Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

V novém roce stoprocentní – Piráti poraženi i potřetí

05.01.2018 · Michal Samiec
Oceláři v domácí premiéře v roce 2018 odčarovali již docela dlouhé prokletí Werk areny, kde nevyhráli za tři body sedmkrát v řadě. Novic ve třineckém dresu, host z Olomouce Roman Vlach, vstřelil dvě branky a výrazně se podílel na výhře Ocelářů v poměru 4:2.
37.kolo, pátek 5.1.2018
Třinec
Chomutov
4:2
WERK ARENA
Třetiny: 1:0, 3:1, 0:1  Branky a nahrávky: 19. Roman Vlach (Martin Růžička), 21. Roman Vlach (Marcinko, Martin Růžička), 28. Marcinko (Hrňa, D. Musil), 30. Adamský (Martynek, Polanský) – 40. Šťovíček (J. Mrázek), 43. Dietz (Koblasa, Flemming). Rozhodčí: Mrkva, Svoboda – Pešek, Špůr. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 283. Střely na branku: 29:29. Zblokované střely: 6:11. Hity: 8:10. Vhazování: 41:34. Průběh utkání: 4:0, 4:2. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Roth, Linhart, D. Musil, Jank, Adámek – Martin Růžička, Marcinko, M. Kovařčík – Hrňa, Roman Vlach, Dravecký – Martynek, Polanský, Adamský – Cienciala, Mikulík, Svačina.
Piráti Chomutov: Š. Lukeš – Grman, Valach, Dietz, Flemming, Knot, Slovák, J. Mrázek – Koblasa, Huml, Vondrka – A. Dlouhý, Šťovíček, J. Havel – Poletín, Smejkal, Chrpa – Hlava, Chlouba, V. Tomeček.

Komentář k zápasu

Třetí měření sil mezi Oceláři a Piráty Chomutov v první třetině ofenzivní hody nenabídlo. První střelu na branku soupeře, která prověřila brankáře, byla rána z první Martina Růžičky, jemuž skrz pásmo nabil Michal Kovařčík. Hosté si první dobrou příležitost vypracovali v sedmé minutě. Nahrnuli velkým důrazem puk do brankoviště, kde operoval Chrpa, ale pouze to, že nedosáhl na volný puk před Hrubcem, mu zabránilo ve skórování. O minutu později mohl skórovat Vondrka, ale jeho střelu z kruhu z levého křídla Hrubec vyrazil. V desáté minutě postupovali dva Oceláři na jednoho chomutovského bránícího hráče. Jank situaci vyřešil střelou, Lukeš sice nevěděl jak, puk před čárou ale udržel.

Ve dvanácté minutě byl vyloučen hostující Pirát Huml. Domácí nesehráli přesilovku špatně – byli aktivní, vypracovali si i několik dobrých střel. Například Hrňova pohotová rána z pravého křídla volala po brance, blízko gólu byl i Krajíček, který v mezikruží promáchl letící puk. Pak přišly okamžiky hostujícího týmu – nejprve navrátivší se Huml tečoval nahození od modré. Následovala velká šance kapitána hostů Vondrky, který ujížděl sám na Hrubce, ale nedal. Ještě před tím, než se dostal do vyložené pozice, byl faulován Linhartem, následovala tedy první přesilovka Pirátů. Chomutovští ukázali, že v početní výhodě umí být nepříjemní – největší šanci měli po Valachově bombě od modré, do které sáhl domácí obránce Musil. Hrubec byl rozhozen, puk ale proskákal těsně vedle tyče. 78 sekund před koncem první periody ujel do bruslařského souboje Martin Růžička s Flemmingem, domácí kanonýr vybojoval puk a naservíroval jej Romanu Vlachovi, který si počkal a přes padajícího Lukeše zavěsil. Pro Vlacha to byl jeho stý gól v kariéře a zároveň stá branka Ocelářů v této sezóně.

Prostřední hrací doba začala gólově již po 25 sekundách. Na konci první třetiny byl totiž vyloučen chomutovský obránce Valach a domácí pokračovali v přesilovce. Puk se dostal na brankovišti stojícímu Marcinkovi, který se pokoušel vytočit čelem k brance a nakonec se dorážkou z bezprostřední blízkosti pod padajícím Lukešem prosadil podruhé v ocelářském dresu a podruhé během 103 sekund Roman Vlach. O dvě minuty později nejprve zaznamenal dobrou ránu na Lukešovu branku Jank, poté co se dostal k puku po aktivitě Růžičky a Vlacha na brankovišti. V téže minutě unikal na Hrubce Tomeček. Byl sice sám, ale tlačil na něj třinecký bek, a tak jeho bekhendová střela domácího brankáře nemohla ohrozit. Ve 26. minutě byl domácí brankář vyloučen po vystřelení puku mimo hřiště. Piráti však druhou přesilovku v zápase sehráli mizerně.

