Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

S Motorem za jeden bod

09.12.2022 · Michal Samiec
Samostatné nájezdy nejsou pro Oceláře oblíbená disciplína. Třinečtí hokejisté je letos jeli potřetí a potřetí z nich odešli poraženi. Vzájemný zápas mezi Třincem a Českými Budějovicemi tak i ve třetím případě v rámci tohoto ročníku našel vítěze v týmu Motoru.
27., pátek 9.12.2022
Třinec
České Budějovice
2:3sn
WERK ARENA
Třetiny: 1:0, 1:1, 0:1 – 0:0  Branky a nahrávky: 7. Marcinko (Martin Růžička, J. Jeřábek), 32. M. Daňo (Martin Růžička, Marcinko) – 26. Gulaš (Pech), 52. Čachotský (Gulaš, Pech), rozhodující sam. náj. Čachotský. Rozhodčí: Mrkva, Kika – Axman, Lederer. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 273. Střely na branku: 27:16. Střely mimo: 17:9. Zblokované střely: 18:18. Hity: 1:4. Vhazování: 24:40. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Čukste, Zahradníček, Jaroměřský – Martin Růžička, Marcinko, M. Daňo – Kurovský, Voženílek, Buček – Hrehorčák, Miloš Roman, Chmielewski – Łyszczarczyk, Hrňa, Svačina.
Motor České Budějovice: Hrachovina – Vráblík, Štencel, Hovorka, Šenkeřík, Gazda, Plášil – Gulaš, M. Hanzl, Strnad – Valský, Pech, Dzierkals – Přikryl, Toman, Čachotský – Karabáček, Vopelka, V. Tomeček.

Komentář k zápasu

Oceláři se před zápasem stále ještě potýkali se znatelnou marodkou. Z té se před zápasem mohl vypsat Marcinko, ale zase mezi absentující k Adámkovi, Vránovi, Nestrašilovi a Draveckému přibyl Hudáček. Třinečtí přesto proti Motoru měli v prvních deseti minutách herní převahu. Do vyložené střelecké pozice se ale nedostali. To se změnilo až v první přesilovce zápasu, kterou měli domácí po vyloučení Valského. Zde zafungovala spolupráce Martina Růžičky s Tomášem Marcinkem. Nejprve navrátilec do třinecké sestavy nenasměroval Růžičkovu přihrávku z levého kruhu do českobudějovické branky lehkou tečí, gólem však už skončil jeho manévr o pár sekund později, kdy si puk stáhl do Hrachovinova brankoviště, otočil se čele k brance a mezi betony hostujícího gólmana do branky.

Třinečtí mohli navýšit vedení v pasáži hry od desáté minuty, když byl vyloučen Pech. Slezanům se ale tato přesilovka nepodařila sehrát tak kvalitně jako ta první, naopak šanci v ní měl Hanzl, jehož střela z vrcholu levého kruhu mířila nad. Domácí se usadili v pásmu až po minutě a půl a jedinou střelou na branku byl Marinčinův pokus. Po skončení přesilovky měli dvě tři dobré šance Voženílek s Bučkem a Chmielewskim, ale skóre se neměnilo a to ani v jediné početní převaze hostů v první třetině. Hosté si vytvořili tlak až v její druhé polovině, nicméně Vráblíkova střela z osy kluziště a závar před brankou v režii Filipa Přikryla nebyly beznadějnými situacemi. Jelikož však v této situaci, ani následně po akcích Svačiny s Kurovským a Růžičkově manévru a následující střele Marcinka, gól nepadl, šlo se do kabin za nejtěsnějšího vedení Třineckých.

Třinečtí hokejisté vstoupili do druhé třetiny velice aktivně a už po patnácti sekundách byla k vidění velká šance před českobudějovickou brankou. Druhý gól měl na lopatě Marcinko, který dostal před odkrytou branku puk od Růžičky, nestačil však včas srovnat mířidla. Domácí hokejisté celkově byli v prvních pěti minutách jasně lepší. Na přelomu druhé a třetí minuty byla k vidění akce Romana s Chmielewskim, následně pasáž, v níž rozdával puky Svačina a závar vznikl po Douderově vyjetí s pukem zpoza branky. Hosté ale tuto pasáž přežili a udeřili. Milan Gulaš zaskočil schovanou střelou Mazance a odčaroval po necelých 87 minutách hry jeho neprůstřelnost. Pro hosty to dle průběžných statistik byla druhá střela na branku v zápase! Ještě lépe mohlo být pro Motor hned záhy, svěřenci trenéra Modrého ale nevyužili přesilovku.

