Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Sparta udolána i potřetí! Rozhodla trefa Špirka!

20.12.2016 · Daniel Ježek
Oceláři se po reprezentační pauze vrátili do extraligového kolotoče, soupeřem jim byla Sparta Praha. WERK ARENA viděla velmi napínavý duel se sladkou tečkou. Trefa Rastislava Špirka rozhodla o třetí výhře Slezanů nad Spartou v letošní sezóně! Fantastický výkon podal Šimon Hrubec a taky třinecký odchovanec, rodák z podbeskydského Nýdku Rostislav Marosz, autor gólu a vítězné asistence.
30.kolo, úterý 20.12.2016
Třinec
Sparta Praha
2:1
Třetiny: 1:0, 0:1, 1:0  Branky a nahrávky: 7. Marosz (Hrabal, Hrňa), 49. Špirko (Marosz, Irgl) – 40. Pech (Forman, Kumstát). Rozhodčí: Robin Šír, Daniel Pražák – Jiří Gebauer, Vít Lederer. Vyloučení: 3:7, navíc Forman (SPA) 10 min OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 064. Střely na branku: 24:30. Zblokované střely: 8:14. Hity: 14:8. Vhazování: 35:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec (Hamerlík) – Linhart, Hrabal, Jank, Krajíček, M. Doudera, Matyáš, Kania – Hrňa, Marosz, Petružálek (A) – Adamský (A), Kane, Irgl (C) – Rákos, Kreps, Dravecký – Sýkora, Špirko, Martin Růžička – Cienciala.
HC Sparta Praha: Pöpperle (Novotný) – Mikuš, Piskáček, Švrček, Eminger, Nedomlel, Gernát, Barinka, Jandus – Hlinka (C), Vrána (A), Klimek – Uher, Cingel, Kudrna – Kumstát (A), Pech, Forman – Černoch, Ihnačák, M. Procházka.

Komentář k zápasu

Utkání vedoucího týmu tabulky s pátým celkem začalo ve velkém tempu. V úvodní pětiminutovce bylo k vidění několik šancí na obou stranách, o něco aktivnější byla hostující Sparta. Skóre mohl otevřít Forman, hostující útočník ale nedokázal zužitkovat přesný pas Pecha a napálil jen přesunujícího se Hrubce.

Oceláři se do první vážnější šance dostali v šesté minutě, Špirko ale ani nadvakrát nedokázal překonat brankáře Sparty. WERK ARENA ale nemusela smutnit dlouho, za třicet vteřin po Špirkově akci se již skóre měnilo. Hrabal vybojoval kotouč na útočné modré, poté našel mezi kruhy stojícího Rostislava Marosze. Útočník Ocelářů měl dostatek času i prostoru k tomu, aby vyslal nechytatelnou střelu.

Slezané mohli své vedení navýšit v rozmezí minut s pořadovými čísly dvanáct a třináct, akce Sýkory a Hrni ale úspěch nepřinesly. Podobně dopadla také první početní výhoda Ocelářů, ve které Pöpperle vychytal Špirka.

Sparta se k šancím na srovnání stavu dostala až po změně stran, hosté měli k dispozici početní výhodu pěti proti třem. Osmnáctivteřinovou přesilovku ale Sparta nevyužila, naopak po návratu z trestné lavice mohl skórovat Marosz. Třinecký útočník ale únik v branku nepřetavil. Chvíli před koncem klasického oslabení pak Pöpperleho málem překvapilo nahození Petružálka ze střední třetiny.

Sedmadvacátá minuta, velká šance pro Emingera. Hostující bek se ocitl zcela sám před brankou Ocelářů, Hrubce ale nepřekonal. Podobně si později vedli také Vrána s Hlinkou při přečíslení dvou proti jednomu, první jmenovaný nedokázal přihrát kolem bránícího Hrabala.

Oceláři si poté zahráli svou druhou přesilovou hru, ta ale nemusela dopadnout dobře. Hrubcovu chybnou rozehrávku zachytil Kudrna a pálil do odkryté klece. Vracející se brankář domácích stihl vykopnout puk z brankové čáry.

Další velké věci se v prostřední dvacetiminutovce odehrály v její poslední minutě. Irgl nejprve vybídl ke skórování Linharta, ten však trefil jen Pöpperleho. Devět vteřin před druhou sirénou pak Sparta srovnala. Miroslav Forman zatáhl kotouč do útočné třetiny a vystřelil. Letící puk ještě šikovně tečoval Lukáš Pech, Hrubec byl bezmocný.

Poslední perioda tak začínala za vyrovnaného stavu. Ten mohli na svou stranu dvakrát překlopit Sparťané, Formana zastavila tyč, Pechovo trestné střílení vychytal Hrubec. Hostům se nevedlo ani v následující přesilovce, ke slovu se tak dostali Oceláři. Sparta sice nejprve v oslabení pláchla do přečíslení, to však branku nepřineslo. V téže přesilovce pak skórovali domácí. Marosz parádním pasem vyzval ke skórování Rastislava Špirka. Pöpperle byl bezmocný.

Další průběh třetí třetiny byl poněkud nervózní. Hostující Forman se, po svém faulu, nechal vyloučit ještě na dalších deset minut, Slezané ale početní výhodu nevyužili. Rozhodnout o třinecké výhře mohl pět minut před koncem Sýkora, v úniku ale skórovat nedokázal.

Sparta se dlouho nedokázala dostat do souvislejšího tlaku, Oceláři dobře bránili své pásmo a nepouštěli hosty na dostřel Hrubcovy branky. Až teprve sedmdesát vteřin před vypršením šedesáté minuty měli Pražané možnost vhazování v útočné třetině. Kouč Kalous si vzal oddechový čas a nechal na střídačce sedět Pöpperleho. Hrubec ale nemusel likvidovat ani jednu střelu, tři body tak zůstaly ve Slezsku.

Ohlasy trenérů

René Mucha (HC Oceláři Třinec): "Po pauze jsme viděli krásný zápas, který měl všechny aspekty, byť padly jen tři branky. Šancí ale bylo spousta. Hlavně ve druhé třetině nás podržel brankář, soupeř měl dost příležitostí. Bohužel jsme v závěru druhé části inkasovali gól na 1:1. V poslední třetině to byl urputný boj. My byli šťastnější, tři body jsou velmi cenné."

Jiří Kalous (HC Sparta Praha): "Soupeři chci poblahopřát k vítězství. V Třinci se na jeden gól většinou nevyhrává, to se nyní potvrdilo. Šance tam byly, ale nedali jsme góly. Domácí potrestali naše chyby, proto vyhráli. Rozdílovým faktorem ve všech třech našich vzájemných zápasech byl Šimon Hrubec, protože proti němu nejsme schopni proměňovat stoprocentní gólové šance."