Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

První vítězství v sezoně: Oceláři porazili Kometu 4:2

27.09.2022 · Vojtěch Kasal
Nelichotivá série je u konce, třinečtí Oceláři si v pátém kole Tipsport extraligy připisují první vítězství v sezoně, navíc na horkém ledě těžkého soupeře. Výhru 4:2 v Brně režíroval dvěma góly a asistencí Marko Daňo.
5., úterý 27.9.2022
Kometa Brno
Třinec
2:4
Winning Group Arena
Třetiny: 1:1, 0:0, 1:3  Branky a nahrávky: 9. Zaťovič (Horký, Holík), 59. Horký (Holík, Ščotka) – 16. Daňo (Marinčin, Nestrašil), 42. Daňo (Hudáček, Zahradníček), 48. Svačina (Daňo), 60. Růžička (Doudera, Voženilek). Rozhodčí:Jeřábek, Mrkva – Lederer, Synek . Vyloučení: 3:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 247. Střely na branku: 21:24. Průběh utkání: 1:0 - 1:3.  
Furch – Ščotka (A), Holland, Kučeřík, Ďaloga, Gulaši (A), Hrbas, Němec – Zaťovič (C), Holík, Horký – Flek, Zbořil, Koblížek – Kollár, Malý, Šalé – Kratochvíl, Dufek, Vincour.
Mazanec – M. Doudera, Marinčin, Čukste, Adámek, Zahradníček, J. Jeřábek, Jaroměřský – Voženílek, Marcinko (A), M. Růžička (C) – Nestrašil, Roman, Hrehorčák – Daňo, Hudáček, Svačina – Chmielewski, Dravecký (A), Lyszczarczyk.

Komentář k zápasu

Oceláři v úterý zamířili do jihomoravské metropole, aby se zde pokusili přerušit nepříznivou sérii a vybojovat první výhru v letošní sezóně. V utkání se ovšem museli obejít bez několika důležitých hráčů, v zápase absentovali Vrána, Hrňa, Kacetl a Kurovský. Ani domácí nebyli kompletní, do zápasu nenastoupil extřinecký Tomáš Kundrátek či finský veterán Kim Strömberg.

Oceláři vstoupili do utkání aktivně, již ve 2. minutě zahrozil Roman, ale Furchovu branku z těsné blízkosti přestřelil. Domácí odpověděli ve 3. minutě, když Gulaši nahazoval kotouč směrem k Mazancově kleci. V 8. minutě si však Oceláři nepohlídali střídání a bylo z toho první vyloučení. Oceláři dlouho odolávali velkému tlaku domácích, Mazanec si poradil se šancí Horkého, neuspěl proti němu ani Kolár, ale na dorážku Martina Zaťoviče v 9. minutě už nestačil.

V 11. minutě pláchl třinecké obraně Andrej Kolár, v tváří v tvář třineckému gólmanovi však neuspěl. Poté nadělala třineckým velké problémy druhá formace Komety, jejichž aktivita vyvrcholila střelou Jakuba Fleka v 16. minutě. O pár vteřin později však domácí faulovali a nabídnutou přesilovku využil Marko Daňo. Ten samý hráč nicméně v 17. minutě sám zamířil na trestnou lavici a Oceláři museli pokračovat dále ve čtyřech. Oslabení zvládli o poznání lépe, a až v samém závěru měl větší příležitost opět Flek, ale skoré zůstalo beze změny.

Ve druhé třetině se na první šanci nečekalo dlouho, po minutě hry se před Furcha natlačil Miloš Roman, ale byl z toho pouze další zákrok brankáře v modrobílém. Do protiútoku se ve 24. minutě dostali Oceláři, velmi pohlednou akci v přečíslení ale nedokázal přesněji zakončit Čukste. Následně se na opačné straně zjevil Koblížek, ale ve vyložené šanci přestřelil.

Hráči s drakem na hrudi byli aktivní a byli za to odměněni, za krosček byl na dvě minuty vyloučen Ďaloga. Oceláři sehráli přesilovku velmi povedeně a ve 28. minutě přišli dvě velké šance na vedoucí branku utkání v podání Růžičky a Daňa. Furch se však rychle přesunul ve svém pracovišti a obě situace zvládl. Ve 30. minutě se připomněl i Mazanec, když svižným zákrokem lapil střelu Koblížka. O tři minuty později se Koblížek pokusil znovu prolomit nerozhodný stav, třinecký maskovaný muž mu ale povyjetím zmenšil střelecký úhel a jeho střelu vyrazil.

Ve 36. minutě pak chybělo trochu více štěstí při zakončení Marianu Adámkovi, o chvíli později pak Mazanec vyrazil betonem tvrdou střelu Tomáše Vincoura. Třinečtí měli v závěru třetiny přesilovou hru, poté co se v 37. minutě dopustil prohřešku Malý, avšak k zajímavější příležitosti se dostal Hrehorčák až po jejím skončení.

Vyrovnaný stav sliboval napínavou třetí třetinu. Slezané se snažili překlopit vývoj zápasu na svou stranu, ve 41. minutě Čukste nepříjemně nahazoval na Furcha. Třinčané se tak vzápětí dočkali vyrovnání, ve 42. minutě Hudáček geniální nahrávkou dokonale zmátl celý brněnským tým a nikým nehlídaný Marko Daňo bekhendem podruhé překonal brněnského gólmana. Vstřelená branka vyvolala mnoho emocí, hra se přitvrdila a šance střídala šanci. Ve 45. minutě Zaťovič nepřesně tečoval nahození před brankou Mazance, ve 48. minutě ale zmrazil domácí publikum žolík loňského play off Vladimír Svačina, který střelou na bližší tyč nachytal Furcha.

Kometa vycítila šanci na změnu stavu při vyloučení Marinčina ve 49. minutě, brněnští utahovali šrouby, nebezpečně pálil Jakub Flek. Mazanec však ukázal své umění, a i s přispěním obráncům změnu stavu nedovolil. Kometě rychle utíkal čas, poslední nadějí byla přesilovková hra po podrážení Hudáčka v 58. minutě. Minutu a půl před koncem tak závěrečný nápor domácích, i přes obětavou defenzívu třineckých, přetavil ve snížení Luboš Horký, jenž zamířil přesně mezi Mazancovy betony. Kometa se tlačila za vyrovnáním, ale v 60. minutě pečetil první výhru Ocelářů v letošní sezóně střelou do prázdné brány Martin Růžička.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Kometa Brno): Vstoupili jsme dobře do utkání, měli v první třetině dobrý pohyb, ale bohužel se nám nepodařilo dát gól na 2:0. Hned z první přesilovky jsme po deseti vteřinách inkasovali a přestože jsme i ve druhé třetině nějaké šance měli, do vedení jsme nešli. Ve třetí třetině jsme inkasovali a umožnili hostům hrát tu jejich tuhou defenzívu, přes kterou už jsme se nebyli schopni dostat.

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): My jsme takové vítězství už potřebovali. Bylo to vítězství vůle, odhodlání, nasazení, blokování střel, důsledné obranné hry a musím říct, že jsme si ho zasloužili. Chlapcům patří dík a gratulace.