby se víc trénovalo a vytvořila se tak parta. Chci vypilovat víc herních variant pro extraligovou sezonu. Hráči musí mít velký hlad po zápasovém vytížení. Před extraligou budou mít hráči dva týdny bez přípravného utkání. Je to kvůli tomu, aby byli správně nažhavení na 14. září, kdy odstartujeme sezonu doma proti Pardubicím.

Aktuální podoba kádru je definitivní? Jsou v plánu ještě drobné změny?

Trénuje tady i Tomáš Kundrátek, ale jeho angažmá zatím není reálné, jelikož je smluvně vázán v zámoří. Dnes se k nám na zkoušku přidal Jakub Gašparovič z Trenčína. Je to hráč, který má za sebou jako junior čtyři extraligové sezony a dával tam pravidelně okolo 15-20 branek, což je velice dobrá bilance, když bereme v potaz ročník narození 1990. Zastupuje ho agent Vladimír Vůjtek mladší a byl nám nabídnut. Dáme mu šanci, ale na rovinu říkám, že angažmá získá jen tehdy, pokud by se probil do prvních tří pětek. Jinak máme dost mladých draků, kteří si zaslouží hrát.

Jak trénovali?

Bílé dresy:

Hrabal - Zíb

Růžička - Bonk - Květoň

Červené dresy:

Roth - Galvas

Adamský - Peterek - Varaďa

Žluté dresy:

Lojek - Klouček

Rákos - Polanský - Klimenta

Oranžové dresy:

Kania - Ovčačík

Orsava - Podešva - Hrňa

Modré dresy:

Čáp - Kundrátek

Marosz - Hampl - Rufer

Zelené dresy:

Ostřížek - Kindl - Zagrapan - Gašparovič

Kompletní fotogalerii z úvodního tréninku si můžete prohlédnout zde