Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Ani ve Varech se nedařilo

27.01.2023 · Michal Samiec
Třinečtí Oceláři ani popáté v řadě nedokázali bodovat. Porážku si tentokrát připsali na ledě Karlových Varů. Ty vedly po druhé třetině o dva góly, ve třetí části hry zdramatizoval zápas Chmielewski, který po téměř dvouzápasovém půstu odčaroval střeleckou nemohoucnost Slezanů, ale domácí si závěr pohlídali.
42., pátek 27.1.2023
Karlovy Vary
Třinec
4:1
KV Arena
Třetiny: 0:0, 2:0, 2:1  Branky a nahrávky: 31. Gríger (Koffer, Hladonik), 37. Kohout (Jiskra), 52. Černoch (O. Beránek, Huttula), 59. Hladonik (Gríger) – 50. Chmielewski (Miloš Roman, Hrehorčák). Rozhodčí: Pražák, L. Květoň – Gerát, D. Hynek. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 179. Střely na branku: 26:23. Střely mimo: 12:13. Zblokované střely: 18:21. Hity: 2:3. Vhazování: 38:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1. 
HC Energie Karlovy Vary: Habal (44. Š. Lukeš) – Mikyska, Huttula, Bartejs, Stříteský, Rohan, Dlapa – O. Beránek, Černoch, Koblasa – Koffer, Gríger, T. Rachůnek – D. Kofroň, Hladonik, Juusola – Kohout, Jiskra, Redlich.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, J. Jeřábek, Zahradníček, Roth, Čukste, Havránek – Martin Růžička, Voženílek, A. Nestrašil – L. Hudáček, Miloš Roman, Svačina – Kurovský, Hrehorčák, Chmielewski – Hrňa, Dravecký, Ramik.

Komentář k zápasu

Do zápasu na ledě nejvzdálenějšího soupeře nastupovali třinečtí hokejisté stále ve velmi oslabené sestavě. V obraně se Třinečtí museli obejít bez zraněného Adámka, v útoku po Pardubicích mezi absentujícími přibyl nejlepší střelec Daňo, stále chybí Buček, Marcinko a dlouhodobě zraněný Vrána. Úvod utkání byl vyrovnaný, moc šancí se nerodilo, první nebezpečnější střelu si připsal z jízdy z levého křídla Hladonik. V polovině sedmé minuty dostal puk přímo před Mazance Redlich. Následně měli po vyloučení Hrni z jedenácté minuty domácí přesilovou hru, tu ale nevyužili a nevytvořili si ani nebezpečnou střeleckou příležitost.

Po početní výhodě byli v následujících minutách aktivnější a silnější na puku v útočném pásmu hráči domácí Energie. Moc výrazných šancí se netvořilo, nebezpečně zpoza branky před třineckou svatyni přihrával Bartejs, ale nenašel žádného spoluhráče. Karlovy Vary svou převahu na útočné polovině nijak nevyužily. Oceláři moc šancí v první části hry neměli – Voženílek zatáhl puk do útočné třetiny, ale nic z toho nebylo. Stejně jako ze svižné střely Hudáčka z jízdy a následného krátkého tlaku Ocelářů zhruba minutu před koncem první dvacetiminutovky.

Druhá třetina nabídla v podstatě podobný obrázek hry jako třetina první. Na rozdíl od úvodní dvacetiminutovky v prostřední hrací době už padly i nějaké branky. Ale popořádku… V úvodních minutách byli aktivnější domácí, kteří si vytvořili dvě velké příležitosti. Únik Černocha a šanci Stříteského. Pak byl vyloučen Voženílek a Oceláři poměrně v klidu toto oslabení ubránili. Po dalším vyloučení, které měl na svědomí krátce po Voženílkově návratu na led kapitán Růžička, už ale domácí kapitulovali. Velký zmatek v třineckém brankovišti vyřešil gólovou dorážkou zblízka Dávid Gríger. Jako první v souboji týmů, které se v posledních zápasech střelecky trápí, tedy odčaroval střeleckou nemohoucnost karlovarský tým.

