Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Tahák kola pro Kometu

14.01.2018 · Michal Samiec
Třineckým se generálka na úterní odvetu semifinále Champions Hockey League nepovedla. Vinou nepodařeného vstupu do prostřední hrací doby pod Javorovým triumfovala brněnská Kometa, která veze pod Špilberk tři body za výhru 5:2.
40.kolo, neděle 14.1.2018
Třinec
Kometa Brno
2:5
WERK ARENA
Třetiny: 0:1, 2:3, 0:1  Branky a nahrávky: 25. Polanský (Martin Růžička, Svačina), 32. Roman Vlach (Marcinko, Martin Růžička) – 16. M. Erat (Vincour, J. Krejčík), 21. M. Erat (J. Hruška, R. Zohorna), 22. Čermák (Dočekal), 23. Nečas, 58. J. Krejčík. Rozhodčí: Mrkva, Pražák – Lederer, V. Hanzlík. Vyloučení: 2:7, navíc Zaťovič (Brno) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 4 767. Střely na branku: 37:24. Zblokované střely: 19:11. Hity: 11:2. Vhazování: 32:42. Průběh utkání: 0:4, 2:4, 2:5. 
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – M. Doudera, Jank, Roth, Linhart, D. Musil, L. Kovář – Martin Růžička, Marcinko, Svačina – Hrňa, Roman Vlach, Dravecký – Cienciala, Polanský, Mikulík – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski.
HC Kometa Brno: Langhamer – Krejčík, O. Němec, Gulaši, Štencel, Malec, Bartejs, Barinka – R. Zohorna, J. Hruška, M. Erat – Zaťovič, V. Němec, Vincour – Mallet, Nečas, H. Zohorna – Dočekal, Čermák, Haščák.

Komentář k zápasu

V rámci čtyřicátého kola se ve Werk aréně střetly dva týmy, které před utkáním držely slušnou vítěznou sérii. Oba týmy zatím v kalendářním roce 2018 nepoznaly hořkost porážky, Oceláři před utkáním, jež zahajovalo závěrečnou čtvrtinu základní části, vyhráli čtyřikrát po sobě, brněnská Kometa pokonala soupeře dokonce sedmkrát po sobě a začátek jejich vítězné série se datuje ještě do loňského roku. Odpolední utkání pod Javorovým tedy nutně muselo jednu z těchto šňůr ustřihnout.

Utkání začalo velice opatrně. V prvních deseti minutách měli častěji puk na holi hostující hráči, ale vyložené šance se moc nerodily. Největší gólovou možnost si po několika desítkách sekund od úvodu zápasu vytvořil Zaťovič, který přebruslil Rotha a dostal se sám do zakočení, ale Hamerlík udržel puk před čárou. Domácí Oceláři mohli kontrovat po akci první pětky, ale Marcinkovo zakončení z nebezpečného boxu před Langhamerovým brankovištěm zblokoval vlastním tělem Štencel. Nejzajímavější pasáží první hrací doby byl úsek mezi desátou a šestnáctou minutou. Začalo to šikovnou Mikulíkovou tečí Linhartovy střely do Langhamerova protipohybu, pokračovalo to dalšími dobrými příležitostmi Ocelářů. Nejprve po rychlém kontru pálil do horní tyče Růžička, o minutu později po rychlé výměně kotouče mezi Rothem a zakončujícím Svačinou byl v akci beton brněnského brankáře. V 16. minutě se nejprve dostal do zakončení před Hamerlíkem Haščák, následně šel za katr Vlach a Kometa využila přesilovku. Jedinou branku úvodní hrací doby dal už po 15 sekundách Martin Erat. Víc zajímavého se v první dvacetiminutovce neurodilo.

Na začátku druhé třetiny byla Werk arena svědkem naprosto bláznivé pětiminutovky. Vstup jako z hororového příběhu zažili třinečtí Oceláři. Již po 29 sekundách si obránci třineckého týmu špatně rozebrali hráče kolem branky, puk putoval na hůl před brankou operujícího Martina Erata, ten si černou gumu potáhl a prostřelil Hamerlíka. Hned půl minuty nato měli domácí šanci snížit, vyloučen byl Hynek Zohorna. Místo korigující branky však přišel šok a dvě branky v síti Petera Hamerlíka. Nejprve se špatně dohodli při rozehrávce Hamerlík s Martinem Růžičkou, toho obral o puk Leoš Čermák, který si následně vyměnil puk s Dočekalem a pod třineckým gólmanem zvýšil na 0:3. Ale ani to nebyl konec zlého snu Třineckých! O 40 sekund později obral o puk ve středním pásmu Musila Martin Nečas a člen české dvacítky z nedávného šampionátu v samostatném úniku prostřelil domácího brankáře počtvrté. Trenér Varaďa si vzal oddechový čas, na domácích hokejistech bylo vidět, že jsou v těžké depresi.

