Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Těsná porážka na Spartě

29.11.2022 · Michal Samiec, foto: Jan Beneš
Třinečtí Oceláři až ve třetím vzájemném utkání s pražskou Spartou v této sezóně ztratili body. Na ledě O2 areny až do konce třetí části hry sahali po bodovém zisku, nakonec je k smutné cestě domů s prázdnou odsoudil v předposlední minutě Horák.
24., úterý 29.11.2022
Sparta Praha
Třinec
1:0
O2 arena
Třetiny: 0:0, 0:0, 1:0  Branky a nahrávky: 59. Roman Horák (Tomášek, E. Thorell). Rozhodčí: O. Hejduk, J. Šindel – Brejcha, Malý. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 319. Střely na branku: 18:23. Střely mimo: 7:12. Zblokované střely: 17:7. Hity: 8:5. Vhazování: 24:23. Průběh utkání: 1:0. 
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Polášek, Kempný, Moravčík, Krejčík, M. Jandus, Němeček, Mikliš – Řepík, Sobotka, Forman – Tomášek, Roman Horák, E. Thorell – Dvořáček, D. Vitouch, Buchtele – Safin, G. Thorell, Konečný.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Čukste, M. Adámek, Jaroměřský, Zahradníček – Martin Růžička, Voženílek, M. Daňo – Kurovský, L. Hudáček, Buček – Hrehorčák, Miloš Roman, Chmielewski – Hrňa, Haas, Łyszczarczyk.

Komentář k zápasu

Bez čtyř zkušených útočníků, Draveckého s Marcinkem, dlouhodobě zraněného Vrány a rovněž zdravotně indisponovaného Nestrašila, a s Kacetlem v bráně nastoupili Oceláři k již třetímu měření sil s pražskou Spartou v této sezóně. V první třetině nebyla k vidění žádná přesilová hra, ani mnoho šancí, zato dynamický a svižný hokej a především vyrovnaný výkon obou týmů na ledě. Ani jeden z týmů neměl výraznou převahu, ani nedocházelo k delším pasážím aktivity jednoho či druhého týmu před brankou soupeře.

Oceláři mohli v první třetině skórovat při aktivitě Hudáčkovy formace před Kovářem, kterou podpořil v předbrankovém prostoru Marinčin. O výpomoc obránců směrem dopředu se postaral svým výpadem od modré čáry také Doudera. Po pravém křídle v patnácté minutě pronikl do útočného pásma také Jeřábek, ale v poslední chvíli, než se stačil natlačit s pukem před branku, mu do hole klepl soupeřův hráč. Domácí sparťané mohli skórovat po šikovném průjezdu Janduse ze středního pásma až před branku, gól nepadl ani z následné střely Němečka. Po zaváhání hostů v rozehrávce dostal puk na slot volný Erik Thorell a jelikož nepadla branka ani ze schované střely Hrni zhruba minutu před koncem, nutně musela první třetina skončit bezbrankovým výsledkem.

Už po minutě druhé třetiny přišla na řadu první přesilovka utkání. Měli ji Oceláři za to, že sparťané špatně střídali. Hostům se ale početní výhoda, jinak jejich silná stránka, protože v extralize aktuálně nikdo lepší čísla v přesilových hrách nemá, vůbec nepovedla. Až v samotném závěru se neúspěšně snažil vymanévrovat s pukem před branku zpoza brankové čáry Buček. V polovině šesté minuty byli za vzájemnou šarvátku vyloučení Čukste s Formanem a následně po minutě a půl ještě i Růžička. Přesilovku tak měli i domácí, ta přitom první zhruba půlminutku byla v konstelaci čtyř hráčů proti třem. Mizernou početní převahou se však prezentovali i domácí hokejisté.

