• 2011
  • 2019
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
top

Växjö bylo nad síly Ocelářů

HC Oceláři Třinec
ČTVRTEK 12. 9. 2024
Champions Hockey League
1 : 3

(0:0, 1:2, 0:1)

WERK ARENA

Växjö Lakers

Ocelářům se nepodařilo navázat na úspěšný trip v západní Evropě. Hokejisté Växjö se prezentovali výborným pohybem, nebezpečnými útočnými akcemi a bezchybnou obranou. Oceláři ji nabourali pouze jedinkrát, když ve druhé třetině srovnával Addamo.

ZÁPASOVÉ STATISTIKY

Branky a nahrávky: 29. Addamo (Teplý, M. Adámek) – 24. Blichfeld (Gustafsson), 37. Eriksson (Rasmussen, Blichfeld), 45. Rasmussen (Cooper, Persson). Rozhodčí: Kika, Šír – D. Hynek, P. Šimánek. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 826. Střely na branku: 20:28. Střely mimo: 15:8. Zblokované střely: 11:18. Hity: 8:3. Vhazování: 28:20. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec: Mazanec – M. Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Mrtka, Marinčin, Jank – M. Daňo, Cienciala, L. Hudáček – Kurovský, P. Vrána, Wałęga – Addamo, Sikora, Teplý – Hrehorčák, Čacho, Dravecký.

Växjö Lakers

Växjö Lakers: Larmi – Persson, Cooper, Granberg, Martinsson, Lowe, Rosén, Giuttari – Blichfeld, Rasmussen, Eriksson – Robert, Strandberg, Ågren – Stjernborg, Koivula, McLaughlin – Sylvegård, Lundberg, Gustafsson – Nilsson.

Fanoušci Ocelářů se dočkali. Přesně po třech týdnech se Třinečtí představili ve WERK ARENĚ. Trenérské trio Moták-Malík-Raszka se tentokrát muselo obejít bez hlavního lodivoda Zdeňka Motáka, jenž kvůli nemoci zápas vynechal. Utkání tak odkoučovali oba asistenti. Začátek zápasu byl kvůli komplikacím v dopravě na straně švédského týmu o šedesát minut opožděn.

Hokejisté Växjö tedy z ostravského letiště zamířili rovnou na led. Zkraje zápasu byli domácí aktivnějším týmem na ledě. Největší šanci měl ale v předbrankovém prostoru osamocený Robert, kterému sebral vyloženou brankovou příležitost vynikajícím zákrokem Mazanec. Třinec zahrozil hned z následujícího útoku, Dravecký zavezl kotouč do útočného pásma, přenechal puk pro Čacha, ten s pukem na holi zastavil a přihrál Hrehorčákovi, jehož střelu bekhendem musel likvidovat Larmi.

Při dalším útočném výpadu zkoušel Sikora najít na levém kruhu Teplého, ten se musel ale pro nepřesný pas vracet. Po chybné rozehrávce jednoho z třineckých obránců se do zajímavé příležitosti ve slotu dostal Eriksson, hostující forvard minul horní tyč. Poté se hra vyrovnala, až by se dalo říct, že více ze hry měl švédský celek. Eriksson si znovu hledal prostor mezi kruhy, střela z první mu ale nesedla podle představ. V další šanci byli opět hráči Växjö, rychlou kombinaci zakončil z pravé strany Ågren, Mazanec byl připraven. I nadále byl tým ze Skandinávie častěji v útočném pásmu a hrozil, další dobře rozvíjející se akci přerušil hvizd rozhodčího, který viděl hráče v brankovišti. Robert poté znovu najel do útočné třetiny a střelou švihem prověřil Mazancovu pozornost.