Necelé tři minuty po první brance utkání, která přišla v karlovarské přesilovce, byl vyloučen další – v zápase už čtvrtý – hráč Ocelářů. Hrehorčák pykal za podrážení právě střelce domácí branky, ale toto oslabení už hosté zvládli. Zhruba minutu poté, co se síly na ledě vyrovnaly, měli Oceláři největší šanci v dosavadním průběhu zápasu – Růžička zpoza branky poslal zpětnou přihrávku do předbrankového prostoru Nestrašilovi, ale ten z bezprostřední blízkosti trefil jen Habalovu lapačku. Domácí se trefili z následného protiútoku a potvrdili tak platnost jednoho starého hokejového klišé – vlastní střelu, která Mazancovi propadla do brankoviště, dorazil Martin Kohout. Třinečtí ještě v posledních desítkách sekund druhé třetiny tlačili, ale nakonec neskórovali ani v páté třetině v řadě.

Do třetí třetiny vstoupili aktivněji hosté a v polovině třetí minuty si vynutil Dravecký faul Grígera. Oceláři přikovali Karlovarské před jejich branku a navíc se při zákroku proti velké šanci Voženílka zranil dosud bezchybný Habal. Slezané přesilovku nevyužili a hned nato mohli potřetí inkasovat, když se z jízdy prezentoval nebezpečnou střelou extřinecký Hladonik. Na konci sedmé minuty jiný hráč, který to pod Javorovým moc dobře zná, Kofroň zdvojnásobil stav počtu vyloučených karlovarských hráčů. I v druhé přesilovce měli hosté šance – Růžička dostal ideální puk od Nestrašila na levý kruh, ale nepoložil se dobře do střely z první. Následně asistent z akce popsané v předchozí větě trefil tyč Lukešovy branky. Deset sekund po skončení druhé přesilovky se Oceláři přeci jen prosadili – Roman s Hrehorčákem udělali zmatek před karlovarskou brankou a Aron Chmielewski došťouchnul puk do sítě.

Třinečtí hokejisté sice ukončili téměř 114 minut bez vstřelené branky, ale už po zhruba dvou minutách byli zase tam, kde předtím – Beránek povozil na levém kruhu třinecké bránící hráče a pak poslal puk do předbrankového prostoru, kam si sjel Jiří Černoch. Ocelářům se pak nedařilo dostat do tempa, naopak čtvrtý gól měli na hokejce opět Černoch a poté Koblasa. Hosté pak zhruba tři a čtvrt minuty před třetí sirénou odvolali Mazance na lavici a hráli s šesti bruslaři. Nedlouho poté byl vyloučen Voženílek a Oceláři už se zápasem nedokázali hnout. Navíc při přesilovce domácích se do odkryté sítě, když to hosté zkoušeli ještě jednou bez gólmana, trefil Jan Hladonik. Výsledek zápasu se už pak nezměnil – takže konečný výsledek: Energie 4, Oceláři 1!

Foto použité v článku: HC Energie Karlovy Vary

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "Odehráli jsme velice dobré utkání, celých šedesát minut. To, co nám chybělo v posledně s Hradcem, tam dnes bylo. Chtěli jsme být od začátku aktivní, což se v posledních domácích zápasech daří. Vytvořili jsme si tlak i brankové příležitosti, kdy jsme si pomohli přesilovou hrou a to nás nakoplo do dalších minut. Ve třetí části nás trochu srazil gól na 1:2, kdy jsme výborně ubránili přesilovku, ale nechali si dát po jejím skončení laciný gól z důrazu v brankovišti. Avšak dalším pohybem a kontrolou hry jsme to dotáhli do vítězného konce."

Vladimír Országh (asistent trenéra HC Oceláři Třinec): "Zápas nám hrubě nevyšel, hlavně první dvě třetiny byly velmi špatné. V první jsme nebruslili, prohrávali všechny souboje, málo se dostávali do šancí. Ve druhé tři vyloučení za sebou, co nám sebralo vítr z plachet. Ve třetí jsme se snažili něco s výsledkem ještě udělat a snížili, ale bylo to málo. Potřebujeme vyhrávat a dostat se z mizérie, ale musíme tomu jít daleko více naproti. Musíme začít malými věcmi, souboji, bruslením a to všechno chybělo. Proto domácí zaslouženě berou všechny tři body."