Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Třinečtí hokejisté mezi účastníky letošního Spenglerova poháru!

22.05.2018 · Michal Samiec
Oceláři se ocitli mezi šesti vyvolenými, kteří se zúčastní letošního ročníku Spenglerova poháru! Vánoční party pro hokejovou smetánku bude pro třinecký klub velkým milníkem v jeho historii. Kromě pořadatelského klubu, tedy Davosu, a pravidelného účastníka týmu Kanady se pod Alpami představí Metallurg Magnitogorsk a další dva nováčci – Kuopio a Norimberk.

Další významná zpráva spojená s hokejovým děním zasáhla v těchto dnech Třinec. Poté, co bylo městu a naší hale přiřknuto pořadatelství světového šampionátu hráčů do 20 let, se dočkala velkého úspěchu klubová diplomacie. Z hokejového a ekonomického srdce Švýcarska, z malého města pod Alpami, z Davosu přišla fantastická zpráva – Oceláři se ocitli mezi vyvolenými kluby, které dostaly pozvánku na 92. ročník nejstaršího hokejového turnaje světa, na Spenglerův pohár!

Turnaj se řídí takovým hracím systémem, kdy se šest účastníků rozdělí do dvou skupin – do skupiny „Torriani“ a „Cattini“. Do každé ze skupin se nalosují tři týmy a hrají každý proti každému od druhého svátku vánočního do 28. prosince, přičemž jedna skupina hraje vždy odpolední zápasy, zpravidla od 15 hodin, a druhá skupina zápasy večerní se začátkem po osmé hodině. 29. prosince se následně hrají kvalifikační zápasy do semifinále – druzí se třetími napříč skupinami. O den později je na programu semifinále, kdy vítězové skupin, kteří měli o den dříve volno, vyzvou o postup do finále vítěze kvalifikace. Zápas o Spenglerův pohár je pak na programu na Silvestra v poledne. Každý z šesti účastníků má tedy zajištěny minimálně tři zápasy, vítěz sehraje čtyři nebo pět utkání.

Vzhledem k tomu, že skupiny ještě nejsou rozlosovány, na následujících řádcích představujeme všech pět dalších účastníků turnaje.

HC Davos

Představení klubu a historie: Davos je 31násobným mistrem Švýcarska, což z něj hlediska počtu získaných titulů činí nejúspěšnějším hokejovým týmem své země. Hokejový klub sídlí v městečku se zhruba 10 tisíci obyvateli. Město Davos je celosvětově známo nejen díky hokeji, ale také jako finanční a lyžařské letovisko evropského, ne-li světového významu. Své domácí zápasy žluto-modří hrají v ikonické Vaillant Areně, která patří mezi nejslavnější a neznámější hokejové arény světa. Je proslulá svou atypickou architekturou i množstvím použitého dřeva. Klubem prošla řada slavných hráčů, výluky v NHL tu strávili Joe Thornton, Rick Nash, Loui Eriksson, v Davosu začínala nebo hrála řada dřívějších švýcarských reprezentantů i letošních vicemistrů světa. V klubu dobře znají také Čechy – čtvrtého nejproduktivnějšího hráče klubové historie Josefa Marhu, ostrostřelce Petra Sýkoru, který za Davos nastřílel téměř sto branek, nebo Radka Dvořáka.

Sezóna 2017-18: Právě skončená sezóna dopadla pro Davos spíše průměrně. Po základní části tým skončil na šestém místě, stopku v play off mu vystavil hned ve čtvrtfinále Biel, který vyhrál 4:2 na zápasy. V únoru Davos pořádal přípravný turnaj Davos Hockey Summit, jehož se zúčastnili i Oceláři. Třinečtí hokejisté domácí tým, který experimentoval se sestavou a postavil řadu mladíků, porazil 6:2.

Davos na Spengler Cupu: Davos má historicky ze všech účastníků Spengler Cupu nejvíce finálových účastí – 40 ročníků tohoto slavného turnaje zažilo finále s účastí domácího týmu. Tým HCD 15krát zvítězil a je tak spolu s Kanadou na prvním místě historické tabulky turnaje. Posledních pět ročníků však bylo z pohledu Davosu méně úspěšných. Poslední finálová účast se totiž datuje do roku 2012 a poslední celkové vítězství na turnaji dokonce o rok dřív.