Zhruba od poloviny druhé třetiny se hra začala měnit v tuhý boj. Mnoho šancí ani povedených akcí k vidění nebylo. Nejprve jsme sčítali nadějné střelecké pokusy domácích, označit je za gólové příležitosti by však bylo trochu přehnané. Po pravé straně se do střelecké pozice tlačil Forman, na začátku čtrnácté minuty se zakončením zblízka levé Kacetlovy tyče prezentoval Konečný a tři minuty před druhou sirénou se do střely z pravé strany tlačil Kempný. Oceláři měli silných posledních šedesát sekund. Nejprve střílel svižně z vrcholu levého kruhu Hudáček, který se poté prezentoval průnikem před branku. Hudáček nezakončoval, ale zkoušel puk vrátit za sebe, odkud by spoluhráč dorážel do odkryté Kovářovy branky. Bohužel pro hosty, nikdo v daném prostoru nebyl. V úplném závěru se ještě pohyboval zcela volný před sparťanskou brankou Roman, dostal puk, ale než si ho vymotal zpod bruslí, Kovář mu puk odpálil. I po čtyřiceti minutách tak svítily na ukazateli skóre dvě kolečka.

Se začátek třetí třetiny jako by trochu povolila stavidla ofenzivní hry. Sice jsme nesledovali žádný festival útočných šancí, nicméně změna oproti předchozím dvěma třetinám to přeci jen byla. Obrany obou týmů už nebyly tak důsledné a občas se nějaké přečíslení urodilo. Hned v první minutě se tvrdou ránou z jízdy z pravého křídla prezentoval Růžička, který notně protáhl brankáře Kováře. Zajímavou individuální akcí po stahovačce, kterou nasadil jednomu z bránících sparťanů, se pak prezentoval Hrňa. Domácí v úvodních minutách třetí třetiny měli spíše náznaky, do vyložených šancí se nedostávali.

Ve čtrnácté minutě nahodil od levých prken na Kováře Čukste, domácí brankář puk vyrazil do vzduchu, odkud jej neúspěšně zkoušel do branky baseballově poslat Chmielewski. O pár chvil později se tvrdou střelou z první prezentoval znova Růžička, ale hosté pak nevyužili ani následný krátký fragment, v němž byli usazeni v útočném pásmu. Jak čas plynul, bylo čím dál jasnější, že zápas rozhodne jediný gól, ať již v normální hrací době či v prodloužení. Dvě minuty před koncem unikl do nájezdu po vybídnutí od Daňa Růžička. Třineckému útočníkovi Krejčík z boku klepl do ruky, sudí však zákrok ponechali bez povšimnutí, byť hostující kapitán na situaci upozorňoval. Na druhé straně pak Roman Horák sebral před branku mířící puk a po kličce Kacetlovi zasunul do třinecké branky a půldruhé minuty před třetí sirénou šli domácí do vedení. Hosté pak ještě zkusili neúspěšně hru bez brankáře. Konečné resumé: Sparta 1, Oceláři 0.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (trenér HC Sparta Praha): "Byl to hrozně těžký zápas. Víme, že Třinec je skvělé mužstvo. Nechci říct, že jsme byli horší, ale Třinec byl lépe organizovaný, lepší na puku. My to zase trošku nahradili bojovností a v závěru se k nám přiklonilo i štěstí, když jsme dali ten jeden gól. Byl to skvělý zápas s nádechem play off, byl o jedné dvou šancích, my z nich dali gól."

Vladimír Országh (asistent trenéra HC Oceláři Třinec): "Jsme samozřejmě zklamaní, protože jsme odehráli dobrý venkovní zápas, v němž jsme se v první řadě soustředili na defenzivu. Byl to takový play off zápas o jednom gólu, který také rozhodl. Obě mužstva se soustředila hlavně na hru dozadu. Mrzí nás, jak to dopadlo, protože kluci podali slušný výkon a jen minutu a půl před koncem jsme ztratili nějaké body. V takových fázích musíme být daleko silnější a jednoduše alespoň nějaký bod vydolovat. Za ten výkon bychom si ho i zasloužili, ale bohužel jsme nezvládli závěr a odjíždíme bez bodu."