Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Derby rozhodly až nájezdy, Oceláři mají bod

02.11.2022 · Adam Sušovský
Ani soustředěný a disciplinovaný výkon nestačil Ocelářům k první vítězství nad regionálním rivalem v sezoně. Zápasu 17. kola Tipsport extraligy proti Vítkovicím po 65 minut kralovali hlavně brankáři, a tak šlágr rozhodly až samostatné nájezdy a vítězný gól hostujícího Petera Kriegera.
17., středa 2.11.2022
Třinec
Vítkovice
1:2sn
WERK ARENA
Třetiny: 1:0, 0:1, 0:0 - 0:1  Branky a nahrávky: 5. Hudáček (J. Jeřábek) – 36. Kalus (Lindberg), rozhodující sn. Krieger. Rozhodčí: O. Hejduk, Mrkva – Rožánek, Synek. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 661. Střely na branku: 23:30 . Průběh utkání: 1:0, 1:1 - 0:1 (nájezdy 1:3).  
Mazanec – Marinčin, M. Doudera, J. Jeřábek, Čukste, Mar. Adámek, Jaroměřský, Zahradníček – M. Růžička (C), Roman, Voženílek – Daňo, Hudáček, Nestrašil – Hrňa, Hrehorčák, Chmielewski – Kurovský, Dravecký (A), Buček.
Stezka – Grman, D. Krenželok, Koch, Raskob, Gewiese, L. Kovář, J. Stehlík – Bukarts, Krieger, R. Půček – Fridrich, Chlán, Lakatoš (C) – Dej (A), Lindberg, Kalus – Krejsa, Marosz, Lednický.

Komentář k zápasu

Třinečtí Oceláři chtěli za každou cenu oplatit svému soupeři zářijovou loupež tří bodů, a hlavně v úvodních minutách to bylo na ledě znát. Třinec vstoupil do utkání aktivněji a přesně podle herního plánu diktoval od začátku tempo hry.

Už v páté minutě šli díky tomu Oceláři do vedení, když skóre po hezké kombinaci s Jeřábkem otevřel slovenský útočník Libor Hudáček. Vedoucí branka domácí nabudila, ve WERK ARENĚ visely na vlásku i další branky Ocelářů, jenže Hrehorčák nejprve skvěle chytajícího Stezku nepřekonal zblízka, a pak se ranou z mezikruží neprosadil ani Marko Daňo.

Vítkovice se osmělily až po deseti minutách hry, kdy Oceláři přežili jejich přečíslení i proto, že se Krieger rozhodl nepřihrávat lépe postavenému Bukartsovi a zakončoval z osy kluziště sám vedle.

Tempu utkání napomohli také rozhodčí, kteří příliš nezasahovali do hry. A nebyl ani důvod, oba týmy hrály s vědomím ofenzivní síly soupeře velmi disciplinovaně. První přesilovku tak diváci v hale viděli až na začátku druhé třetiny, ale domácí s ní dobře nenaložili. Až po ní se ve výraznější šanci ocitl Voženílek, ale také on minul prostor mezi třemi tyčemi stejně jako v podobné situaci ještě o chvíli později Marinčin.

Druhá polovina prostřední části už patřila Vítkovicím, hosté výrazně zvýšili svou aktivitu, brankář Mazanec byl častěji v permanenci a ještě před druhou přestávkou poprvé kapituloval. Obrana Ocelářů nezvládla nepřehlednou situaci u levého mantinelu, kotouč se dostal přímo do jízdy Marku Kalusovi a ten se trefil přesně mezi betony třineckého gólmana - 1:1.

Na začátku třetí třetiny si ještě zajímavé šance vytvořili Chmielewski s Romanem, s dalším přibývajícím časem už ale bylo zřejmé, že ani jeden z týmů nechce udělat zbytečnou chybu. A když na začátku 51. minuty Oceláři bez velkých problémů ubránili jedinou přesilovku soupeře, bylo stále jasnější, že vyrovnaný zápas půjde do prodloužení.

Ani v něm diváci příliš velkých šancí neviděli, a tak utkání rozhodly až samostatné nájezdy. Zatímco za Oceláře se prosadil jen Daňo, Vítkovice měly úspěšné střelce hned tři. Rozhodující nájezd je připsán Peteru Kriegerovi. Vítkovice v Třinci vyhrály 2:1.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): "Bylo to kvalitní utkání v dobré atmosféře a mělo vše, co k derby patří. Do utkání jsme výborně vstoupili, měli jsme několik brankových příležitostí. Bohužel jsme je neproměnili. Druhá třetina byla z našeho pohledu už trošičku horší. Dovolili jsme soupeři pár přečíslení, ze kterého rezultoval vyrovnávací gól. Myslím si, že i ve třetí třetině jsme si ale vytvořili o něco více brankových příležitostí, jen jsme je neproměnili. V prodloužení jsme byli jednou v situaci dva na jednoho, ale nedali jsme a nájezdy se nám nedaří, takže bereme bod."

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): "Věděli jsme, že Třinec hraje v poslední době velice dobře. Předpokládali jsme, že klíčem k úspěchu bude nefaulovat a udržet co nejdéle hru v pěti, což se nám dařilo. Hráli jsme pouze jedno oslabení, které jsme zvládli solidně. Vypadá to, jako by Třinec vložil všechno do první třetiny, ve které nás přehrával a v páté minutě šel do vedení. Hru jsme postupně vyrovnali, bylo to bojovné utkání v dobré atmosféře, jak v derby vždycky je. Prodloužení se nám moc nedaří překlopit je na svou stranu, oba týmy v něm měly možná jednu šanci. V nájezdech jsme úspěšnější a jsou to pro nás cenné dva body, které se odsud nevozí lehce. Děkuju hráčům za předvedený výkon, podpořený dobfrou taktickou hrou a gólmanem v bráně."