Davos patří mezi legendy švýcarského hokeje, z hlediska počtu vítězství ve švýcarské lize je dokonce nejúspěšnějším klubem. Jedná se o 31násobného švýcarského mistra a 15násobného držitele Spenglerova poháru. Z mistrovského titulu se hokejisté HC Davos radovali naposledy v roce 2015, kdy v týmu byl například brankář Genoni, velká opora aktuálních vicemistrů světa, další stříbrní medailisté z Kodaně Enzo Corvi, Grégory Hofmann, legendy švýcarského hokeje Andres Ambühl s Reto von Arxem či třineckému fanouškovi dobře známý Tyler Redenbach. (Foto: slapshot.ch.sportalsports.com)

Team Canada

Představení tým a historie: Tým Kanada není klasická hokejová reprezentace, jak je všeobecně v hokejovém prostředí zvykem. Kanaďané mají svůj národní tým teprve od roku 1963, do té doby byla země javorového listu reprezentována na mezinárodním poli vybraným amatérským týmem nebo týmy. Ale i v současné době nefunguje kanadská reprezentace tak jako u evropských zemí. Nejlepší Kanaďané hrají v NHL, a tak se nejsilnější možné složení sejde velmi zřídka. Pravidelně je v kalendáři této reprezentace jen mistrovství světa a právě Spengler cup. Většinou ob dva roky Kanaďané ještě hrají na Německém poháru, letos byl program nabitější kvůli olympijským hrám. Kanada je číslo jedna v žebříčku IIHF, vyhrála 26 mistrovství světa (o jedno víc má v součtu Sovětský svaz a Rusko), devětkrát olympijské hry a šestkrát Kanadský nebo Světový pohár.

Sezóna 2017-18: Právě skončená sezóna byla kvůli olympiádě naprosto výjimečná. Není neobvyklé, že jsou sezóny, kdy se Kanada představí pouze na MS a právě v Davosu, naposledy například v sezóně 2015-16. V tomto ročníku měli hráči z kolébky hokeje na programu hned 36 zápasů. Kvůli formování týmu evropských hráčů pro potřeby olympijských her začali Kanaďané již v srpnu dvěma přípravnými turnaji v Soči a Petrohradu. V listopadu přijali pozvání na Karjala Cup o měsíc později na Pohár Prvního programu v Rusku, na což plynně navázal Spengler Cup. Následně olympijské hry a mistrovství světa, vždy před konáním turnaje s přípravnými zápasy.

Kanada na Spengler Cupu: Kanada je pravidelným účastníkem Spenglerova poháru. 15krát dokázala slavnou trofej vyhrát – naposledy v roce 2017, od roku 2010 pak čtyřikrát. Devětkrát hrála finále a podlehla svému soupeři. Naposledy se tak stalo v roce 2010 a poslední finále bez kanadské účasti bylo v roce 2014, kdy Ženeva porazila Ufu.


Tým Kanada je pravidelným účastníkem vánočního turnaje v Davosu. Spolu s pořadatelským klubem je s 15 úspěchy nejčastějším vítězem turnaje. Naposledy se to vyslancům hokeje ze země javorového listu podařilo při 91. ročníku v roce 2017, tedy při posledním konaném ročníku. (Foto: spenglercup.ch)

Metallurg Magnitogorsk

Představení klubu a historie: Hokejový klub Metallurg Magnitogorsk patří mezi nejslavnější kluby ruské hokejové historie a nejsilnější kluby ruské hokejové současnosti. Magnitka, jak se Metallurgu přezdívá, má na svém kontě tři tituly z dob ruské superligy a dva tituly v rámci KHL. První mistrovský titul klub vybojoval po nervy drásající bitvě s pražským Lvem. V roce 2014 se určitě jednalo o finále kontinentální soutěže, které nejvíce ze všech zajímalo diváky v Česku. O dva roky později to Magnitogorsk zopakoval po výhře nad CSKA Moskva. Oceláři jsou s Magnitogorskem spojeni historicky a to ne pouze díky hutnictví. Právě do Magnitogorsku z Třince odešel v zimě 2006/2007 Jaroslav Kudrna. Hrál zde i zesnulý Jan Marek, který je se ziskem 187 kanadských bodů ve 184 zápasech v historické desítce klubového bodování v rámci KHL. Česká stopa v klubu bude patrná i po odchodu Jana Kováře, když tým budou od nové sezóny trénovat Josef Jandač s Jiřím Kalousem.

Sezóna 2017-18: Desátý ročník Kontinentální hokejové ligy byl z hlediska Magnitogorsku spíše nevydařený. V základní části skončili hráči z hutnického centra na Uralu na pátém místě východní konference. V prvním kole Metallurg přešel přes Jekatěrinburg, ale vypadl v semifinále konference s pozdějším vítězem z Kazaně. Konečné sedmé místo ale není nic, nad čím by představitele velkoklubu jásali.

Magnitogorsk na Spengler Cupu: Metallurg hrál naposledy na Spengler Cupu v roce 2005 a tehdejší ročník vyhrál. Byl to ročník, kterého se zúčastnila i pražská Sparta. Magnitogorsk skončil po základní části, kterou hrálo pět týmů, na druhém místě a ve finále vyzval vítěznou Kanadu. Zápas skončil 8:3 pro ruský tým. O šest let dřív si Magnitka připsala neúspěšnou účast ve finále turnaje.


