Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Kvasnica před misí ve WHL: Musím ukázat, že něco umím

12.08.2018 · Martin Stebel
Koncepce ocelářské mládežnické cesty se může pochlubit dalším nemalým úspěchem. Teprve osmnáctiletý talent MICHAL KVASNICA byl nedávno draftovaný do jedné z trojice nejprestižnějších juniorských lig v Kanadě a USA - WHL (Western Hockey League), kde bude oblékat dres týmu Portland Winterhawks. Jak se šikovný útočník těší na své angažmá v zámoří?

V pouhých sedmnácti letech si odbyl premiéru v třineckém extraligovém A týmu, největší část minulé sezony ovšem strávil v partnerském Frýdku-Místku. Nyní jej však čeká čerstvá výzva. Co vlastně konkrétně ví na téma svého nového klubu? "Od chvíle, kdy mě draftovali, jsem s nimi v pravidelném kontaktu. Komunikuji např. s equipment managerem o všem, co se týká vybavení a výstroje. Od kondičního trenéra jsem dostal téměř padesátistránkový plán letní přípravy včetně stravy, testů apod. A hlavně, měl jsem několik videohovorů s generálním manažerem a trenérem Mikem Johnstonem. Je pro mě pořád neuvěřitelné, že někdo, kdo trénoval kanadský nároďák, v NHL Vancouver Canucks a Pittsburgh Penguins dokonce dovedl ke Stanley Cupu, objevil Crosbyho a přivedl tam Malkina, projevil vážný zájem o mě."

Reference ohledně nového zaměstnavatele jsou velmi pozitivní: "Portland Winterhawks je skutečně naprostý top ve výchově hráčů pro NHL. Mají jednu z nejvyšších úspěšností v předávání hráčů do NHL. Co se týká soutěže, viděl jsem něco na internetu a mám informace od kamarádů. Hraje se zde velice rychlý hokej, trochu více do těla. Věřím, že by mi to mohlo sedět," říká hráč, který navzdory mladému věku už disponuje velmi solidními fyzickými parametry - 185 cm a 86 kg.

Konkurence v zámořských juniorských soutěžích je obrovská. Kvasnica si je plně vědom, že začátky zaoceánské mise nebudou vůbec snadné, ale je připraven se o svou šanci poprat: "Musím ukázat, co ve mně je, že něco umím. Tím to začíná a bez toho nebude nic, to je jasné. Samozřejmě očekávám svůj růst. Poznám novou soutěž, jiný styl hokeje a vše kolem. Mám na mysli fungování klubu, cestování, rychlost hry a v neposlední řadě jazyk. Nebudu zastírat, že se chci zkusit prosadit do NHL a vidím to jako jednu z dobrých cest. Ale nestačí se stát jenom členem Winterhawks, musím tvrdě pracovat."

Ačkoli jeho kroky v těchto dnech povedou do města na severozápadě amerického státu Oregon, v jeho paměti zůstanou zcela logicky hluboko vrytí třinečtí Oceláři: "Vzpomínat budu jen v tom nejlepším. Hodně mi to v Třinci pomohlo v hokejovém vývoji, dostával jsem velký prostor na ledě a dostal jsem i šanci v extralize. Toho si nesmírně vážím, byl to pro mě zážitek, na který nikdy nezapomenu. Abych řekl pravdu, své působení u Ocelářů nepovažuji za uzavřené. Jednou se ze zámoří vrátím. Může to být za 10 let anebo třeba taky za rok. Vůbec si nepřipouštím jinou variantu případného návratu do Evropy než Třinec. Jasně, musí být zájem také ze strany Třince, ale já na Oceláře rozhodně nedám dopustit!"

Foto: Lukáš Filipec

×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Dnes v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice