Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři dominovali v Liberci!

03.03.2020 · Michal Samiec, foto: Jiří Princ
Oceláři ovládli zápas pod Ještědem, nedovolili vítězi Prezidentského poháru ani jednu vstřelenou branku a připsali si důležité tři body do tabulky, díky nímž jsou stále v boji o druhé místo. Vítězný gól vstřelil už ve 47. sekundě Martin Růžička, druhé čisté konto za Třinec vychytal Štěpánek.
51.kolo, úterý 3.3.2020
Liberec
Třinec
0:4
Home Credit arena
Třetiny: 0:1, 0:2, 0:1  Branky a nahrávky: 1. Martin Růžička (M. Stránský, Gernát), 26. M. Stránský (Gernát, Dravecký), 38. Marcinko (M. Stránský, M. Doudera), 57. Chmielewski (M. Kovařčík). Rozhodčí: Šír, T. Horák – Gerát, D. Hynek. Vyloučení: 2:4, navíc Šmíd (Liberec) do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 293. Střely na branku: 21:31. Střely mimo: 15:10. Zblokované střely: 7:6. Hity: 8:7. Vhazování: 34:30. Průběh utkání: 0:4. 
Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Knot, Šmíd, Graborenko, Kotvan, Havlín, Derner, Hanousek – Lenc, L. Hudáček, Birner – Zachar, Bulíř, Marosz – Ordoš, P. Jelínek, L. Krenželok – Valský, Šír, J. Vlach.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – Gernát, M. Doudera, D. Musil, Roth, M. Adámek, Kundrátek – M. Stránský, P. Vrána, Martin Růžička – Hrňa, Marcinko, O. Kovařčík – Adamský, M. Kovařčík, Dravecký – Hrehorčák, Š. Novotný, D. Kofroň – Chmielewski.

Komentář k zápasu

Oceláři vstoupili do utkání pod Ještědem, v němž domácí Bílí Tygři přebírali Prezidentský pohár pro vítěze základní části, který v této sezóně obhájili, výtečně. Už na konci první minuty zůstal za Hrachovinou puk po střele Stránského a Martin Růžička jej doklepl do sítě a otevřel skóre. Hned o pár sekund později domácí hráli první přesilovku, ale jejich parádní disciplína, v níž jsou nejlepší v soutěži, se jim vůbec nepovedla. Naopak Oceláři několikrát ukořistili puk a ohrožovali Hrachovinu v domácí brance. Na konci páté minuty měl velkou šanci Marcinko, který si v situaci dva na jednoho vyměnil puk s Hrňou, ale kličku do bekhendu mu sebral domácí gólman. Domácí pak nevyužili ani další přesilovku po třineckém vyloučení a opět v ní nebyli tak nebezpeční, jak v ní Tygři umějí být. Slezané dostali v první třetině také jednu šanci hrát proti čtyřech Liberečanům, největší šanci měl bekhendem z mezikruží Adamský.

Do prostřední hrací doby vstoupili aktivněji po nevydařené první třetině domácí. Ve třetí minutě najížděl ze strany na Štěpánka Derner, ale třinecký gólman předvedl jeden z prvních těžších zákroků v utkání. V šesté minutě se ale puk dostal do sítě na druhé straně. Liberecká obrana umožnila Matěji Stránskému dorážku z bezprostřední blízkosti domácího brankoviště a nejproduktivnější Ocelář vymetl růžek Hrachovinovy branky. Hned o pár sekund později vedl střelec druhého gólu puk do útočného pásma, ale v samostatné akci neuspěl a zároveň se mu zavřela možnost přihrát do strany Růžičkovi. Ve čtrnácté minutě byl vyloučen Gernát. Domácí opět sehráli přesilovku mizerně a po jejím skončení zahrozili hosté při rychlém protiútoku, který zakončoval Michal Kovařčík a Hrachovina jej dokázal zastavit, i když zákrok jej po střetu s třineckým centrem a vlastním obráncem Šmídem velmi bolel. Hosté zhruba o minutu později dostali druhou přesilovku a rychle ji využili. Po oku lahodící kombinaci, kdy se kotouč rychle přesouval z hole na hůl, zakončoval jednoduše z hrany brankoviště do Hrachovinovy sítě Tomáš Marcinko. Oceláři tak svou výraznou herní převahu po dvou třetinách přetavili ve tříbrankové vedení.

Ve třetí třetině byli aktivnější domácí hokejisté. Oceláři dlouho drželi Tygry v pro svou branku bezpečných prostorech kluziště. Blízko prvního gólu utkání byli Liberečtí až v sedmé minutě, když Havlínova lehce tečovaná střela od modré skončila na levé Štěpánkově tyči. Kolem desáté minuty měli domácí výrazný tlak, který se pokusil oddechovým časem rozmělnit trenér Varaďa. Libereckým pak nepomohla nedisciplinovanost jednoho z nejzkušenějších hráčů domácích – obránce Šmíd se tak vehementně odmítal smířit s verdiktem rozhodčího o ofsajdu, že si vykoledoval trest do konce utkání. Tři a půl minuty před koncem bylo jasné, že tři body se zpod Ještědu povezou pod Javorový. Brankář Hrachovina nepovedeně operoval za vlastní brankou, tam jej obral o puk Michal Kovařčík a poslal jej před branku na Arona Chmielewského, který neměl problém poslat kotouč do odkryté branky. Na druhé straně brankář Štěpánek odolal i poslední přesilovce domácích a mohl oslavit druhé čisté konto ve třineckém dresu.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): „Utkání se nám hrubě nepovedlo, není snad ani co hodnotit. Nevím, jestli jsme vůbec byli hlavami na ledě. Třinec hrál velice dobře, je to kvalitní soupeř a pro nás to byl náš nejhorší výkon v sezóně."

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „Výsledek zápasu mě samozřejmě těší. Už od prvního shození puku jsme hráli velmi dobře, slušně jsme bruslili, utvořili si spoustu šancí a postupně navyšovali skóre. I přesto, že nás domácí zatlačili v poslední třetině, tak jsme dnešní utkání zaslouženě vyhráli. V důležitých chvílích nás podržel Jakub Štěpánek v bráně a jsem rád, že po nepovedeném výsledku s Pardubicemi jsme zase zabrali."