Magnitogorsk je jedním z nejsilnějších ruských klubů. Od povstání KHL během deseti ročníků dokázali tuto soutěž označovanou za druhou nejlepší na světě dvakrát vyhrát a to v letech 2014 a 2016. V roce 2014 se tak stalo po památném finále proti pražskému Lvu, z něhož je naše ilustrační fotografie. Na Spengler Cup se Rusové vracejí po 13 letech, naposledy zde hráli v roce 2005 a turnaj tehdy vyhráli. (Foto: numberczech.cz)

KalPa Kuopio

Představení klubu a historie: Hokejový klub z Kuopia stejně jako Oceláři oslaví za rok 90leté výročí existence klubu. Hokej se v tomto městě děje organizovaně od roku 1929. V klubové sbírce jsou tři medaile v nejvyšší finské soutěži – dvě stříbra z let 1991 a 2017 a bronz z ročníku 2008-09. Nejvíc v paměti je sezóna 2016-17 a výborná základní část (třetí místo a 112 bodů z 60 utkání) a spanilá jízda v play off, kterou zastavil až fenomén finské ligy posledních let Tappara Tampere. V klubu působila řada slavných hráčů, například Olli Jokinen, Sami a Kasperi Kapanenové, Mikko Koskinen, Kimmo a Jussi Timonenové, z cizinců Američané Adam Hall nebo Derek Stepan.

Sezóna 2017-18: Poslední ročník finské Liigy dopadl v podstatě podobně jako stříbrná sezóna vrcholící play off 2017. KalPa totiž v základní části skončila šestá a v play off podobně jako o rok dřív vypadla s Tapparou. Bylo to v šestizápasové sérii a na rozdíl od loňského jara to bylo ve čtvrtfinále.

Kuopio na Spengler Cupu: Kuopio je na Spengler Cupu nováčkem.


KalPa Kuopio není pro třinecké fanoušky úplně neznámým pojmem. Na začátku sezóny 2015-16 se s Oceláři tento tým střetl v Champions Hockey League, utkání hrané ve Werk areně skončilo 6:0 pro náš oddíl. Tým ze 115tisícového Kuopia, střediska regionu Severní Savo v centrální části Finska, v posledním ročníku finské Liigy skončil na šestém místě. (Foto: Marian Ježowicz)

Thomas Sabo Ice Tigers

Představení klubu a historie: Norimberský hokejový klub hrající jako Ledoví tygři, tedy Ice Tigers, pod hlavičkou se jménem svého majitele v názvu, jsou poměrně mladým klubem. Organizace byla založena v roce 1980. Klub ve své historii vybojoval dva německé vicemistrovské tituly a to v letech 1999 a 2007. Posledních pět let je relativně úspěšných – Norimberští dvakrát vypadli ve čtvrtfinále (v roce 2014 s Wolfsburgem a o rok později s Mannheimem) a třikrát došli do semifinále (v letech 2016 a 2017 byl lepší opět hráči Wolfsburgu a letos Eisbärenu Berlín).

Sezóna 2017-18: V sezóně 2017-18 skončili podobně jako Oceláři v základní části na třetím místě, ale v play off vypadli v semifinále. Základní část byla v podání Norimberku výborná – z 52 utkání vybojovali za 35 vítězství rovných 100 bodů. V play off si nejprve poradili s Kolínem poměrem 4:2 na zápasy, ale ve druhém kole vyřazovacích bojů nestačili na berlínské hokejisty a vypadli rovněž po šestizápasové sérii.

Norimberk na Spengler Cupu: Norimberk je na Spengler Cupu nováčkem.


Norimberští Ledoví tygři, hrající na počest svého majitele pod názvem Thomas Sabo Ice Tigers, jsou elitním klubem německé DEL. Na turnaji v Davosu však stejně jako Třinec nebo Kuopio bude absolutními nováčky. Ilustrační snímek z poslední semifinálové bitvy play off 2018 proti Eisbärenu Berlín. (Foto: icetigers.de)


Vaillant Arena v Davosu. Není na světě mnoho ikoničtějších hokejových hal. Ocelářům se již poštěstilo v této aréně hrát, když se zde letos v únoru představili v rámci turnaje po dobu olympijských her v Pchjongčchangu. O deset měsíců později, v prosinci 2018, zde budou bojovat o legendární Spenglerův pohár! (Foto: spenglercup.ch)

×
Dnes v 18:00 | Jun.
HC Oceláři Třinec
HC Energie Karlovy Vary
×
Dnes v 13:00 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice