Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Fantazie! Junioři Ocelářů vybojovali mistrovský titul!

01.04.2016 · Martina Sikorová
Skvělá práce, pánové! Po vyrovnané úvodní části odskočili svěřenci trenéra Varadi do dvoubrankového vedení a byť pak Sparta dokázala zápas zdramatizovat, srovnání už třinečtí junioři nepřipustili. Gólem do prázdné branky pak triumf Ocelářů zpečetil Ondřej Kovařčík. Mistři!
F1, pátek 1.4.2016
Sparta Praha
Třinec
2:4
Kalich Arena
Třetiny: 1:2, 1:1, 0:1  Branky a nahrávky: 12. Procházka, 32. Pulkrab (Sladkovský) – 6. Lacka (Zahradníček, Bartko), 20. Jašek (O. Kovařčík), 24. Hrehorčák (Miloš Roman, Stránský), 59. O. Kovařčík (Jašek). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 040. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4.  
Pírs – Knobloch, Kadeřávek, Bednárik, Mikliš, Duben, Zeleňák – Pulkrab, Procházka, Sladkovský – Györi, Černoch, Hozák – Schwamberger, Lojka, Kulda – T. Jandus, Klindera, M. Jandus
Dudáček – Stránský, M. Adámek, L. Doudera, Pisarik, Zahradníček, Bartko – Lacka, Pala, Flok – M. Kovařčík, Jašek, O. Kovařčík - Michal Roman, Miloš Roman, Hrehorčák – Heider, Švaňa, Petrák

Činnost mládeže HC Oceláři Třinec je spolufinancována z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Komentář k zápasu

Finálový zápas byl útočný už od samého počátku, kdy nejprve udeřila Sparta. Dudáček se potýkal s Kadeřávkovým projektilem od modré. Nebezpečný chtěl být také Sladkovský, ale i tady třinecký gólman včas zasáhl.

I přes to, že oba týmy předváděly ofenzivní hru, zároveň si dávaly i pozor, aby se nedopustily sebemenší chyby, která by mohla naopak znamenat výhodu pro soupeře. Sparťané se nechali zviklat v šesté minutě. Jakub Lacka před brankou inkasoval přihrávku od Zahradníčka a bez zaváhání vsítil.

Pražský celek pak dával jasně najevo svoji chuť vyrovnat účty. Pulkrab střílel zblízka, avšak bezúspěšně. Schwamberger se zase pokusil zahrozit z levého kruhu, ale na stejném místě o kotouč téměř okamžitě přišel. Ostrý projektil Ondřeje Procházky ve dvanácté minutě si maskovaný Ocelář už tak dobře neohlídal a na signalizační tabuli zazářila druhá jednička.

Pětice Sparťanů byla nedlouho poté chudší o Jiřího Hozáka, jehož nedovolené bránění neuniklo trestu, ale vlastní oslabení nebylo důvodem, proč proti soupeři znovu nevystřelit. I když bez úspěchu se o to pokusil Knobloch, jeho střela ale brankoviště minula o metry.

Lukáš Jašek svého soupeře zchladil dvacet vteřin před zahájením první přestávky, když ve středním pásmu zachytil puk. Poté si neohroženě vyjel až před Pírse, kde dozadu nahrál na Ondřeje Kovařčíka. Ten mu kotouč obratem vrátil. První pokus se nezdařil, následující dorážka už byla osudná.

Oceláři si během patnáctiminutové pauzy náležitě odpočinuli. V další třetině byli na ledě pouhé tři minuty, než vstřelili další branku. Obrana Sparty si zavčasu nepovšimla Patrika Hrehorčáka, který skóroval pod břevno.

Netrvalo dlouho a Třinci spadla do klína další šance, tentokrát v podobě trestného střílení. To bylo nařízeno za hození hole, ale Adamu Flokovi se prohřešek Marka Dubna potrestat nepodařilo. Perná chvilka pro Spartu nastala i při pozdějším přečíslení dva na jednoho, Zahradníček k jejímu štěstí ale minul.

Marek Pulkrab Třinci zatopil pod kotlem ve dvaatřicáté minutě. Mezi Dudáčkovou lapačkou a levou boční tyčí zůstalo volného místa tak akorát, aby jím vystřelený touš proletěl až do sítě.

Očividně zaskočení Oceláři nabídli svému pražskému oponentu postupně dvě přesilovky, ale během nich Sparta už tolik štěstí neměla. Ondřejem Procházkou rozezvučená tyčka byla už podstatně nebezpečnější.

Do posledního dějství tedy sparťané vstoupili s jednobrankovou ztrátou, ale téměř domácí atmosféra je hnala kupředu. I kluci z dalekého Třince byli povzbuzování nemalým publikem.

Zkrotit puk bylo oříškem pro oba týmy, přičemž Pražané si k tomu chtěli pomoct odvoláním brankáře. To se jim nakonec nevyplatilo ani v nejmenším, Ondřej Kovařčík si tak zanedlouho na svůj účet připsal střelu do prázdné brány. Tak vypadal poslední gól tohoto zápasu, ale i celého turnaje. Definitivní tečka, která už pouze utvrdila nárok Ocelářů na zlatý pohár.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (HC Sparta Praha): „Obrovské zklamání je údělem týmu, který prohraje. Každopádně myslím, že kluci oddřeli úplně perfektní zápas, v porovnání s tím v turnaji, kde jsme dostali 9:2. Nebyli jsme lepším týmem, ale jeli jsme na krev. Dotáhli jsme se na 3:2 a kluci za každou cenu chtěli. Vytvořili jsme si nějaké šance, možná chybělo trochu štěstíčka, aby nám tam něco padlo. Na tým jsem ale pyšný, protože se oklepal z prvního zápasu a odehrál velice solidní utkání. Druhé místo je svým způsobem zklamání, ale na druhou stranu o tom rozhodl jeden zápas, který jsme neodehráli špatně.“

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „Čekali jsme, že to bude úplně odlišné utkání. Sparta taky měla nějakou chvíli, aby se na nás připravila. Pohlídala si přesilové hry, ve kterých jsme utekli v prvním utkání. Myslím, že to bylo vyrovnané a rozhodly maličkosti, naše nasazení a vůle zvítězit byly malinko větší než na straně Sparty. Je to něco úžasného, ocenění za celou sezonu, kterou jsme odmakali. Vytvořila se nám parádní parta a tohle je fantastické vyvrcholení. Jsem na svůj tým pyšný, kluci si teď zaslouží prožít to, co mají na krku a co mají v šatně.“