Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Z Olomouce s důležitými třemi body!

28.02.2020 · Daniel Ježek, Foto: Alena Zapletalová
Oceláři v pátek zavítali do Olomouce, kde se představili v zápase devětačtyřicátého kola. Hráči s drakem na prsou svedlo s domácími velkou bitvu, ze které si nakonec odnesli tři body! Branky Martinů Gernáta a Růžičky zajistily Ocelářům posun na druhou příčku tabulky!
49.kolo, pátek 28.2.2020
Olomouc
Třinec
1:2
Zimní stadión Olomouc
Třetiny: 0:1, 0:1, 1:0  Branky a nahrávky: 42. Klimek (P. Musil, Nahodil) – 6. Gernát (Martin Růžička), 28. Martin Růžička (P. Vrána, Gernát). Rozhodčí: Pavel Hodek, Adam Kika – Ladislav Lučan, Milan Kis. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 723. Střely na branku: 31:27. Zblokované střely: 5:4. Hity: 7:5. Vhazování: 30:43. Průběh utkání: 0:2, 1:2.  
HC Olomouc: Mokrý – Valenta, Škůrek, Ondrušek (A), Dujsík, Vyrůbalík (C), Jaroměřský, A. Rutar – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, J. Káňa, Irgl – Ostřížek, J. Knotek (A), Olesz – V. Tomeček, Kolouch, Skladaný.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – Gernát, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Kundrátek, Roth, M. Adámek – M. Stránský, P. Vrána, Martin Růžička (A) – Hrňa, Marcinko, Chmielewski – Hrehorčák, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský (C), Novotný, Dravecký (A).

Komentář k zápasu

Vstup do zápasu devětačtyřicátého kola mezi Olomoucí a Oceláři se lépe povedl hostujícímu celku. Hráči s drakem na prsou se od úvodních minut tlačili do útočného pásma, výsledkem byla úvodní branka ze začátku páté minuty. Martin Růžička v třetině Hanáků nechal kotouč Martinu Gernátovi, útočně laděný bek si sice sjel do dosti nevýhodné pozice, i z velmi ostrého úhlu ale dokázal překvapit brankáře Mokrého. Slezané mohli své vedení navýšit v následné přesilovce, Stránský ale u levé tyče minul letící kotouč.

Domácí se do větších šancí v úvodních deseti minutách dostávali jen sporadicky, od poloviny třetiny ale navýšili své tempo a také byli nepříjemní. Zlepšená hra domácím přinesla vyrovnávající branku, kterou vsítil Rostislav Olesz, Olomoučtí se ale radovali jen do doby, než si kouč Třince Václav Varaďa vzal trenérskou výzvu. Video prokázalo, že byl gólman Štěpánek atakován nedovoleně, branka tak nemohla platit. Závěrečné minuty úvodního dějství žádnou větší příležitost nenabídly, do kabin se tak šlo s jednobrankovým vedením hostujícího celku.

Start druhé dvacetiminutovky vyšel lépe domácím, a to i díky přesilové hry po Marcinkově faulu. Kohouti ale tuto příležitost nezužitkovali, když Štěpánek spolehlivě držel čisté konto. Nevyužitá šance domácí mrzela dvojnásob. V osmadvacáté minutě Petr Vrána krásně našel Martina Růžičku, třinecký ostrostřelec si potáhl kotouč na osu kluziště a nekompromisně zavěsil. Domácí chtěli dvoubrankové manko rychle smazat, pozorný Štěpánek ale i nadále deptal sebevědomí olomouckých střelců.

V šestatřicáté minutě měl další velkou šancí domácích na holi Škůrek, který od modré vyslal pořádnou pumelici. Gólman Ocelářů ale zůstal nepřekonán, nic na tom nezměnila ani následná dorážka do brankové konstrukce. Oceláři následně mohli své vedení navýšit, na druhé straně se ale také zaskvěl mladý gólman Mokry, který zneškodnil několik slibných šancí Varaďovy družiny. V závěru třetiny pak domácí zahrávali početní výhodu po Vránově prohřešku, tuto přesilovku si nakonec Olomouc přenesla do startu poslední dvacetiminutovky.

Výhodu jednoho muže v poli domácí sice nakonec nevyužili, nemrzelo je to však dlouho. V polovině druhé minuty totiž využil zmatků v třineckém brankovišti Lukáš Klimek, který bruslí dotlačil kotouč za Štěpánka. Regulérnost branky potvrdil videorozhodčí. Oceláři po inkasované brance zvýšili svou aktivitu, Růžička, Stránský ani Michal Kovařčík ale neuspěli. Štěpánek si připsal také několik dalších zákroků, ani jeden ale nebyl z kategorie složitějších.

Poslední desetiminutovka utkání se změnila v tuhý boj o každý kotouč. Ocelářům se dařilo kontrolovat hubené vedení, domácí se nedostávali do větších šancí. Dvě minuty před vypršením základní hrací doby pak Olomoučtí zkusili hru bez brankáře. Kohouti sice drželi kotouč v útočném pásmu, Štěpánka ale ohrožovali jen z velké vzdálenosti. Oceláři si nakonec své vedení vzít nenechali a po velkém boji v Olomouci získali všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): "Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. Škoda těch neproměněných šancí. Jeden gól je málo. Na druhou stranu jsme si udrželi výkonnost z minulých zápasů. Proti Třinci bylo těžké vyhrát, protože hráli výborně do obrany."

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "V počátku utkání nám pomohl takový lacinější gól. Dodal nám sebedůvěru proti soupeři, který hraje v poslední době velmi dobře. Nebyl to hokej o kráse. Viděli jsme nasazení z obou stran. Byl to takový předvoj zápasů play off, které budou následovat. Máme vybojované tři body. Musím zvlášť pochválit Kubu Štěpánka, který nás podržel v mnoha situacích."