Druhá perioda začala hodně nervózně, viděli jsme spoustu nepřesností, které pramenily v časté icingy. Pak přišla hrubka v rozehrávce Ocelářů a k puku se ve středním pásmu dostal Joachim Blichfeld, který ujel po pravé straně a střelou mezi betony překonal Mazance. Hned vzápětí mohl druhou branku hostů přidat Strandberg, ten už byl velmi blízko Mazancovi a nedokázal dotáhnout kličku do bekhendu. Po několika odrazech od těl hráčů se ke střele dostal Dravecký, ten poslal skákavý kotouč na hostující svatyni nebezpečně, kotouč ale nezamířil přesně. Tlak Ocelářů ale gradoval. V krátkém sledu za sebou dvakrát zvonila tyč za Larmim. Z dobré práce Vrány a Kurovského těžil Mrtka, kterému se otevřela doslova dálnice a jeho razantní střela sice překonala Larmiho, ale poté jen zazvonila na tyč. Záhy zpracoval Teplý skákavý kotouč a zády k brance dojel až do slotu, odkud zkusil střelu z otočky, která zazvonila o horní tyč. Poté se už Oceláři dočkali, po pravém kruhu ujel Justin Addamo a ten svižnou střelou zápěstím rozvlnil síť za Larmim.

Celou WERK ARENU i Oceláře vstřelený gól hodně nabudil. Třineckých byl najednou plný led. Největší šanci měl Cienciala po výměně puku s Hudáčkem, první jmenovaný ale nedokázal zakončit, protože mu byla nadzvednuta hůl na poslední chvíli. Lundberg poté byl odeslán na trestnou lavici za krosček. Paradoxně největší šanci měli hosté. A to hned dvakrát. Ani jeden z brejků však nedokázali potrestat. Poté, co se počet hráčů na ledě srovnal, dostal ideálně nabito na střelu z první Sylvegård, jeho pokus vyrazil nejspíš svou holí Mazanec. Druhý famózní zákrok v zápase v podání třineckého gólmana! Od tohoto momentu měli zase navrch hráči Växjö. Velký tlak v předbrankovém prostoru dokázal proměnit v branku Filip Eriksson, jenž byl důsledný na brankovišti a propasíroval kotouč za Mazance. A tlak hostů pokračoval. Nejprve vyrazil ramenem Mazanec skrytou střelu Granberga, poté začali hráči Växjö v útočném pásmu rotovat a zamkli Oceláře, celou akci zakončil McLaughlin střelou z mezikruží, Mazanec hru přerušil. V závěru druhé dvacetiminutovky zahrozil Daňo, jeho střela z otočky skončila na zadním plexiskle.

Třetí třetina odstartovala svižným hokejem, při kterém se hra přelévala ze strany na stranu, avšak na vážnou šanci jsme čekali. Pak přišla střela od levého mantinelu, která se odrazila příhodně pro před brankou stojícího Dennise Rasmussena, jenž se s pukem na holi otočil a bekhendem poslal kotouč za Mazancova záda. Pak přišla klidnější pasáž ve hře, šlo hodně znát, že Växjö si chce bez větších komplikací pohlídat dvoubrankový náskok. Ojedinělá šance přišla pár chvil nato. McLaughlin dostal přihrávku do jízdy, ujel po levém kruhu a jeho pokus našel připravenou lapačku Mazance.

Hned z dalšího brejku zahrozili pro změnu Oceláři, na konci celé akce byl Adámek, jehož střelu skryl Larmi pod paží. Do další šance si vybruslil Lundberg, pro změnu Mazanec připsal další zákrok. Poté došlo ke konfliktu za brankou mezi Hudáčkem a Robertem, celý osobní souboj nakonec ovládl domácí forvard. Oba hráči dostali dvouminutový trest za hrubost. Chvíli poté byl vyloučen prozatím jediný střelec Ocelářů Addamo za sekání. V přesilovce hostů měl velkou šanci na levém kruhu Gustafsson, jeho pokus zneškodnil Mazanec. Pak se pokusil o střelu Teplý, ani jeho střela nebyla gólová. Třinecký realizační tým následně sáhl po oddechovém času a odvolal Mazance. Volný touš ve slotu dojel Daňo, ten ale z bezprostřední blízkosti mířil hodně nad. V závěru se už k žádné gólové šanci Oceláři nedostali, naopak přibylo několik osobních soubojů. Summa summarum – Oceláři podlehli švédskému Växjö 1:3.