Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Úvodní výhru hattrickem řídil Marcinko

13.09.2019 · Daniel Ježek
Oceláři vstoupili do nového ročníku Tipsport extraligy pravou nohou! Úřadující mistři v prvním kole přivítali nováčka z Kladna, kterému uštědřili lekci z produktivity. Hattrickem se na vysokém vítězství podílel Tomáš Marcinko, další branky přidali Erik Hrňa, Ondřej Kovařčík a Petr Vrána.
1.kolo, pátek 13.9.2019
Třinec
Kladno
6:2
Třetiny: 1:0, 3:0, 2:2  Branky a nahrávky: 13. Marcinko (Gernát, P. Vrána), 24. Marcinko (M. Kovařčík, Kundrátek), 26. Hrňa (P. Vrána, Marcinko), 32. Marcinko (Adamský, D. Musil), 52. O. Kovařčík (M. Kovařčík, D. Musil), 52. P. Vrána (Chmielewski) – 42. J. Strnad (Barinka, Smetana), 48. Redlich (Machač, Barinka). Rozhodčí: Šír, Kubičík – Bryška, Hlavatý. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 39:30. Zblokované střely: 14:3. Hity: 7:6. Vhazování: 37:43. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 6:2.  
HC Oceláři Třinec: Bartošák – Kundrátek, M. Doudera, D. Musil, Galvinš, Gernát, M. Adámek – Stránský, P. Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Dravecký – Adamský, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Hladonik, Kofroň – Novotný.
Rytíři Kladno: Cikánek – Austin, Lakos, Nash, Kehar, Smetana, Barinka – O´Donnell, Stach, Valský – Zikmund, Réway, Melka – Redlich, Machač, J. Strnad – Hajný, T. Kaut, Š. Bláha.

Komentář k zápasu

Úvodní minuty prvního extraligového utkání příliš hokejové krásy nenabídly. Oba soupeři se od začátku zápasu spíše oťukávali, v prvních pěti minutách diváci ve WERK ARENĚ viděli jen jeden střelecký pokus. Hostující Rytíři jako první v utkání vážněji zahrozili, Valský ale po chybné Bartošákově rozehrávce nedokázal trefit odkrytou branku. Oceláři si v sedmé minutě zahráli první početní výhodu, tuto šanci ale v branku neproměnili.

Teprve až druhá výhoda jednoho muže v poli ze třinácté minuty vedla v premiérovou trefu letošního ročníku. Střela Martina Gernáta od modré se od zadního mantinelu odrazila do předbrankového prostoru, odkud kotouč do branky uklidil Tomáš Marcinko, který tak započal svůj skvostný večer. Závěrečná pětiminutovka první periody patřila hostům. Kladno si v krátkém časovém období zahrálo dvě přesilovky, ve velkých šancích se ocitli zejména Valský a Stach. Valského nejprve skvělým zákrokem zastavil Bartošák, dorážejícímu Stachovi pak před prázdnou brankou zneškodnil Gernát.

Rytíři si zlepšený pohyb ze závěru první třetiny přenesli i do startu následující dvacetiminutovky, Zikmund ale přečíslení dvou proti jednomu zakončil nepřesně. Oceláři následně zatopili pod vysokou pecí, vybojovali si dvojnásobnou početní výhodu, kterou bleskurychle využili. Tomáš Marcinko opět operoval v předbrankovém prostoru, Cikánek tentokráte neměl nárok na jeho dorážku střely Michala Kovařčíka. Hráči s drakem na prsou pokračovali v klasické výhodě a pár vteřin po jejím konci kladenskou síť potřetí rozvlnil Erik Hrňa.

Oceláři také v dalších minutách pokračovali ve vysokém tempu, v polovině utkání nejprve Dravecký nedotáhl k dokonalosti přečíslení při vlastním oslabení, v další hře v početní nevýhodě již domácí opět udeřili. Martin Adamský v brejku namazal najíždějícímu Tomáši Marcinkovi, který střelou pod horní tyč zkompletoval hattrick a zapsal čtvrtý kanadský bod. Hra se po čtvrté brance Třince uklidnila a zbývající minuty třetiny nenabídly větší šanci.

V úvodu závěrečné periody nejprve Bartošák opět vychytal nájezd Valského, proti další akci Kladna již třinecký gólman byl bezmocný. Barinka přesným pasem vyslal do akce Jakuba Strnada, který střelou na vyrážečku smazal čisté konto brankáře Ocelářů. Po inkasované brance mohl domácím čtyřbrankové vedení vrátit Vrána, centr elitní formace ale svou individuální akci k dokonalosti nedotáhl. Radovali se tak opět Rytíři. Tomáš Redlich dostal nabito do prostoru mezi kruhy a nechytatelnou střelou pod horní tyč podruhé překonal Bartošáka.

Oceláři po dvou inkasovaných brankách přepnuli na vyšší otáčky a během čtrnácti vteřin dvaapadesáté minuty dvakrát skórovali. Souhru bratří Kovařčíků nejprve přesně zakončil starší Ondřej, v další akci pak Aron Chmielewski nastartoval Petra Vránu, který po krásné kličce zasunul puk za bezmocného Cikánka. V závěru utkání si domácí ještě zahráli tři přesilovky. V první početní výhodě Gernát orazítkoval tyč kladenské branky, ve druhé a třetí pak Slezané kontrolovali své vítězství. Úřadující mistři tak do nového ročníku vstoupili vysokou výhrou nad nováčkem.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Ceníme si tří bodů, výhra se nerodila lehce. Dobře jsme do zápasu vstoupili, ale šancí jsme si nevytvářeli moc, bylo to z naší strany hodně nervózní. Pomohly nám góly v přesilovkách, uklidnily nás. V některých fázích druhé třetiny jsme hráli hodně dobře, v některých to až tak dobré nebylo. Hostující tým hrozil hlavně z brejků, kterých měl spousty a šance nevyužil. Kdyby nějaký nájezd proměnil, třeba byl zápas jiný. Ve třetí třetině jsme si vedení hlídali, až na dvě chyby, které jsme udělali. Vyhráli jsme zaslouženě, ale výsledek je pro Kladno krutý a neodpovídá obrazu hry. Hrálo velmi dobře, ztížilo nám to."

David Čermák (Rytíři Kladno): "Do zápasu jsme vstoupili se zbytečně velkým respektem, nechali jsme Třinec hrát. Naštěstí nevyužil své šance, dal jen jeden gól. Na konci první třetiny jsme se zlepšili, v přesilovce jsme měli šance, které jsme bohužel neproměnili. Když Třinec zvýšil na 2:0, chtěli jsme hned dát taky gól a zbytečně jsme otvírali hru. Dostal se do vedení 4:0 a tam se zápas rozhodl."