Světlo na konci tunelu rozsvítil pro Slezany dvě minuty a dvě sekundy po Nečasově gólu Jiří Polanský. Tomu přistál puk na holi před Langhamerovou svatyní od Martina Růžičky a Polanský z bezprostřední blízkosti dokázal brněnského brankáře prostřelit. Domácí hokejisté potom výrazně zvedli obrátky. Hráli na hranici rizika, ale hosté se netlačili za každou cenu do zakončení. Přesto se Třinečtí dostávali hráčům Komety pod kůži a vykoledovali si – nepočítáme-li první třineckou přesilovku, která skončila osmým a devátým gólem ve vlastní početní výhodě v síti Ocelářů v této sezóně – hned čtyři vyloučení hráčů Komety. Po třetím z nich, které měl na svědomí Vojtěch Němec, se Oceláři dostali – když ne na dosah, tak aspoň na dohled brněnské Kometě. Puk rychle letěl po ose Martin Růžička – Marcinko na z předbrankového prostoru zakončujícího Romana Vlacha. Stav byl přesně 28 minut před koncem 2:4 – Oceláři si tedy mohli zkusit, jaké to je dotahovat dvoubrankové manko. V úterý při odvetě semifinále Champions Hockey League je čeká přesně tento úkol.

Do konce druhé dvacetiminutovky už branka nepadla, byť zajímavé příležitosti k tomu byly. Hosté hráli druhou přesilovku – tvrdou ranou se prezentoval Krejčík, šikovnou, schovanou a velmi přesnou střelou zase brněnský lídr Erat. V téže přesilovce Brna unikla trojice Marcinko – Dravecký – Roth a po ráně třetího jmenovaného to v ochozech zahučelo. Oceláři nebyli daleko k tomu, aby aspoň snížili skóre branek vstřelených v oslabení. Závěr třetiny Třinečtí ještě strávili v přesilovce poté, co Langhamer vykopl při zásahu branku z kolíků. Vedení Brňanů před třetí třetinou zůstalo dvoubrankové.

Začátek třetí části Oceláři pojali velice aktivně. Bylo jasné, že stáhnutí dvoubrankového manka během dvaceti minut není v hokeji nic neřešitelného. Hned v úvodní minutě se pokoušel rychle zakončit Svačina poté, co Langhamer zaváhal za brankou s rozehrávkou. Následně byla třinecká arena svědkem dvou zajímavých šancí Polanského formace, zejména druhá volala po úspěšném zakončení, kdy se centr třetí třinecké pětky zjevil sám před brněnskou brankou. V šesté minutě Hrňa tečoval Douderovu střelu od modré, kam se puk dostal po zaváhání hostů s rozehrávkou kolem vlastní svatyně. Kometa se k první dobré situaci na druhém pólu hřiště dostala až před první komerční pauzou třetí třetiny. Nečas nabral ve středním pásmu rychlost, ale jeho střela z pravého křídla se pouze otřela o vnější část brankové konstrukce.

Pasáž kolem poloviny závěrečné třetiny začala ve znamení zvýšené brněnské aktivity, jako by si hosté řekli, že nemohou celou třetinu odbránit, ale nejlepší obranou je podpora útoku. Jejich rozlet ale po asi třech minutách, kdy to byli oni, kdo diktoval tempo této části třetí části, zbrzdil faul nejprve Čermáka a následně Jana Hrušky. Oceláři první přesilovku nesehráli vůbec špatně, měli několik nebezpečných střel, ale žádnou gólovku. Druhá početní výhoda po Hruškově útočném faulu už byla tak trochu z kategorie posledních šancí se zápasem ještě něco udělat pro domácí a podle toho to vypadalo. V této přesilovce se nejprve před prázdnou brankou po odrazu Hrňovy střely zjevil Marcinko a následně dokonce dopravil puk do sítě Dravecký, ale rozhodčí ze svého postavení ztratil puk z dohledu a hru předtím po Langhamerově zásahu předčasně přerušil. Přesilovka zůstala nevyužila, Brňané tak byli třem bodům ze šlágru čtyřicátého kola zase o kousek blíž.

Oceláři třetí část sehráli ve vysokém tempu, vytvořili si řadu střeleckých pokusů i šancí. Soupeře výrazně přestříleli, ale poté, co dvě a půl minuty před koncem dal pátý gól Brna Jakub Krejčík, bylo o vítězi utkání rozhodnuto. Tři body se z Třince přesunuly jižním směrem, Brňané srovnali stav letošních vzájemných zápasů na dva ku dvěma.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Prvních deset minut jsme se rozkoukávali, Brno bylo lepší a silnější na kotouči. Začátek druhé části, to byl neskutečný black out, prostě výpadek. Dohánět takové manko proti Brnu, to není snadné. Náš tým to ale nezabalil a ukázal charakter. Do poslední třetiny jsme šli s tím, abychom dali kontaktní gól, což se ale nepovedlo. Výpadek ve druhé třetině nás bohužel stál celý zápas."

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): "Po výhře v Litvínově a dlouhé cestě jsme kladli důraz na to, abychom zachytili úvod a první třetina byla v našem podání velmi slušná. Ve druhé třetině jsme domácím dali téměř K.O., ale soupeř se zvedl a vrátil se do utkání. Utkání jsme zvládli díky obětavosti a výbornému gólmanovi. Zápas jsme dotáhli k výhře, za což jsme moc rádi."