Veseleji bylo pro domácí po půlce zápasu. V neutrální zóně rychlým přístupem ke Štencelovi získal puk Růžička, předal jej do jízdy Marku Daňovi. Třinecké křídlo dostalo od hostujících bránících hráčů spoustu času i prostoru, a tak si Daňo najel na vrchol pravého kruhu do střelecké pozice a odtud prostřelil Hrachovinu. Domácí byli ve zbytku prostřední hrací doby lepším týmem na ledě, při chuti byl autor dvou gólových přihrávek Růžička, který se snažil se svými spoluhráči narýsovat ještě nějakou gólovku. Nakonec se mu to v této pasáži zápasu nepovedlo, branku nevstřelil ani nikdo jiný na ledě, ale dvě dobré šance ještě domácí měli. Nejprve si vybruslil s pukem na holi na osu kluziště Kurovský a jeho svižný pokus Hrachovina vyrazil. V závěrečné minutě pak šikovně potáhl kotouč na osu Roman a dal doprava Hrehorčákovi, který z ideální pozice nechal vyniknout hostujícího brankáře.

Začátek třetí části hry byl ve znamení tuhého boje. Rozdíl byl příliš malý a hosté byli doslova na dostřel. Ve třetí minutě jsme ale viděli první náznak šance, když Daňo obral v útočném pásmu o puk Hovorku a tlačil se do zakončení před Hrachovinu. O minutu později si najel před branku Roman, ale jeho bekhendový pokus skončil na betonu hostujícího gólmana. V páté minutě se naopak dostal na puk na pravém kruhu Pech a jeho pokus našel v lapačce Mazanec. O dalších několik desítek sekund později projel do šance ze středního pásma jako nůž máslem až před Hrachovinu Hrehorčák, ale nedokázal zasunout za beton brankáře. Velkou šanci vyrovnat dostali hráči Motoru třináct minut před třetí sirénou po druhém vyloučení Růžičky v zápase. Domácí čelili tlaku hostů, kteří poctivě mačkali soupeře. Největší šanci chytil Gulašovi Mazanec, který pokryl střelu příklepem hostujícího kanonýra z levého kruhu.

Do závěrečné desetiminutovky normální hrací doby vstupovaly obě sestavy v situaci, kdy hostům chyběl k vidině bodového zisku jediný gól. Osm minut před koncem vyrovnal Tomáš Čachotský, který pověsil do třinecké branky puk odražený od zadního mantinelu po střele Gulaše v akci dva na jednoho. Hned po inkasovaném gólu mohlo být pro Třinec ještě hůř, když Mazanec po rychlém importu puku do útočné třetiny Motoru čelil Vopelkově střele. Následně se už oba týmy dopředu tolik netlačily, Oceláři byli v závěru možná trochu aktivnější. Gól ale v normální hrací době už nevstřelil žádný ze soupeřů a to ani v posledních dvou minutách. To si oba týmy ještě vytvořily drobné závary před brankou druhého týmu. V prodloužení gól nepadl, i když několik šancí v něm k vidění bylo. Oceláři nevyužili dokonce dvě minuty a dvacet sekund hry v přesilovce. Rozseknutí zápasu tak už podruhé ze tří letošních zápasů těchto týmů přinesly samostatné nájezdy. V těch se za domácí prosadil pouze Martin Růžička, za hosty skóroval Gulaš, Čachotský i Štencel – extra bod tak putuje na jih Čech. Konečné resumé: Oceláři – Motor 2:3 po nájezdech.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (HC Oceláři Třinec): My jsme zklamaní. První dvě třetiny jsme si vytvořili několik dobrých šancí, ale nedokázali jsme soupeři odskočit na více než jeden gól. Měli jsme šance i přečíslení, které jsme ale zrealizovali velmi špatně. A když hrajete zápas o jednom góle, naše jedna chyba přišla a soupeř nás ztrestal. Mohli jsme znovu rozhodnout i v prodloužení, měli jsme šance i přečíslení a ani tam nerozhodli. Vítězství bere soupeř a nás to mrzí, protože bod je málo.

Jaroslav Modrý (Motor České Budějovice): Ode mě to bude dnes zajímavé hodnocení, protože jsme poslední dobou většinou hráli slušný hokej a nebyli za něj odměněni. Dnes jsme v první třetině prohráli všechny osobní souboje, byli zastrašení, báli jsme se hrát, nechtěli puk a nepomáhali si. Řekli jsme si k tomu pár věcí. Víme, že kluci mají charakter a dnes v sobě našli i sílu to odpracovat a zápas zvrátit. Díky bojovnosti a gólmanovi jsme se dostali k vítězství v nájezdech a za něj jsme rádi.