• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Růžička hráčem Amuru

Jedna z hlavních postav aktuálního českého hokejového mistra odchází zkusit Kontinentální hokejovou ligu. Martin Růžička bude hostovat v týmu Amur Chabarovsk.

Česká média o odchodu Martina Růžičky do týmu Kontinentální hokejové ligy Amur Chabarovsk informovala široce už v minulém týdnu. Podle vyjádření představitelů klubu však v té době ještě nebyly dotáhnuty všechny aspekty dohody do poslední kontury. Dnes se už však dá říct, že Růžička odchází na hostování na Dálný východ. Veškeré formální náležitosti již totiž byly vyřešeny, hostování bude definitivně platné po finančním vyrovnání ze strany Chabarovsku.

Hokejový klub Amur sídlí ve městě Chabarovsk, které se nachází třicet kilometrů od čínských hranic. Člověk, který by chtěl podniknout cestu transsibiřskou magistrálou, by musel z Moskvy překonat 8523 km a sedm časových pásem. Amur patří mezi elitou ruského hokeje výsledkově spíše do druhé garnitury. Ve třech ročnících Kontinentální hokejové ligy ani jednou nehrál play-off, v právě skončeném byl dokonce druhým nejhorším klubem celé ligy. Klub byl založen v roce 1966.

Pětadvacetiletý Martin Růžička pochází z Berouna, mládí prožil na Kladně a na Spartě, kde také okusil poprvé seniorský hokej. Působil rovněž v nižších zámořských soutěžích. Ligu hrál na Spartě (kde se rovněž radoval ze svého prvního titulu), ve Znojmě a od léta 2009 působil dva ročníky v týmu Ocelářů. Celkem má v nejvyšší soutěži na svém kontě 328 zápasů, z nichž 125 odehrál za Třinec. Zanechává za sebou výjimečnou vizitku – nasbíral více než bod na zápas. Celkem 134 kanadských bodů (66+68). Nejvíce mu vyšlo právě mistrovské play-off, kdy překonával jeden rekord za druhým. Je mistrem světa 2010 a držitelem titulu Hokejista sezóny Tipsport extraligy 2010/11.