Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Těsná prohra v Boleslavi

20.01.2023 · Michal Samiec, foto: Jan Pavlíček
První díl dvojzápasového výjezdu Ocelářů do Čech nepřinesl happy end. V zápase se oba týmy prezentovaly vyrovnaným výkonem, ale v samotném závěru se štěstí přiklonilo na stranu domácích, když střela Söderlunda z levého kruhu zaplula za Kacetla.
39., pátek 20.1.2023
Ml. Boleslav
Třinec
1:0
ŠKOENERGO Aréna
Třetiny: 0:0, 0:0, 1:0  Branka a nahrávky: 59. Söderlund (Lantoši, Pláněk). Rozhodčí: O. Hejduk, T. Veselý – Špůr, P. Šimánek. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 362. Střely na branku: 21:28. Střely mimo: 17:12. Zblokované střely: 15:12. Hity: 7:4. Vhazování: 21:34. Průběh utkání: 1:0. 
BK Mladá Boleslav: F. Novotný – Pláněk, Pýcha, Lintuniemi, Jánošík, Bernad, R. Jeřábek, Štich – Lantoši, O. Roman, Söderlund – D. Šťastný, Bičevskis, J. Stránský – Kelly Klíma, O. Najman, Šmerha – Dvořáček, Závora, Lunter.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, Havránek, J. Jeřábek, Čukste, Roth, M. Doudera – Martin Růžička, Miloš Roman, Chmielewski – M. Daňo, L. Hudáček, A. Nestrašil – Kurovský, Hrehorčák, Svačina – Hrňa, Haas, Dravecký.

Komentář k zápasu

Oceláři přijeli ke třetímu vzájemnému měření sil do Mladé Boleslavi v sestavě, do které poměrně zásadně zasáhla viróza, jež v posledních dnech řádí v kabině třineckého týmu. V brance nastoupil jako startér už počtvrté v řadě Kacetl, marod Mazanec už byl aspoň na střídačce. Po zranění nohy byl na pozici sedmého beka na soupisce Marian Adámek a zásadní zásahy si vysloužily útočné formace. V obvyklém složení zůstal jen druhý, Hudáčkův útok a třeba kapitán Růžička přišel ze zdravotních důvodů o oba parťáky z formace.

Hned po úvodním buly se do šance tlačili domácí. Lantoši ujel po pravé straně a nahrál nalevo Söderlundovi, který před Kacetlem promáchl. Jinak jsme v úvodních dvaceti minutách sledovali poměrně vyrovnanou a opatrnou partii. Domácí si vytvořili ještě šanci díky Stránskému, na třinecké straně nadějně vypadala chytrá Růžičkova ulička na Chmielewského a bekhendové zakončení polského útočníka z prostoru před Novotného brankou. Oba týmy nevyužili jednu přesilovou hru – domácí po faulu Chmielewského na Šťastném a Oceláři po vyloučení Šmarhy v samotném závěru první třetiny. Ta početní převaha se svěřencům trenéra Motáka moc nepovedla, ale přesto po střele Růžičky a dorážce právě prvně vyloučeného Chmielewského nebyli daleko od branky.

Výčet zajímavých situací druhé třetiny začneme náznakem šance Kurovského z konce čtvrté minuty. Pak byla k vidění druhá přesilová hra bruslařů po vyloučení Draveckého. Domácí dokázali Oceláři přitlačit před Kacetlem a vytvořili si několik nebezpečných střeleckých pozic. Lantoši trefil z vrcholu kruhu tyč třinecké branky, v závěru hrozila pro hostující branku gólová pohroma po nahození Pýchy od modré čáry. V oslabení ale zaútočili i hráči ze Slezska, když se kolem Lintuniemiho tlačil do zakončení z levé strany Hrehorčák.

Na mladoboleslavské straně byl pak v náznaku samostatného úniku Klíma, ale než se mu podařilo dostat do zakončení, dokázal jej vytlačit z nebezpečného prostoru Čukste. Hosté pak měli silnou pasáž na puku v útočném pásmu, ale do šancí se nedostali. Když po čase zahrozili zase svěřenci trenéra Kalouse, byl z toho třetí faul Ocelářů. Söderlund se tlačil před Kacetla, nejprve byl pokryt Jakubem Jeřábkem, ale o malý moment později, když se kotouč dostal zpoza branky opět do nebezpečného prostoru, nedokázal švédský útočník trefit odkrytou branku. V této situaci byl zválcován dojíždějícím Hudáčkem. Třinečtí hráči další oslabení zvládli a závěr druhé třetiny patřil opět jim – stejně jako dosud všechny akce tohoto zápasu se ale z gólu neradovali.

První půlka třetí třetiny nabídla dvě přesilové hry spravedlivě rozdělené mezi oba týmy. Nejprve měli možnost otevřít skóre domácí, když fauloval Nestrašil. Domácí opět dokázali třinecké hokejisty přišpendlit před Kacetla, ale tentokrát žádná nebezpečná šance v jejich početní převaze nevznikla. V sedmé minutě fauloval v útočném pásmu Lintuniemi Jakuba Jeřábka a Oceláři dostali teprve druhou přesilovku v utkání. Tato početní převaha se Třineckým podařila líp než ta první a dvě dobré šance měl Nestrašil. Nejprve netrefil v dobré pozici na pravém kruhu žabku od Chmielewského zpoza branky, mladoboleslavský brankář by měl asi problém se včas přemístit. Pak se ze stejné pozice už lépe opřel do přihrávky Marinčina od modré, ale Novotný byl na místě.

Náznak velké šance se pak rýsoval Třinci, když Chmielewski ze strany hledal Růžičku, který byl schovaný na hraně brankoviště za Novotným. Třinecký kanonýr byl však efektivně pokryt. Pět minut před koncem začala dobrá pasáž Ocelářů po šikovném zavezení puku do pásma od Hudáčka, ale ani tento fragment zápasu výsledkem nepohnul. V závěrečných minutách byli mírně aktivnější hosté, pak ale středním pásmem projel Tim Söderlund a z levého kruhu trefil horní patra Kacetlovy branky. Oceláři tak měli něco přes minutu na srovnání, ale k tlaku se nakonec nedostali – v samotném závěru ohrozil branku soupeře neúspěšnou střelou z nouze Chmielewski. Konečné skóre – Bruslaři 1, Oceláři 0.

Ohlasy trenérů

Václav Pletka (asistent trenéra BK Mladá Boleslav): „Byl to vyrovnaný zápas až do konce, my jsme měli to štěstí, že jsme dali gól. Podržel nás gólman, hráli jsme dobře odzadu. Hráli jsme zodpovědný hokej, který teď musíme hrát a jsme rádi za tři body.“

Zdeněk Moták (hlavní trenér HC Oceláři Třinec): „Velice těžce se to hodnotí. My se těžce dostáváme do šancí a brankových příležitostí. Bylo to v zápase s Olomoucí doma a v dnešním zápase taky. My jsme moc příležitostí neměli a rezultuje z toho to, že na našem kontě není žádná vstřelená branka. Když nevstřelíte branku, těžko můžete vyhrávat. My jsme podali zodpovědný a bojovný výkon, bohužel až na tu jednu situaci, která nám nevyšla v závěru. Proto body nebereme. Byl to vyrovnaný zápas a šťastnější jsou domácí.“