Udeřilo ale o pár desítek sekund později na druhé straně. Když byl signalizovaný trest pro hostující tým, dostal se k puku na pravém mantinelu Hrňa a křížnou přihrávkou skrz útočné pásmo našel Tomáše Marcinka, který pílil před branku jako šestý hráč Ocelářů při signalizované výhodě. Třinečtí tak vstřelili druhý gól v této situaci – tedy při signalizovaném trestu soupeře – v zápase. O minutu později mohl snížit Huml, ale jeho střela z otočky mířila mimo třineckou branku. O dalších několik desítek sekund později vyhazoval puk z obranného rohu pod tlakem Marcinko, ten si ve středním pásmu předal Polanský s Martynkem, který v situaci dva na jednoho nabil Martinu Adamskému. Třinecká třiaosmdesátka sice střílela skoro od modré čáry, ale střela byla přesná a prudká – 4:0. Ve zbytku třetiny mohli domácí skóre ještě navýšit – velký tlak měla čtvrtá třinecká pětka, domácí dvakrát unikli do přečíslení a to dokonce i v oslabení. V největší šanci byl Martin Růžička, netrefil ale Lukešovu branku. Hosté tak nakonec početní výhodu využili – Jaroslav Mrázek vylákal Hrubce z branky, objel jeho klec a nabil před brankovištěm stojícímu Martinu Šťovíčkovi, který tak svůj aktivní výkon korunoval brankou. Po čtyřiceti minutách vedli Slezané o tři branky.

Do poslední dvacetiminutovky vstoupili aktivněji hosté, kteří mohli již po sedmdesáti sekundách snížit na rozdíl dvou branek. Před Hrubcem se zjevili zcela sami Havel se Štovíčkem, ale druhý jmenovaný poslal puk jen do výstroje domácího brankáře. Na konci třetí minuty se skóre změnilo na 2:4 z pohledu hostujícího týmu – Koblasa nabil na modré stojícímu Stanislavu Dietzovi, který tvrdou bombou prostřelil třineckého brankáře. Hosté nadále pokračovali v tlaku, snažili se ještě více se přiblížit vyrovnanému stavu. První vážnější situaci před Lukešem vymysleli domácí až v šesté minutě. Marcinko sice byl sám před hostující brankou, dostal ale puk příliš na paty, Lukeš tak se situací neměl problém. Následovala pasáž, kde domácí Třinec výrazně zvýšil obrátky, nebezpečnou ránou z vrcholu kruhu se prezentoval Mikulík.

Chomutovští pokračovali v dobývání třineckého pásma, v závěrečné části byli aktivnějším týmem. Nebezpečné situace v domácím pásmu vznikly například při střele Chlouby z mezikruží, kterou Hrubec pokryl, anebo po polovině závěrečné třetiny, kdy po individuální akci pálil Flemming nad třineckou branku. Horko bylo Ocelářům mezi 54. a 56. minutou – hostující tým Vladimíra Růžičky měl možnost rozpálit kotel před Hrubcem poté, co Roth podržel puk v rukavici a dostal trest za tento technický přestupek. Hostující tým si vytvořil několik dobrých střeleckých pozic, až před domácího maskovaného muže se prokličkoval Valach. Následně si mohli výsledek pojistit Třinečtí. Necelé tři minuty před koncem totiž zamířil za katr Grman, domácí sice branku nevstřelili, ubrali ale Pirátům řadu důležitých desítek sekund potřebných k vyrovnání. Oceláři tak výsledek udrželi a po sedmi zápasech doma brali tři body. Oceláři versus Piráti 4:2!

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Chtěli jsme navázat na výsledek ze Sparty, kde jsme uhráli tři body a předvedli výborný výkon. První dvě třetiny jsme hráli parádní hokej, kluci kombinovali a dávali pěkné branky. Trochu nás poznamenal inkasovaný gól ke konci druhé části, v poslední třetině jsme se dostali pod tlak. Naštěstí nás podržel brankář Hrubec. Chci hráčům poděkovat, že to odmakali. Po novém roce hrajeme výborně a věříme, že to bude pokračovat i nadále."

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): "Do Třince jsme přijeli v kombinované sestavě, protože v poslední době nás trápí zdravotní stav mužstva, rozpadla se nám kompletní druhá pětka, dali jsme proto šanci našim mladým hráčům. První třetina byla z naší strany velmi dobrá, kaňkou byla jen inkasovaná branka ke konci. Druhá část rozhodla o tom, proč jsme nemohli pomýšlet na body, dostali jsme další tři góly a to se v Třinci dohání jen těžce. Před poslední třetinou jsme na hráče apelovali, aby to nezabalili. Měli jsme hodně šancí, ale na bodový zisk to nestačilo. Hráči bojovali až do konce a za to jim patří dík."