Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Šlágr kola pro Oceláře, Třinec vyhrál ve Vítkovicích

22.12.2022 · Daniel Ježek
Potřetí v letošní sezoně se utkali krajští rivalové z Třince a Vítkovic. Oceláři poprvé zavítali na soupeřův led, poprvé se rovněž radovali z vítězství. Marko Daňo a Libor Hudáček svými trefami zajistili Slezanům dvoubrankové vedení, skvělý Marek Mazanec pak povolil pouze Krenželokovo snížení, další kotouč ale za svá záda nepustil. Třinec tak bere tři body.
30., čtvrtek 22.12.2022
Vítkovice
Třinec
1:2
Ostravar aréna
Třetiny: 0:1, 0:1, 1:0  Branky a nahrávky: 54. L. Krenželok (Bukarts, Marosz) – 10. Daňo (Nestrašil, Zahradníček), 38. Hudáček (Daňo, Mazanec). Rozhodčí: Hradil, Šír – Axman, Hlavatý. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 833. Střely na branku: 30:18. Zblokované střely: 23:15. Hity: 6:1. Vhazování: 27:32. Průběh utkání: 0:2, 1:2.  
HC Vítkovice Ridera: Stezka (Klimeš) – Koch, Raskob, Mikuš, Grman, Gewiese, L. Kovář – Fridrich, Chlán, Lakatoš (A) – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – Kalus, Dej, Lednický – L. Krenželok (C), Marosz, Krejsa – Bernovský.
HC Oceláři Třinec: Mazanec (Kacetl) – Marinčin, Havránek, M. Doudera, Zahradníček, J. Jeřábek, Čukste, Ročák – Voženílek, Marcinko (A), M. Růžička (C) – Nestrašil, Hudáček, Daňo – Chmielewski, Roman, Hrehorčák – Buček, Dravecký (A), Kurovský.

Komentář k zápasu

Oceláři vstoupili do třetího derby sezony povzbuzeni vítězstvím nad Karlovými Vary a s touhou poprvé v aktuálním ročníku porazit krajského rivala. Třinec začal dobře, hned ve třetí minutě si vybojoval přesilovku, nicméně do největší šance se v oslabení dostali domácí Chlán s Fridrichem. Marek Mazanec ale skvěle zasáhl.

V desáté minutě už se skóre měnilo, prosadili se Oceláři. Chytré nahození Andreje Nestrašila před Stezkou tečoval Marko Daňo, domácí brankář nedokázal zasáhnout. V dalším průběhu třetiny se do šancí dostávali hráči obou celků, brankáři Mazanec a Stezka ale byli vždy připraveni. Skóre se nezměnilo ani v přesilovce domácích po faulu Voženílka.

Druhou periodu začaly Vítkovice přesilovou hrou po nedovoleném zákroku Růžičky, kromě střely Muellera si ale Ostravané větší šanci nevypracovali. V polovině základní hrací doby vyhodil kotouč mimo hrací plochu Marosz, Třinec ale neproměnil ani svou druhou početní výhodu. Naopak opět hrozili Vítkovičtí. Přečíslení tří proti jednomu ale skvěle zastavil Marcinko, Fridrichův únik pak zlikvidoval pozorný Mazanec.

Tři minuty po začátku druhé poloviny klání fauloval Roman, Mueller v další příležitosti opět nechal vyniknout Mazance, Kalus pak minul poloodkrytou klec. Zaplněná Ostravar aréna ale ještě do druhé přestávky viděla jeden gól, skórovali opět hosté. Libor Hudáček sebral puk, stahovačkou vyšachoval bránícího hráče a po bekhendové kličce poslal Třinec do dvoubrankového vedení.

Úvod poslední části se nesl v opatrném duchu, na první větší příležitost se tak čekalo do osmačtyřicáté minuty. Daňo se mohl po chybě domácích mohl dostat do samostatného úniku, Vítkovice ale zachránil pohotový Stezka. Ve dvaapadesáté minutě fauloval Hudáček a Ostravané vycítili příležitost ke korekci stavu. Hrehorčák v oslabení nevyužil velkou příležitost, ke konci přesilovky pak snížil Lukáš Krenželok.

Závěr utkání tak dostal nový náboj. Vítkovice se hnaly za srovnáním, pozorná třinecká defenzíva v čele s neprůstřelným Mazancem ale odolávala. Minutu a čtvrt před koncem domácí odvolali Stezku na střídačku, v šesti strávili v útočném pásmu celou dobu až do závěrečného hvizdu. Největší šanci Fridricha z bezprostřední blízkosti Mazanec zastavil.

Třinec tak poprvé v sezoně porazil svého největšího rivala a nadělil svým fanouškům vánoční dárek v podobě velice cenných tří bodů.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): „Na začátek bych chtěl našim fanouškům popřát hezké Vánoce a poděkovat jim za to, jak nádhernou atmosféru nám dnes vytvořili. Hráči to také ocenili. Byl to vyrovnaný a těžký zápas s kvalitním soupeřem. Nám to trochu drhlo, dvě třetiny jsme se nemohli prosadit. Měli jsme přesilové hry, snažili jsme se formace točit, i tak se nám ale nepovedlo dát branku. Třinec dal gól po polovičním buly u nás ve třetině takovou náhodou střelou od modré čáry, z minima vytěžil maximum. My jsme těch šancí měli více, paradoxně také v oslabení, kdy jsme dvakrát ujeli. Gól přišel možná trochu pozdě, od té doby jsme byli lepší. Byť slovo štěstí nerad používám, tak dnes nám nepřálo. Na konci tam puk skákal kolem tyček. Sportovně gratuluji soupeři k vítězství.

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): „Pro taková utkání ten sport děláme. Vyprodáno, krásná hokejová atmosféra, vyrovnaný zápas s dobrým koncem pro nás. Jsem rád, že se nám povedlo odskočit do dvoubrankového náskoku. Bohužel jsme ve třetí třetině inkasovali v oslabení a domácí rozpoutali takové malé hokejové peklíčko. Zabránili jsme šancím domácích, ten závěr byl poměrně hektický. Chlapcům musím poděkovat a pogratulovat, udělali mi velkou radost. A určitě i sobě. Před Vánocemi je to kvalitní dárek.